Hovedinnhold

Jens Stoltenberg til VG Nett: «Jeg har ikke nektet Kongen å delta der. Punktum!»

HELT KONGE? Statsminister Jens Stoltenberg avviser påstandene om at han har nektet Kongen å dele ut Krigskorset med sverd sist søndag. Her er Ap-lederen avbildet på partiets landsmøte tidligere i år. Foto: Trond Solberg
HELT KONGE? Statsminister Jens Stoltenberg avviser påstandene om at han har nektet Kongen å dele ut Krigskorset med sverd sist søndag. Her er Ap-lederen avbildet på partiets landsmøte tidligere i år. Foto: Trond Solberg
(VG Nett) Jens Stoltberg avviser på det sterkeste at han har nektet Kongen å dele ut Krigskorset til norske veteraner.

Denne saken handler om:

Tips oss

Tirsdag skriver Dagbladet at Kong Harald selv ønsket å gi Krigskorset med sverd til norske spesialsoldater. Men statsminister Jens Stoltenberg skal ifølge avisen ikke ønsket å ha Kongen til stede.

BAKGRUNN: - Stoltenberg nektet Kongen å dele ut Krigskorset 

VG Nett får også opplyst at statsminister Jens Stoltenberg og Kong Harald ikke var enige om hvem som skulle dele ut Krigskorset sist søndag. Til det sier Jens Stoltenberg følgende:

- Kongen sier selv at det var en enighet mellom han og oss, og at hvis han hadde ønsket å dele ut en medalje, så hadde han sagt i fra om det. Det er lurt å forholde seg til det Kongen sier, og det gjør jeg.

- Så det var ingen uenighet i forkant av at dere kom til enighet?

- Nei. Vi var enige om arbeidsdelingen, noe Kongen selv understreker. Hadde han ønsket å dele ut en medalje, så hadde han sagt i fra om det.

Krigshelten «Kjakan»: - La merke til at Kongen ikke var der

- Du har ikke nektet Kongen å delta på veterandagen 8. mai?

- Kongen er selvsagt ikke nektet å delta. Som Kongen selv sier til NTB; Hadde han ønsket å dele ut en medalje, så hadde han sagt i fra om det. Han sier også at dette er en enighet mellom han og oss om hvordan vi skulle organisere denne dagen.

MERK: Litt over klokka 16 kom NTB med et dementi. Setningen «Kongen understreket at hadde han ønsket å dele ut medaljene selv, ville han sagt fra om det» var ikke korrekt. Ifølge NTB skal ikke Kongen ha sagt dette.

- Så du som statsminister tilbakeviser hele oppslaget til Dagbladet i dag?

- Jeg har ikke nektet Kongen å delta der. Punktum!, slår statsministeren fast.

Les også: - Hvis ikke dette er Kongens rolle, så har han ingen rolle

Men Jens Stoltenberg er åpen for å forandringer i fremtiden:

- Det kan hende vi skal gjøre det på andre måter i fremtiden. Vi har et åpent forhold til at det kan være ulike måter å gjøre det på. Det avgjørende for oss er at vi nå gjør mer for å markere veteraner og soldater enn vi har gjort på mange år.

VGs Frithjof Jacobsen kommenterer: - Hva blir det neste? At Kongen nektes adgang til Holmenkollen?

- Hvem var med på drøftingen om hvordan dette skulle foregå? Du og Kong Harald?

- Kongen vil ikke gå inn i når og hvor de samtalene finner sted. Det er løpende kontakt mellom oss og Kongen, sier statsministeren.

Vet du noe om dette? Tips VG Netts politiske journalister her! 

Etter mediestormen i kjølvannet av Dagbladets oppslag tirsdag er statsministeren opptatt av å trekke frem regjeringens fokus på å anerkjenne Norges soldater og veteraner den siste tiden. Han trekker frem følgende punkter:

** Det nye medaljesystemet som blant annet innebærer gjeninnføringen av krigskorset.
** Minnedagen på høsten
** Og veterandagen 8.mai.

- Var det så viktig for regjeringen å fronte dette at det ikke var plass til Kongen 8.mai?

- Det viktige var at vi fikk en sterk markering av veteranene og soldatene. Det har vi drøftet med Stortinget i et eget brev hvor rammer for veterandagen og minnedagen ble drøftet, sier statsministeren og legger til:

- Formålet med veterandagen er at det politiske Norge skal gi uttrykk for sin anerkjennelse til soldatene. Det gjorde vi ved at det var en tale på vegne av Stortinget ved Ine Marie Eriksen, en tale ved meg og så var det Forsvarssjefen som overrakte medaljene.

- Og det gjorde han på vegne av Kongen. Hvorfor var ikke Kongen der?

- Det er akkurat den samme løsningen som det var i 2009 da det var første gang Krigskorset ble delt ut på over 60 år. Det er Kongen i statsråd som tildeler denne medaljen, svarer Stoltenberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks