Hovedinnhold

I dag skal han grilles på Stortinget: Her er Støres spøkelser

SKAL GRILLES: Utenriksminister Jonas Gahr Støre har vært i hardt vær siden det ble kjent at Utenriksdepartementet, under hans ledelse, ga seks milliioner kroner til en stiftelse ledet av shippingmillardæren og Støres venn Felix Tschudi. Her er Støre på et hotell i Brüsse Foto: FREDRIK SOLSTAD/VG
SKAL GRILLES: Utenriksminister Jonas Gahr Støre har vært i hardt vær siden det ble kjent at Utenriksdepartementet, under hans ledelse, ga seks milliioner kroner til en stiftelse ledet av shippingmillardæren og Støres venn Felix Tschudi. Her er Støre på et hotell i Brüsse Foto: FREDRIK SOLSTAD/VG
(VG Nett)Jonas Gahr Støre er nær venn med redermilliardær Felix Tschudi. Her er spøkelsene Støre risikerer å møte på Stortinget i dag.

Denne saken handler om:

Han har tidvis vært mer populær blant folk enn statsminister Jens Stoltenberg. I dag skal utenriksminister Jonas Gahr Støre opp til eksamen i form av en høring i Stortinget og vise om han kan komme ut av den største krisen har opplevd som politiker - og dermed vise om han fortsatt er den suverene kronprinsen som er egnet til å overta som leder i Arbeiderpartiet når Jens en gang skal gi seg.

VGTV:  Se høringen direkte her 

Her er spøkelsene han vil møte i dag:

1. Vennskapet:

Støre avviste at han er inhabil fordi han bare var bekjent av Tschudi. Da VG møtte Støre i Brussel 21. mars innrømmet han at de faktisk var venner som har feiret nyttår og 17. mai sammen, de er gjester i hverandres bryllup og bursdager og har vært på ferier sammen.

Støres sentrale forsvar har vært at Tschudi bare er en del av en stor vennekrets og at deres familier eksempelvis aldri har feriert alene sammen.

Habilitetsreglene er så strenge at de fremste ekspertene har kommet til at han trolig ikke er inhabil, men at han uansett burde fått andre til å vurdere det.

2. Søknaden

Mediene har rettet betydelig fokus på hvem som stod bak pengesøknaden til UD som endte med at de ga stiftelsen Centre for High North Logistics seks millioner kroner, samme beløp som selskapet til hans venn Felix Tschudi ga.

I dokumenter fra UD og i søknaden fremkommer det at det var Tschudi som var initiativtaker og drifter av prosjektet. Det vil Støre forsøke å motbevise siden han har lagt mye av forsvaret sitt på formalia: At det var rederiforbundet som initierte søknaden og stiftelsen. Han vil i dag trolig kunne legge frem dokumentasjon og støtte fra Rederiforbundet om at de stod bak.

Juseksepertene sier at det uansett ikke er viktig hvem som formelt stod bak: Det viktige er hvem som faktisk står bak. Og selv om pengene ble kanalisert gjennom Rederiforbundet og Høyskolen i Bodø, er det ingen tvil om at det er hans venn, Felix Tschudi, som var og er drivkraften i prosjektet.

3. Oljeomlasting i Bøkfjorden

Klif sa nei to ganger for å verne fjorden, men Støre og flere andre Ap-topper presset på og fikk tilslutt miljøvernminister Bjørnøy til å snu.

VGTV: Se hele Støres redegjørelse om venne-støtten

4. Gjenåpningen av Syd Varanger gruve

Felix ble helt i Kirkenes da han søkte om og fikk gjenåpne gruven. Det gjorde at han ble historisk ved at han fikk eksportere malm gjennom isen til Kina, som viste inntektspotensialet. VG har vist at bemerkelsesverdig mange departementer var engasjert for at gruven skulle gjenåpnes.

5. Vei

Plutselig ble veien inn til Kirkenes foreslått lagt forbi Tschudis eiendom. Det har det kommet lokale påstander om at noen greid å påvirke.

Siden de rødgrønne har flertall på Storinget, er det lite som tyder på at utfallet av dagens grilling vil kunne ende med Støres avgang.

Men måten han takler sin første store krise på, vil kunne gi signaler om han har statsmannens evner og om Tschudi-saken bare gir riper som gjør at han fortsatt vil kunne være Aps soleklare kronprins.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks