Hovedinnhold

Huitfeldt feiret med homokrigerne

Anniken Huitfeldt (Ap) inviterte hele homobevegelsen til feiring da hun la fram den nye ekteskapsloven fredag. Men motstanderne vil ikke gi seg uten kamp.

Denne saken handler om:

HOMO-FEST: Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt presenterte regjeringens forslag til ny ekteskapslov for blant andre Kim Friele, som gjennom mange år har kjempet for de homofiles rettigheter i det norske samfunnet. Ved hans side ministerens statssekretær Kjell Erik Øie som selv er homofil. Foto: Scanpix
HOMO-FEST: Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt presenterte regjeringens forslag til ny ekteskapslov for blant andre Kim Friele, som gjennom mange år har kjempet for de homofiles rettigheter i det norske samfunnet. Ved hans side ministerens statssekretær Kjell Erik Øie som selv er homofil. Foto: Scanpix

- Jeg smiler fra øre til øre. Vi er strålende fornøyd med forslaget, men det er bare en viktig etappeseier på veien mot full juridisk likestilling, sier leder Jon Reidar Øyan i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring til NTB.

Sammen med andre framstående homoforkjempere feiret han lovforslaget med barne- og likestillingsministeren på en restaurant i Oslo fredag.

Men Øyan tør ikke sprette champagnekorken før hele lovforslaget er vedtatt av Stortinget. Spesielt er han usikker på om det blir flertall for lesbiskes rett til kunstig befruktning.

- Nå er vi på oppløpet og må ikke snuble. Det ser ut til å være flertall for felles ekteskapslov og adopsjonsprøvingsrett.

Inseminasjon for lesbiske er det store spørsmålet. Vi vil kjempe for å få med oss flest mulig stemmer fra Høyre og Venstre for å vinne også den kampen, sier Øyan.

Stolt og rørt

Det var en stolt og rørt barne- og likestillingsminister som fredag presenterte lovforslaget som først ble fremmet av SV-representanter på Stortinget for fire år siden.

Anniken Huitfeldt trakk historiske veksler og hyllet inviterte storheter fra homokampen, som Kim Friele og tidligere KrFU-leder Anders Gåsland.

Les videre under bildet!

FULL JUBEL: Leder Jon Reidar Øyan i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring fikk ikke fullrost forslaget om ny ekteskapslov nok. Foto: Scanpix
FULL JUBEL: Leder Jon Reidar Øyan i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring fikk ikke fullrost forslaget om ny ekteskapslov nok. Foto: Scanpix


- Det gjør inntrykk å møte mennesker som har måttet kjempe så hardt for å bli akseptert. Mitt håp er at dette gjør det enklere for unge mennesker som i påsken har tenkt å fortelle sine foreldre at de er homofile, sier Huitfeldt til NTB.

Hun føler seg trygg på at det hun opplever som viktigst med loven får flertall på Stortinget, rett til ekteskapsinngåelse og adopsjon.

- Det er noe større usikkerhet knyttet til forslaget om assistert befruktning, men jeg har god tro på at også det går gjennom, sier hun.

I lovforslaget får Kirken en rett, men ikke en plikt til å vie homofile.

- Det er mange innenfor Kirken som ønsker å gi homofile like rettigheter som heterofile, og jeg sier lykke til i den kampen. Nå får de en mulighet til å behandle homofile og heterofile likt, sier Huitfeldt.

Motstand

Forslaget Huitfeldt fredag la fram innebærer endringer i ekteskapsloven, barneloven, adopsjonsloven og bioteknologiloven.

Både Karita Bekkemellem og Manuela Ramin-Osmundsen hadde det omstridte lovforslaget på sitt bord, uten å ferdigstille det.

I Kirken og de kristne trossamfunnene som er organisert i Norges kristne råd er det bred motstand mot deler av lovforslaget.

På Stortinget er det delte oppfatninger i Venstre, Høyre og Senterpartiet, mens skepsisen er størst i Fremskrittspartiet og KrF.

- Hvis lesbiske skal få kunstig befruktning, hva skal vi da med far? En kjønnsnøytral ekteskapslov underslår at både mors og fars tilstedeværelse i barnets oppvekst har en selvstendig verdi. Vi trenger fortsatt fedre i familien sier leder May-Helen Molvær Grimstad (KrF) i familiekomiteen på Stortinget.

Også Frp vender tommelen ned til forslaget.

- Jeg beklager at homofiles og lesbiskes rettigheter og livskvalitet skal gå på bekostning av barna. Den nye loven rokker ved de mest grunnleggende verdiene landet er tuftet på, sier Fremskrittspartiets familiepolitiske talsmann Ulf Erik Knudsen. Han sier stortingsgruppa enstemmig vil gå imot forslaget.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks