Hovedinnhold

Her er Stoltenbergs nye regjeringskabal

Disse endringene er gjort i statsrådkabalen. Foto: Grafikk: Tom Byermoen
Disse endringene er gjort i statsrådkabalen. Foto: Grafikk: Tom Byermoen
SLOTTSPLASSEN (VG Nett) I alt seks statsråder er involvert i omrokeringene til Statsminister Jens Stoltenberg.

Lars Peder Brekk

 • Født 8. oktober 1955 i Vikna i Nord-Trøndelag.
 • Utdannet økonom fra Universitetet i Oslo 1982.
 • Sekretær Norges Fiskarlag fra 1982-1984.
 • Personlig sekretær Fiskeridepartementet 1985-1986.
 • Ordfører Vikna 1992-1995, 1995-1997, varaordfører 1997-1999.
 • Medlem av fylkestinget i Nord-Trøndelag 1992-1995.
 • Første nestleder i Senterpartiet 1993-1997 og 2003-2007.
 • Januar 2000-mars 2000 fiskeriminister.
 • Stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag fra 2005.
 • Nestleder gruppestyret Senterpartiet 2005 til 2007.
 • Leder gruppestyret Senterpartiet fra 2007.

 • (Kilde: Stortinget)

- Kongen har i statsråd etter, ønske av meg, godkjent følgende endringer: For det første at Lars Peder Brekk tar over som landbruksminister. Terje Riis Johansen tar over som olje- og energiminister, Sylvia Brustad tar over som nærings- og handelsminister, Bjarne Håkon Hanssen tar over som Helse- og omsorgsminister og Dag Terje Andersen tar over som Arbeids- og indkluderingsminister, sa Statsminister Jens Stoltenberg på slottsplassen etter det ekstraordinære statsrådet på slottet klokken 18 fredag ettermiddag.

Endringene ble gjort dels som et resultat av at olje- og energiminister Åslaug Haga trakk seg tidligere denne uken. Samtidig har regjeringssjefen gjort omrokeringer blant flere av Arbeiderpartiets statsråder.

DISKUTÉR:- Statsrådskiftene svekker regjeringen

- En veldig kraft

Statsministeren begrunnet endringene slik da han snakket foran pressen:

- Terje Riis Johansen er en allrounder, han har erfaring, og har gjort en god jobb som landbruksminister. Han går nå løs på det tunge området i olje- og energiminister.

- Sylvia Brustad er en av de mest erfarne politikerne vi har. Hun har styrt fire departemnter i en alder av 41 år. Det har knapt noen annen gjort. Jeg gleder meg til å få henne dit.

- Bjarne Håkon Hanssen har veldig kraft til å gjøre endringer, fornye og styrke de områdene han har hatt ansvar for frem til i dag.

Les også:Jensen: - Stoltenberg handler i panikk

Brekk inn som ventet

Lars Peder Brekk er eneste nye medlem i regjeringen. Som flere medier melte tidligere i dag, tar han over som landbruksminister.

Likevel er det i alt seks statsråder som er involvert i dagens omrokeringer.

Brekk sier han ser frem til å gå inn i regjeringen.

- Det er partiet som har bestemt at jeg går inn i regjeringen. Det er vanglig at lederen i et parti går inn i regjeringen, sier fungerende leder Lars Peder Brekk i Senterpartiet.

Mange endringer

INN: Lars Peder Brekk (t.v.) er eneste nye mann inn i Jens Stoltenbergs regjering. I alt er det imidlertid fire nye departementer som får ny sjef. Foto: Scanpix
INN: Lars Peder Brekk (t.v.) er eneste nye mann inn i Jens Stoltenbergs regjering. I alt er det imidlertid fire nye departementer som får ny sjef. Foto: Scanpix

Dette er imidlertid langt fra første gang Stoltenberg gjør skifter i regjeringen i løpet av de tre årene han har sittet som statsråd i denne omgang.

Av ulike grunner har syv statsråder gått fra denne regjeringen siden 2005:

** Nærings- og handelsminister Odd Eriksen trakk seg 29. september 2006.

** Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) trakk seg 21. september 2007.

** Statsministeren valgte selv å bytte ut tre statsråder 18. oktober 2007: Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV), kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) og barne- og likestilling Karita Bekkemellem (Ap) ble byttet ut.

** For Bekkemellem kom Manuela Ramin-Osmundsen inn. Hun ble den første ministeren i Norge med ikke-vestlig bakgrunn. Under fire måneder etter at hun tiltrådte, måtte hun gå etter å ha holdt tilbake informasjon om ansettelsen av nytt barneombud.

VGTV:- Hags avgang svekker regjeringen

Les mer under bildet

ENDRINGER: Terje Riis Johansen (t.v.), Lars Peder Brekk, Sylvia Brustad, Dag Terje Andersen og Terje Riis Johansen har alle vært med i regjeringsendringene til Jens Stoltenberg (midten). Foto: ELISABETH BREIEN ELLINGSEN
ENDRINGER: Terje Riis Johansen (t.v.), Lars Peder Brekk, Sylvia Brustad, Dag Terje Andersen og Terje Riis Johansen har alle vært med i regjeringsendringene til Jens Stoltenberg (midten). Foto: ELISABETH BREIEN ELLINGSEN

Har sittet i regjering tidligere

Lars Peder Brekk har tidligere erfaring som statsråd. Han var minister i Bondeviks første regjering, der han ble utnevnt til fiskeriminister 21. januar 2000.

Også forrige gang Brekk ble statsråd, kom han inn midt i en regjeringsperiode. Han tok over etter Peter Angelsen, som gikk av etter eget ønske. Da statsminister Kjell Magne Bondevik ringte til Brekk den gangen, måtte Senterpartipolitikeren be om betenkningstid før han sa ja til jobben.

Han fikk imidlertid ikke mange månedene som fiskeriminister. Allerede 9. mars 2000 gikk sentrumsregjeringen av.

Utgangspunktet for dramatikken var regjeringens energimelding.

Ap og H stemte ned et forslag fra regjeringen om at
forurensningsloven ikke skulle svekkes som miljøpolitisk virkemiddel. Dermed gikk Kjell Magne Bondevik og hans regjering av, og Jens Stoltenberg tok over.

Vraket som nestleder

Brekk var nestleder i Senterpartiet 1993-97, men på landsmøtet i 1997 ble han ikke gjenvalgt som nestleder i partiet, til tross for at han var innstilt av valgkomiteen.

Daværende Sp-leder Anne Enger Lahnstein var opptatt av at den som skulle velges som ny nestleder, også måtte være egnet til å ta over etter henne som partileder. Kampen sto mellom Åse Grønlien Østmoe og Odd Roger Enoksen. Landsmøtet valgte begge to til nestledere, og vraket Lars Peder Brekk.

Mange Senterparti-politikere reagerte kraftig på måten Brekk ble behandlet på. Brekk selv skal ha tatt nederlaget tungt og forsvant ut av rikspolitikken en tid.

Men han kom tilbake i rikspolitikken da han ble fiskeriminister i 2000, og i mars 2003 ble han igjen nestleder i Sp. Han har yrkeserfaring både innenfor privat næringsliv og kommunesektoren, og har blant annet vært ordfører i Vikna.

Brekk ble valgt til stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag 2005. Han var leder i Stortingets næringskomite fra 2005 til september 2007, da han ble valgt til parlamentarisk leder i Senterpartiet. I går ble han fungerende leder i partiet, da Åslaug Haga valgte å trekke seg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks