Hovedinnhold

Helse-Hanssen går av: - Jeg gjør sjefen en tjeneste

HELSEDEPARTEMENTET (VG Nett) Avtroppende helseminister Bjarne Håkon Hanssen mener han gjør statsministeren en tjeneste når han nå trekker seg fra regjeringen.

Denne saken handler om:

Bjarne Håkon Hanssen

  • Født 1.november 1962.
  • Utdannet lærer
  • Har hatt mange lederverv i AUF og Arbeiderpartiet, ble tidligere nevnt som mulig Ap-leder etter Jens Stoltenberg.
  • Fylkesordfører Nord Trøndelag 1995-97.
  • Er gift, og har fire barn. Har snakket om tidsklemma med «mine, dine og våre barn».
  • Skapte debatt sist vinter da han fortalte VG at hjelpen han fikk av Snåsamannen Joralf Gjerstad mot sønnens kolikk.

VG Nett treffer 46-åringen på kontoret hans i Helsedepartementet i regjeringskvartalet i Oslo sentrum. Bjarne Håkon Hanssen smiler og bekrefter at han er lettet. På en kommode på utsiden av kontoret hans ligger dagens VG med intervjuet hvor han sier at han trekker seg som statsråd.

Les også:Løy om at han skulle fortsette

- Jeg gjør sjefen en tjeneste. Jens trenger statsråder som er hundre prosent motivert, og det er ikke jeg nå, sier Hanssen og forteller at kun et svært lite antall mennesker har vært klar over hans hemmelighet de siste ukene.

Protokoll:Hva synes du Helse-Hanssens avgang?

Det er tre uker siden han bestemt seg for at han trengte en pause fra toppolitikken. Torsdagen etter stortingsvalget hadde han det første samtalen med statsminister Jens Stoltenberg i statsministerboligen.

Torsdag 1.oktober:Hanssen sier han fortsetter som helseminister

- Jeg fortalte det kun til Jens og selvfølgelig min aller nærmeste familie, forteller Bjarne Håkon Hanssen når VG Nett treffer ham på kontoret i departementet.

- Sjakk vanskelig uten brikker

Skrått bak ham sitter en av hans aller nærmeste medarbeidere, politisk rådgiver Lubna Jaffery Fjell. Hun fikk først vite at sjefen skulle si opp jobben sin i går - få timer før Hanssen lot seg intervjue om sjokkavgangen av VGs journalister.

- Hvem bør bli din arvtager?

- Heldigvis er det ikke min jobb å plukke ut en ny helseminister. Jeg har ikke tenkt så mye på det, innrømmer Hanssen og legger til:

- Det er ikke bare denne jobben som skal fylles. Det er en hel kabal som skal gå opp. Så lenge man ikke har alle brikkene er det vanskelig å spille sjakk, skisserer han på sedvanlig vis.

Les også:Sjakk-Carlsen historiske resultat

Skryter av Giske

Men den avtroppende helseministeren er ikke fremmed for at nåværende kulturminister Trond Giske kan være mannen som tar hans plass i regjeringen.

- Trond er en veldig flink politiker som jeg har stor sans for. Han hadde helt sikkert gjort en god jobb som helseminister, sier Hanssen på spørsmål fra VG Nett.

I torsdagens VG forteller han at det var på en fisketur torsdagen etter valget at han bestemte seg for å slutte. Det var samme dag som han skrev en hilsen til avtroppende Venstre-leder Lars Sponheim vi en protokoll på VG Nett.

Den så slik ut:
«Synd
Hei Lars! Jeg er på tur til Ål. Skal på fisketur. Godt med fri noen dager. Gleder meg selvsagt over Arbeiderpartiets valgresultat og fortsatt rødgrønt flertall. Men jeg er lei meg for at du forsvinner ut av Stortinget. Klarest av alle borgerlige politikere har du sett hvor viktig det er med en samhandlingsreform i Helse-Norge. Det blir tyngre å få til et bredt forlik om den nå når du er ute. Jeg kommer til å savne deg. Pass på deg selv!»

VGTV:Se Lars Sponheims reaksjon på hilsenen her

- Jeg måtte skrive det som jeg gjorde. Jeg kunne jo ikke skrive «nå som du og jeg skal ut av politikken», sier Hanssen.

- Fikk du noen form for inspirasjon til å gi deg av Sponheims varslede avgang?

- Nei, det gjorde jeg ikke. Jeg hadde gått av selv om Lars Sponheim hadde fortsatt, svarer Bjarne Håkon Hanssen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks