Hovedinnhold

Eva Joly støtter Navarsete: - Dette er småpenger

JAKTER KORRUPSJON: Eva Joly er en anerkjent korrupsjonsjeger. Foto: AFP
JAKTER KORRUPSJON: Eva Joly er en anerkjent korrupsjonsjeger. Foto: AFP
Korrupsjonsjeger Eva Joly langer ut mot norsk flisespikkeri rundt de omstridte regjeringsgavene.

Denne saken handler om:

- I Norge er opinionen og journalister alltid veldig opptatt av ting som egentlig er detaljer. De store korrupsjonsproblemene ligger i våpenkontraktene og i utbyggingsprosjektene. Det er der vi skal lete, sier Joly til NTB.

- For meg er det latterlig at Støre ikke kan få fire-fem små tepper av Afghanistans president. Dette er jo også antropologisk feil, fordi man også må tenke på hva som er gavens betydning antropologisk. Hva det betyr for Karzai ikke å gi en gave til Støre, sier Joly.

Les også:Stoltenberg: - Liv Signe burde takket nei

De siste dagene har VG avslørt at flere statsråder, blant dem utenriksminister Støre (Ap) og kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp), har tatt imot gaver i jobbsammenheng.

Teppene Støre har fått, har en totalverdi på mellom 16.000 og 19.000 kroner, ifølge en ny taksering.

Bakgrunn:Liv Signe Navarsete fikk armbånd av Røkke-selskap

- Mangler innsikt

I slutten av oktober skal Joly delta på en konferanse om nettopp dette temaet på Universitetet i Tromsø.

- Her tror jeg kanskje Norge mangler litt dybdeinnsikt. Jeg vil anbefale at man leser litt antropologi, sier Joly, som sitter i EU-parlamentet for De grønne.

Nylig sa hun ja til å stille som presidentkandidat for den grønne bevegelsen i Frankrike under neste valg, selv om hun formelt sett ennå ikke er valgt.

Les også:Her er beviset på at Navarsete trosset Jens' ordre

Henla alt under 1 million

- Gjør det heller ikke noe at Liv Signe Navarsete har fått et armbånd til 25.000 kroner?

- I ELF-saken henla jeg alt som ikke var over én million. Alt er relativt. Og hva betyr det at dette armbåndet koster 25.000 kroner? Hva er dette på bruktmarkedet? Om hun selger dette er det verdt kanskje et par tusen kroner, sier Joly.

Hun sier hun synes det er helt fryktelig om Navarsetes politikerkarriere er over som følge av dette.

- Dette er litt det norske om at ingen skal ha noe. Dette er virkelige småpenger, sier den norsk-franske politikeren.

Les kommentaren til Eirik Mosveen:Fly forbannet Stoltenberg!

- Andedam

- Jeg har snakket om dette mange ganger. Jeg hatet måten Victor Norman ble behandlet på for pianoet sitt. Da tenkte jeg at dette er andedam. Så lenge man bare har dette å henge seg opp i, så er det ikke veldig farlig, sier Joly på telefon fra Strasbourg.

Hun understreker at dersom hun har valget mellom det franske systemet, der en tidligere president satte 21 fiktivt ansatte på lønningslisten, og det norske systemet, så foretrekker hun selvfølgelig det norske systemet.

Les også:- På grensen til grov korrupsjon

- Bør være lykkelig

- Men jeg synes også det må være en grense for hva politikerne skal utsettes for. At man blir stoppet i en politikerkarriere fordi man har leid ut stabburet sitt, det at det ikke finnes slingringsmonn i det hele tatt, gjør at det å bli politiker er veldig vanskelig, sier Joly, som legger til at hun ikke kjenner denne saken godt, og at hun mener det skal være gode regler. Men:

- Så lenge man i Norge bare leier ut et stabbur eller får gaver i denne prisklassen, så skal man være veldig lykkelig, avslutter hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks