Hovedinnhold

Brustad avviser nye Røkke-påstander

Sitter i krisemøter i kveld

AVVISER PÅSTANDER: Næringsminister Sylvia Brustad. Foto: Scanpix
AVVISER PÅSTANDER: Næringsminister Sylvia Brustad. Foto: Scanpix
(VG Nett) Næringsminister Sylvia Brustad avviser blankt Røkkes påstander om at hun fikk vite om det omstridte aksjesalget i Aker-systemet seks dager før hun selv hevder å ha blitt informert.

Denne saken handler om:

Tips oss

Brustad har onsdag kveld hatt løpende kontakt med statsminister Jens Stoltenberg etter den dramatiske opptrappingen i aksjekrigen mot Kjell Inge Røkkes Aker.

Hun har sittet sammen med sine nærmeste medarbeidere på sitt kontor for å svare på de alvorlige anklagene fra Røkkes pressetalsmann Geir Arne Drangeid.

VG Nett kjenner til at statsminister Jens Stoltenberg er blitt løpende orientert i hele kveld om den meget dramatiske situasjonen der landets mektigste næringslivsleder og regjeringen har full offentlig skittentøysvask.

Først like etter klokken 21 i kveld kom svaret:

- Fikk ikke vite pris og vilkår

- I et ordinært møte med statens styrerepresentant 25. mars snakket Berit Kjøll blant annet om Aker Oilfield Services. Dette var en transaksjon som allerede var offentlig kjent etter Akers kvartalspresentasjon 24. februar, sier Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad i en pressemelding.

- Vi ble ikke orientert om pris eller andre vilkår, legger hun til.

Hun står fast ved det hun tidligere har sagt til VG: At hun først den 30. mars fikk vite om salgene, og da bare på et generelt og lite detaljert nivå.

- De andre transaksjonene ble vi først informert om 30. mars av Øyvind Eriksen. Da fikk vi en overordnet orientering. Det vil si at vi heller ikke da fikk informasjon om pris eller andre vilkår, sier Brustad.

Irritasjon i regjeringen

Brustad gikk til frontalangrep på Røkke da hun på sin pressekonferanse i ettermiddag konkluderte med at det omstridte salget av fem Røkke-selskaper til Aker Solutions, der staten er medeier, skulle vært behandlet på generalforsamlingen i Aker Solutions ASA.

Kritikerne mener Røkke har gjennomført salget for å «dumpe» ulønnsomme selskaper, gjeld og investeringsforpliktelser over på selskapet der staten er deleier.

Som VG skrev tirsdag, har irritasjonen i regjeringen over Røkke vokst til sinne og forbannelse de siste dagene - noe en svært amper Brustad gjentok på pressekonferansen i dag.

Men Røkke og Aker slo umiddelbart tilbake, og la helt nye opplysninger på bordet:

Berit Kjøll, statens representant i Aker Holding-styret, som er selskapet som staten eier Aker Solutions ASA gjennom, ble orientert i detalj allerede 24. mars, hevder Røkkes pressetalsmann Geir Arne Drangeid. Dagen etter skulle nemlig Kjøll møte representanter for NHD, for å orientere om planene.

Omstridt e-post

Det gjorde hun også, ifølge Drangeid: Han har offentliggjort en e-post fra Kjøll der hun bekrefter at hun har hatt møte med NHD, og at planene ble positivt mottatt.

Dette gjorde at Aker gikk videre med planene:

- Tror du virkelig at vi ville gått videre med denne transaksjonen hvis vi hadde fått en negativ tilbakemelding fra departementet, sier Drangeid til E24.

Kjøll reagerte onsdag kveld meget sterkt på Drangeids framstilling.

- Uriktig og en forvrengning av virkeligheten, skrev hun i en pressemelding ved 21-tiden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks