Hovedinnhold

Hilser gjennomgang av skatteregler velkommen

Ap-topp: - Ville aldri fått skattefritak i dag

KRITIKK: Thorbjørn Jagland får krass kritikk etter at det ble kjent at han ikke betaler skatt av ytelsene han mottar som generalsekretær i Europarådet. Foto: Jørgen Braastad
KRITIKK: Thorbjørn Jagland får krass kritikk etter at det ble kjent at han ikke betaler skatt av ytelsene han mottar som generalsekretær i Europarådet. Foto: Jørgen Braastad
(VG Nett) Thorbjørn Jagland og andre som nyter godt av lukrative skatteregler ville aldri fått slike ordninger hvis avtalene hadde blitt utarbeidet i dag. Det mener leder av finanskomiteen Torgeir Michaelsen.

Denne saken handler om:

- Tiden har innhentet slike avtaler. Det er derfor helt på sin plass med en grundig gjennomgang av hele dette feltet, sier Michaelsen til VG Nett.

Thorbjørn Jagland har lønn og andre ytelser til en verdi av nær 2,2 millioner kroner i sin nye jobb i Europarådet. Jagland betaler ikke skatt av inntekten han får fra Europarådet - verken til Frankrike der han bor, eller til Norge. Skattefritaket er et av privilegiene til ansatte i Europarådet, fastsatt så tidlig som i 1949.

LES OGSÅ:Mener Jaglands nullskatt går på tilliten løs

Gjennomgang

Finansdepartementet har varslet full gjennomgang av det internasjonale avtaleverket i kjølvannet av Jagland-saken. Ifølge informasjonssjef Runar Malkenes praktiseres disse skattereglene i dag svært ulikt.

Leder Torgeir Michaelsen i Stortingets finanskomite hilser en slik gjennomgang velkommen. Han mener avtaler av typen Jagland og andre ansatte i internasjonale organisasjoner nyter godt av, aldri burde vært inngått.

- Det er i dag et mylder av ulike ordninger, og det er helt klart behov for en gjennomgang, sier han.

Priviligert

GJENNOMGANG: Leder i finanskomiteen Torgeir Michaelsen hilser en gjennomgang av skattereglene velkommen. Foto: Scanpix
GJENNOMGANG: Leder i finanskomiteen Torgeir Michaelsen hilser en gjennomgang av skattereglene velkommen. Foto: Scanpix

Avsløringene av Thorbjørn Jaglands skattefritak har skapt heftig debatt. Også fra sine rødgrønne samarbeidspartnere får generalsekretæren i Europarådet krass kritikk.

Senterpartiets finanspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen er blant dem som reagerer kraftig på de gunstige skatteordningene for mange nordmenn som er ansatt i internasjonale organisasjoner som FN og Nato.

- Dette er et eksempel på hvordan de som har privilegier og deres representanter ivaretar hverandres interesser, sier Lundteigen til VG.

LES OGSÅ:Jagland takket for toppjobb med politiker-vits

- Urettferdig kritikk

Torgeir Michaelsen vil imidlertid ikke kritisere sin partifelle for å benytte seg av den gunstige skatteordningen. Han mener tvert imot at Jagland har blitt urettferdig behandlet.

- Det er lett å bli enige om at folk i utgangspunktet bør betale skatt, men det blir veldig urettferdig å henge ut en person som ikke har gjort annet enn å følge regelverket, sier Michaelsen.

- En slik kritikk rammer i såfall mange hundre nordmenn som jobber i utlandet, påpeker han.

Også fra finansminister Sigbjørn Johnsen får Jagland full støtte. Han understreker at den varslede gjennomgangen av lønnsystemene i internasjonale organisasjoner ikke har noe med Jaglands avtale å gjøre.

- Jeg finner det urimelig at han personlig skal utsettes for kritikk for et system som Norge har vært tilsluttet i en årrekke, sier Johnsen.

Han innrømmer at det vil bli krevende å endre eksisterende traktater, men varsler at spørsmålet om beskatning av organisasjonens tjenestemenn vil stå sentralt når Norge skal vurdere å knytte seg til nye organisasjoner.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks