Hovedinnhold

Amundsen: - Jeg betaler gjerne Frp-medlemskap for begge

INVITERER: Per Willy Amundsen i Frp inviterer nå Rune Gerhardsen og Jan Bøhler inn til Fremskrittspartiet. Foto: Alf Øystein Støtvig
INVITERER: Per Willy Amundsen i Frp inviterer nå Rune Gerhardsen og Jan Bøhler inn til Fremskrittspartiet. Foto: Alf Øystein Støtvig
(VG Nett) Per-Willy Amundsen (Frp) mener både Jan Bøhler og Rune Gerhardsen hører hjemme hos Fremskrittspartiet, og betaler gjerne medlemskap for dem.

Bøhler og Gerhardsen mener Norge må iverksette strengere reaksjoner mot asylsøkere som utøver alvorlig kriminalitet. De to toppene i Oslo Arbeiderparti foreslår både internering og direkte hjemsendelse etter sonet dom, skriver Dagbladet.

Frps innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen ønsker synspunktene velkommen, men mener samtidig at både Bøhler og Gerhardsen nå har sagt så mye de ikke har støtte for i partiet, at de heller bør melde seg ut og bli Frp-ere.

- Dette er et radarpar som med fordel kunne søke mer støtte i Fremskrittspariet. De er hjertelig velkommen til oss, og jeg kan gjerne betale medlemskapet, sier Amundsen til VG Nett.

- Fremskrittspartiet har en klar og tydelig politikk på dette området. Vi har den klareste og tydeligste politikken på dette området, legger han til.

- Valgflesk

VG Nett har kontaktet både Arbeiderpartiets nestleder, Helga Pedersen og arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) med spørsmål om Oslotoppenes utspill er forankret i partiet. Verken Andersen eller Pedersen har foreløpig besvart henvendelsen. Rune Gerhardsen avviser imidlertid Amundsens påstander.

- Jeg tenker at han driver Frp-politikk og ønsker å skape tvil omkring det vi holder på med. Det er lov, men noe særlig seriøst er det ikke, sier Gerhardsen, som mener utspillet er helt i tråd med Ap-politikk.

- Jeg har ikke truffet noen som for alvor mener at bare du er asylsøker skal du kunne selge dop risikofritt. I det en asylsøker blir tatt for slik kriminalitet, vil jeg kalle søknaden ferdigbehandlet. I dag blir folk arrestert, og sluppet ut igjen fordi de er asylsøkere. Det er misbruk av asylinstituttet, sier Rune Gerhardsen til VG Nett.

VIL IKKE BYTTE PARTI: Rune Gerhardsen mener han har støtte i Arbeiderpartiet, og vil ikke bytte parti til Fremskrittspartiet. Foto: Trond Solberg/VG
VIL IKKE BYTTE PARTI: Rune Gerhardsen mener han har støtte i Arbeiderpartiet, og vil ikke bytte parti til Fremskrittspartiet. Foto: Trond Solberg/VG

Han mener de som begår alvorlig kriminalitet må få søknaden avslått, returneres eller interneres slik at de ikke kan begå kriminalitet mens de venter på å bli identifisert og utvist.

Amundsen påpeker at Fremskrittspartiet flere ganger den siste stortingsperioden har foreslått dette, men at de andre politiske partiene på Stortinget har nedstemt partiets politikk. Han mener det er åpenbart at Gerhardsen og Bøhler nå kun kommer med valgkamputspill.

- Taktikkeri

- Dette er ikke Arbeiderpartiets politikk. Det er rent takttikkeri og ganske kynisk valgkampkommunikasjon. Jeg synes de burde være litt mer ærlige og holdt seg til Arbeiderpartiets program. Nå fører de folk bak lyset, mener Amundsen.

Rune Gerhardsen på sin side hevder han og partikollegaen har både justisministeren og utenriksministeren i ryggen i dette spørsmålet, og at dette ikke er ferske holdninger.

- Vi trenger ikke hjelp fra verken Amundsen eller andre for på ha et ryddig forhold til disse problemene. Vi snakker om hardbarkede kriminelle her, ikke de som rømmer for å få beskyttelse. Når det gjelder denne typen problemstillinger, var Jan og jeg blant de første som engasjerte oss. Jeg vet at dette er synspunkter som har bred tilslutning, sier Gerhardsen.

Han mener utspillet handler om kriminalpolitikk og ikke asylpolitikk, og framholder at det fortsatt er viktige forskjeller på Ap- og Frp-politikk.

- For eksempel snakker ikke vi om at innvandring er et problem, eller at det er for mange innvandrere.

DISKUTÉR: Hvilket parti har den beste asylpolitikken? Prøver Gerhardsen og Bøhler å kopiere Fremskrittspartiet? SI HVA DU MENER!

- Ikke rasisme

SVs Audun Lysbakken betegner utspillet fra Ap-toppene som unødvendig og uklok retorikk mot sin egen regjering.

TØFEFE TILTAK: Arbeiderpartiets Jan Bøhler åpner for å sette Krekar bak lås og slå. Foto: Jan-Petter Lynau/VG
TØFEFE TILTAK: Arbeiderpartiets Jan Bøhler åpner for å sette Krekar bak lås og slå. Foto: Jan-Petter Lynau/VG

Men verken Gerhardsen eller Bøhler er redde for å si hva de mener - eller å bli stemplet som rasister.

- Dette er det motsatte av rasisme. Hvis vi lar kriminelle asylsøkere selge dop skaper det rasisme. Da politiet ikke tok tak i de kriminelle A- og B-gjengen var det diskriminering av det pakistanske miljøet, sier Bøhler.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks