Hovedinnhold

Stoltenberg overlater hijab til skolene

- BESTEM SELV: Statsminister Jens Stoltenberg ønsker ingen lov mot hijab i skolen, og sier at den enkelte skole selv styrer dette. Foto: Jan Petter Lynau
- BESTEM SELV: Statsminister Jens Stoltenberg ønsker ingen lov mot hijab i skolen, og sier at den enkelte skole selv styrer dette. Foto: Jan Petter Lynau
Statsminister Jens Stoltenberg mener skolene selv må få bestemme om de skal forby hijab eller ikke.

Fire av skolene med høyest andel minoritetsspråklige elever ønsker ikke at politikerne skal innføre et slikt forbud.

Fremskrittspartiet har foreslått å forby hijab i norske skoler, og den siste uken har både Ap-nestleder Helga Pedersen og Oslo SV-leder Heikki Holmås åpnet for en utredning.

HIJAB: Nederlandske Fatima Abdi bruker hijab, og er negativ til at politikerne skal bestemme klesdrakten. Foto: Fredrik Solstad
HIJAB: Nederlandske Fatima Abdi bruker hijab, og er negativ til at politikerne skal bestemme klesdrakten. Foto: Fredrik Solstad

De vil se på om et slikt forbud vil kunne skape et bedre læringsmiljø i barneskolene.

- Bør selv bestemme

Stoltenberg understreker at man bør skille mellom dekkende plagg som burka og niqab og hodeplagg som hijab.

- Det er ganske stor forskjell på noe som dekker ansiktet og noe som ikke gjør det, som er et hodeplagg. Jeg mener vi har en god løsning i dag ved at vi overlater til den enkelte skole og den enkelte kommune å vurdere om det er behov for regler eller forbud, sier Stoltenberg til NRK.

- Er ikke et problem

Dagsavisen har vært i kontakt med rektorene ved fire av de fem skolene i Oslo med høyest andel fremmedspråklige elever. Ingen av dem ønsker noe forbud mot hijab.

- Jeg tror tvang har lite for seg. En åpen debatt om temaet er bedre enn et forbud. Hijab skaper ikke noen problemer for oss, sier rektor Anne Myhrvold ved Gran skole, hvor ni av ti elever har minoritetsbakgrunn.

Ingen av rektorene sier det har oppstått noen diskusjoner eller problemer rundt det omstridte hodeplagget ved deres skoler. Myhrvold vil heller se an saken fra person til person framfor å innføre et generelt forbud.

- Vi kan ikke bestemme hvordan barna skal gå kledd. Men hvis en elev hadde sagt at «mor og far tvinger meg til å gå med hijab», ville vi tatt en samtale med foreldrene for å komme fram til en løsning til det beste for barnet, sier hun.

Ønsker ikke niqab-forbud

Diskusjonen om man skal forby heldekkende plagg i det offentlige rom har også gått høyt den siste uken. Stoltenberg ønsker ikke forbud mot verken burka eller niqab.

- Man skal ha en høy terskel for å begynne å regulere hvordan mennesker går kledd. Det kan også være problematisk i forhold til religionsfrihet, for eksempel, sier han.

Han mener imidlertid det er en klok beslutning at skoler i Oslo har forbudt elever å gå i slike plagg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks