Hovedinnhold

Stoltenberg inviterer Brown til månekappløp

VIKTIGE SPØRSMÅL: Miljø- og energispørsmål var bare ett av temaene for møtet mellom de to statsministerne onsdag. Foto: Reuters
VIKTIGE SPØRSMÅL: Miljø- og energispørsmål var bare ett av temaene for møtet mellom de to statsministerne onsdag. Foto: Reuters
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) inviterer sin britiske kollega Gordon Brown med på et «månekappløp» i kampen mot utslipp av klimagasser.

Stoltenberg har lenge beskrevet Norges arbeid for å få til et fullskala renseanlegg med CO2-deponering for gasskraftverk som «Norges månelanding». Også britene jobber med lignende planer, og Stoltenberg håper de to nordsjølandene kan drive hverandre framover.

- Det er et kappløp til månen, men det er et bra kappløp hvor oljenasjonene Norge og Storbritannia begge jobber med planer om fullskala renseanlegg, sier Stoltenberg.

Han ser samtidig for seg et tettere samarbeid om utviklingen av renseteknologien, noe han onsdag tok opp med Brown på deres første møte etter at Brown tok over som britisk statsminister.

Felles romskip

- Dagens teknologi er altfor dyr. Vi bør samarbeide om hvordan vi kan lage teknologi som også tillater deponering av CO2 i Nordsjøen Vi er allerede i gang på Mongstad og vil gjerne invitere britene med i vårt romskip, sa Stoltenberg på vei inn til møtet i Downing Street nr. 10.

Miljø- og energispørsmål var bare ett av temaene for møtet mellom de to statsministerne onsdag. Hovedårsaken til møtet var onsdagens lansering av et nytt internasjonalt helseinitiativ, som både Brown og Stoltenberg har jobbet fram.

Initiativet, som ble kjent da Brown tok imot den tyske kansleren Angela Merkel i august, er ett av Browns tiltak for å sparke liv i arbeidet med FNs tusenårsmål.

Helsesatsing

Formålet med initiativet er å koordinere giverinnsats for å bygge ut helseinfrastruktur i u-land, for å bekjempe barnedødelighet og sykdommer som hiv/aids.

- I dag kommer vi sammen, giverland, helsebyråer og utviklingsland, med vissheten om at vi har kunnskapen og muligheten til å redde millioner av liv gjennom vår innsats, het de i en uttalelse fra Brown onsdag morgen.

Foruten Storbritannia, Tyskland og Norge, har også Frankrike, Italia og Nederland stilt seg bak initiativet, i tillegg til internasjonale aktører som Verdensbanken, Verdens helseorganisasjon, EU-kommisjonen og Den afrikanske utviklingsbanken.

Helseministere fra Burundi, Etiopia, Kenya, Mosambik, Zambia, Kambodsja og Nepal, som er med på initiativet fra mottakersiden, deltok også på lanseringen onsdag.

Går for sakte

- Vi vet at dette gir resultater. Vi vaksinerer flere enn noen gang. Men det går for sakte. Vi må ha mer kraft og mer penger, sa Stoltenberg før han gikk inn til møtet med Brown og en felles pressekonferanse om helseinitiativet.

Helseinitiativet er en naturlig forlengelse av et årelangt samarbeid mellom Stoltenberg og Brown om fattigdomsbekjempelse og grunnleggende helse, spesielt gjennom Den internasjonale vaksinealliansen (GAVI).

De to sosialdemokratene har siden de møttes første gang for ti år siden utviklet et nært personlig vennskap, noe Stoltenberg ikke legger skjul på.

- Gordon Brown og jeg samarbeider veldig godt. Vi har samarbeidet om klimaspørsmål, i GAVI og også om reformer i FN, sier Stoltenberg

Møtet onsdag er det første mellom de to siden Brown tok over statsministerposten etter Tony Blair i sommer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks