Hovedinnhold

Støre rystet av Ballos SMS

Utenriksministeren vil ikke skjerpe UDs rutiner

TAR KRITIKKEN: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til VG Nett at han han blir påvirket av kritikken fra SVs Olav Gunnar Ballo. Foto: Scanpix
TAR KRITIKKEN: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til VG Nett at han han blir påvirket av kritikken fra SVs Olav Gunnar Ballo. Foto: Scanpix
FOLKETS HUS, OSLO (VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støre ble rystet da han mottok en tekstmelding fra Olav Gunnar Ballo der stortingsrepresentanten kritiserte UDs håndtering av datterens dødsfall.

Tips oss

VET DU NOE? TIPS OSS!

VG Netts Mads Andersen og Erlend Skevik dekker landsmøtet til Arbeiderpartiet. og følg journalist Erlend Skevik på Twitter

Det innrømmer utenriksministeren overfor VG Nett. I sin bok «Kaja» som ble presentert lørdag skriver Olav Gunnar Ballo svært åpenhjertig om hvordan han opplevde støtten fra norske myndigheter da datteren Kaja tok sitt eget liv i Frankrike, der hun studerte

Bakgrunn:Les mer om boken til SV-toppen

I fortvilelse over ikke å få noen informasjon via UD, sendte SV-representanten en tekstmelding direkte til utenriksminister Jonas Gahr Støre der han beskriver møtet med departementet Støre styrer.

«Min datter har tatt livet av seg i Frankrike, men det eneste folka i UD klarer, er å gi oss en masse ekstrabelastninger. Olav G. Ballo», het det i tekstmeldingen.

Les også:Henrik (20) overbrakte dødsbudskapet til familien Ballo

- Kritikken gjør inntrykk

Utenriksministeren innrømmer at tekstmeldingen fra stortingsrepresentanten gjorde dypt inntrykk på han.

- Jeg sendte umiddelbart et svar der jeg spurte om jeg kunne ringe ham. Deretter hadde vi flere samtaler i løpet av kvelden, og jeg forsikret om at vi gjorde alt vi kunne for å bistå familien, sier Støre til VG Nett.

Utenriksdepartementet har den siste tiden fått kritikk også fra andre pårørende som har opplevd tragiske hendelser i utlandet. En av dem er faren til Martine Vik Magnussen som ble drept i London i fjor. Faren klaget denne uken UDs håndtering av drapssaken inn for kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget.

- Kritikken gjør dypt inntrykk. Jeg har den dypeste respekt for mennesker som opplever slike tragiske hendelser. Vi skal lytte til dem, men samtidig ber jeg om forståelse for at vi også må forholde oss til myndighetene i de landene der hendelsene finner sted, sier Støre.

Martines far:- Nullbidrag fra UD

Ikke nye rutiner

Utenriksministeren avviser at det er behov for å endre rutinene i forbindelse med norske dødsfall i utlandet.

- Hele den norske utenrikstjenesten har fokus på å hjelpe nordmenn i utlandet. Vi trener på det, og vi gjør det vi kan for å bistå. Samtidig vet vi at dette kan være krevende, sier Støre.

- Men det skal vel ikke være slik at man må sende en tekstmelding til utenriksministeren for å få hjelp?

- Nei, det skal det ikke. Likevel er det slik at norske utenriksstasjoner er små, og det er begrenset hva vi kan gjøre. I tillegg er det vanskelig for oss å overprøve beslutninger som taes av andre lands myndigheter. Det vil derfor være slik at man ikke kan få den samme hjelpen ute som hjemme, sier Støre.

Les også:Pårørende kjenner seg igjen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks