Hovedinnhold

Støre får kritikk for arbeidskontrakter - selger seg ut

<p>TALE: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre tok et oppgjør med useriøse aktører i arbeidslivet under 1. mai-talen. Nå viser det seg at det har vært uryddige forhold i et boligprosjekt han har investert i.</p>

TALE: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre tok et oppgjør med useriøse aktører i arbeidslivet under 1. mai-talen. Nå viser det seg at det har vært uryddige forhold i et boligprosjekt han har investert i.

Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix
I et boligprosjekt som Ap-leder Jonas Gahr Støre har investert i er det avdekket en rekke arbeidsforhold uten tariffavtaler og med «løsarbeiderkontrakter».

Det viser en kartlegging Dagbladet har gjennomført.

Støre har de siste månedene lagt sterk vekt på at useriøse aktører i arbeidslivet må bekjempes. Både i talen til Aps landsmøte og i 1. mai-talen kort tid etterpå, sto kampen mot sosial dumping sentralt, og Støre pekte spesielt på byggebransjen som problemområde.

Flere av arbeiderne i byggeprosjektet Grenselunden, hvor Støres selskap Fernstø har en eierandel på 3,26 prosent, har nettopp denne typen arbeidsavtaler som Ap-lederen har omtalt som «nulltimerskontrakter» eller «løsarbeiderkontrakter», ifølge avisen.

Kartleggingen viser at tre av åtte firmaer på byggeplassen bruker bemanningsbyrå. Seks av åtte er ikke tilsluttet noen sentral tariffavtale, og i noen tilfeller mangler også bedriftsinterne tariffavtaler som alternativ. I fire av åtte bedrifter står ansatte helt uten fagforening i ryggen.

Les også: Støres oppgjør med «tåkefyrsten»

Støre har tidligere forsvart eierskapet i byggeprosjektet, men har nå endret mening.

– Som følge av de forholdene Dagbladet har påpekt, og at det er vanskelig for meg å følge opp prosjektene tett og direkte, har jeg satt i gang en prosess for å selge Femstøs eierandeler i byggeprosjektene, skriver Støre i en epost til avisen.

Støre understreker at han har fått forsikring fra prosjektledelsen om at arbeidet på byggeplassen er innenfor regelverket. Med en så liten eierandel som drøyt tre prosent, klarer han ikke å ha personlig kontroll over prosjektet, sier han videre.

Les også: Slik skal Støre stanse EØS-opprøret

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks