Hovedinnhold

Vind skaper problemer for nyttårsfeiringen:

Sterk vind: Ber folk om å være forsiktige med fyrverkeriet

** Sør-Trøndelag: Oppfordrer private til å avstå
** Utsetter fyrverkeriet til 1. januar

Det har blåst kraftig på Vestlandet og i Trøndelag de siste dagene. Det skaper problemer for feiringen på årets siste dag.

I Os kommune er hovedfyrverkeriet utsatt til 1. nyttårsdag på grunn av for mye vind, melder Os- og Fusaposten.

Meteorolog Anna Reistad forteller at det er sterkt vind over store deler av Vestlandet på årets siste dag. Også hun ber folk om å være forsiktige når de skal skyte ut raketter.

– Vi har et lavtrykk nordvest for Stadt, som gir sterk vind. Vi regner med at den vinden kommer til å løye i løpet av noen timer. Samtidig har vi noen sterke vindkast. De kan fortsette til ti/ellevetiden. Så man må være veldig forsiktige med utskytingen av raketter i kveld. Særlig de som tyvstarter, sier vakthavende meteorolog Anna Reistad ved Vervarslinga på Vestlandet til VG.

Vurderer å avlyse i Bergen

Også i Bergen kan vinden sette en stopper for fyrverkeriet. Det bekrefter Torkjell Helle, vaktkommandør ved 110-sentralen i Bergen, til VG.

– Det er klart, jo mer vind det er, jo verre blir det. Det er ikke bestemt om Bergen fullfører ved midnatt, på grunn av vind. Den vurderingen skal tas i løpet av kvelden, sier Torkjell Helle til VG.

<p>VAKKERT: Sydney er kjent for sitt spektakulære fyrverkerishow når nyttårsaften skal feires.<br/></p>

VAKKERT: Sydney er kjent for sitt spektakulære fyrverkerishow når nyttårsaften skal feires.

Foto: AFP

Til Bergensavisen sier pyroteknikere at de ikke tror vinden vil sette en stopper for fyrverkeriet, men for dem som liker fyrverkeri av typen «hengende gull», er det dårlig nytt.

Ifølge pyrotekniker Lasse Store har denne typen, der gnistregnet blir hengende i luften en stund, blitt erstattet av fyrverkeri med kortere «hengetid», nettopp på grunn av brannsikkerheten.

– Hadde vinden blåst andre veien, er det tvilsomt om vi kunne skutt opp i det hele tatt, sier pyrotekniker Morten Moen til avisen.

Les også: Slik blir nyttårsværet

Avlyser i Trondheim

I Trondheim var det lenge usikkert om fyrverkeriet kan sendes opp ved midnatt som planlagt.

– Vi har trøbbel med været og vind. Vi måtte avlyse fyrverkeriet for barn nå klokken 19. Vi vet foreløpig ikke om vi må avlyse det store fyrverkeriet klokken 24. Politiets innsatsleder har dialog med brannvesenet kontinuerlig for å ta vurderingen, sa operasjonsleder Rune Brandmo til VG tidligere nyttårsaften.

Omtrent klokken 22.30 varslet politiet at Trondheim kommune, pyroteknikerne ved NTNU og politiet har besluttet å avlyse fyrverkeriet ved midnatt.

Godt nyttår: Nå er feiringen i gang

De oppfordrer også private til å avstå fra fyrverkeri nyttårsaften.

To tilfeller av brann

Tidligere i uken meldte meteorologene at det beste nyttårsværet ville være å finne i Nord-Norge. Det stemmer fortsatt – men nordlendingene må også belage seg på en vindfull kveld.

Politiet i Helgeland melder på Twitter at det er svært tørt og mye vind i Søndre Helgeland.

– Vi har hatt to tilfeller av brann i lyng og gress som følge av fyrverkeri, i Brønnøysund og på Vega. Begge brannene er slukket, sier operasjonsleder Fred Leirvik til VG.

– Folk må være veldig varsomme, spesielt i områdene hvor det er lite snø.

I Kristiansund har brann og politi rykket ut etter melding om to gressbranner på Goma.

– Brannene kommer mest sannsynlig fra fyrverkeri, men er nå slukket, sier operasjonsleder Kjell Biesmans ved Nordmøre politidistrikt, til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks