Hovedinnhold

Sterk radioaktiv stråling i thorium-feltet

Norges geologiske undersøkelser har avdekket sterk strålingsintensitet i deler av Fensfeltet i Telemark.

Fensfeltet inneholder Norges største forekomst av det radioaktive stoffet thorium, som mange håper skal bli framtidens nye kjernekraftråstoff. Nå viser undersøkelser at de høye konsentrasjonene av både thorium og uran i flere bergarter avgir til dels «veldig sterk strålingsintensitet på overflaten».

Helsefare må vurderes

Forskere fra Norges geologiske undersøkelser (NGU) mener at funnene gjør det aktuelt å undersøke om det kan være helsefare for folk som bor i området.

NGU har i samarbeid med Nome kommune kartlagt strålingen fra deler av Fensfeltet gjennom målinger fra helikopter. Til sammen 20 kvadratkilometer er kartlagt. NGU understreker i rapporten at de ikke har forutsetninger for å vurdere helserisiko knyttet til strålingen, men mener at kartleggingen gjør det nødvendig å få helsefaren vurdert.

Radongass

Det er særlig den usynlige edelgassen radon som skaper bekymring. Radon er et datterelement av både uran og thorium, og det er radonvarianten som stammer fra uran som skaper mest bekymring.

Direktør Ole Harbitz i Statens strålevern bekrefter overfor NGU at det er betydelig forhøyet innhold av thorium og uran i deler av Fensfeltet, og at bygging av boliger i området krever særskilte tiltak for å begrense stråledosene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks