Hovedinnhold

Steinerskolen mangler godkjent læreplan

Norske steinerskoler driver på andre året undervisning uten godkjent læreplan. Myndighetene mener skolens fremdrift er altfor treg når det gjelder lesing og skriving.
Foto: Frode Hansen
Foto: Frode Hansen

Siden høsten 2006 har Steinerskoleforbundet forsøkt å få Utdanningsdirektoratet til å godkjenne deres læreplan.

Men snart to skoleår etter at Kunnskapsløftet ble innført, driver Rudolf Steiner-grunnskoler i strid med den nye læreplanen i flere fag. Norske skoler er lovmessig forpliktet til å følge en offentlig godkjent læreplan.

DISKUTER STEINERSKOLEN HER!

For lavt tempo

Utdanningsdirektoratet har i en rekke brev påpekt at Steinerskolenes læreplan ikke følger opp den gjeldende vedtatte læreplanen i den generelle delen av planen.

I tillegg har Utdanningsdirektoratet sagt nei til å godkjenne innholdet i flere sentrale fag hos Steinerskolene.

I norskfaget strider Steinerskolenes fremdrift i lese- og skriveopplæringen direkte mot innholdet i Kunnskapsløftet (LK06). Skolens tempo er rett og slett for lavt:

- I LK06 er lesing som grunnleggende ferdighet integrert i alle skolens fag, men norskfaget har et særskilt ansvar for lesing gjennom den første leseopplæringen og den videre leseopplæringen. Læreplanen for Steinerskolen har ikke mål etter 2. årstrinn, påpeker Utdanningsdirektoratet.

Direktoratet vurderer ikke læreplanen som jevngod med Kunnskapsløftet, slik reglementet for alternative læreplaner krever:

I fagene naturfag, samfunnskunnskap og geografi, kunst og håndverk, mat og helse - og religion (KRL) har Steinerskolene fått nei til godkjennelse av læreplanen.

- Jevngod

Steinerskoleforbundet ønsker å imøtekomme deler av innvendingene fra Utdanningsdirektoratet. På noen områder sier imidlertid forbundet nei.

Prosjektleder Dagny Ringheim i Steinerskoleforbundet viser til at Steinerskolene ofte har en annen oppbygning og fremdrift i fagene enn den offentlige skolen. Kompetansen etter 10. klasse skal derfor være jevngod med elevene som følger den offentlige læreplanen Kunnskapsløftet, argumenterer Ringheim i sin redegjørelse til Utdanningsdirektoratet datert 1. oktober i 2007. Hun har sagt nei til å la seg intervjue av VG.

Utdanningsdirektoratet godtar ikke begrunnelsen. Etter langvarig brevveksling og møtevirksomhet har Steinerskoleforbundet fått beskjed om å innrette seg bedre etter Kunnskapsløftet.

- Forbundet fikk utsettelse av innføring av Kunnskapsløftet fra 2006/2007 til skoleåret 2007/2008. I inneværende skoleår har Steinerskolene drevet på midlertidig godkjenning ettersom de mangler endelig godkjenning. Vi regner med å fatte endelig vedtak senere i vår etter å ha diskutert dette siden høsten 2006, sier divisjonsdirektør Erik Bolstad Pettersen i divisjon for regelverk og finansiering i Utdanningsdirektoratet til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks