Hovedinnhold

Statsministeren til Amal Aden: - Ikke demp deg

<p>ENGASJERT: Statsminister Erna Solberg mener regjeringen har flere tiltak på trappene mot hatytringer.<br/></p>

ENGASJERT: Statsminister Erna Solberg mener regjeringen har flere tiltak på trappene mot hatytringer.

Foto: Frode Hansen, VG
Statsminister Erna Solberg gir ingen konkrete løfter om økt sikkerhet rundt Amal Aden, men sier hun vil verne om de stemmene som står midt i kampen for ytringsfriheten.

Det har skapt stort engasjement at samfunnsdebattanten Amal Aden i et intervju med VG sier at politiet har bedt henne om å dempe seg i det offentlige rom, ligge lavt, og ikke provosere så kraftig i sine offentlige ytringer.

Hun er bekymret for seg selv og barna sine, og føler at hun trenger mer beskyttelse.

Statsminister Erna Solberg har forståelse for Adens synspunkter.

<p>ETTERLYSER SIKKERHET: Amal Aden frykter at hun taper sin frihet til å ytre seg, fordi politiledelsen ikke beskytter henne bedre.</p>

ETTERLYSER SIKKERHET: Amal Aden frykter at hun taper sin frihet til å ytre seg, fordi politiledelsen ikke beskytter henne bedre.

Foto: Kyrre Lien, VG

– Dette er en utfordring. Ytringsfriheten er en av våre viktigste verdier og den må gjelde oss alle. Frykt og trusler må aldri få vinne over ytringsfriheten. Det er veldig viktig at vi verner om de stemmene som står i kampen om ytringsfriheten, slik Amal Aden gjør, sier Erna Solberg til VG. 

– Hva synes du om at Aden skal ha fått beskjed om å dempe seg?

– Det er vanskelig for meg å bekrefte, men jeg tror hun snakker sant. Jeg mener at folk ikke skal dempe seg.

– Kan gjøre mer

– Hvordan ser du på ønsket om å verne om ytringsfriheten, i kjølvannet av angrepene i Paris og København, samtidig som folk kan bli truet til taushet fordi sikkerheten deres ikke blir ivaretatt?

<p>KRYSTALLKLAR: Aschehougs konsernsjef Mads Nygaard mener regjeringen må sørge for å ivareta Amal Adens sikkerhet.<br/></p>

KRYSTALLKLAR: Aschehougs konsernsjef Mads Nygaard mener regjeringen må sørge for å ivareta Amal Adens sikkerhet.

Foto: ROGER NEUMANN

– Vi må skille på ting her. En ting er spørsmålet om terrortrussel, og hvor den trusselen er i Norge, det er et arbeid vi styrker. Så har man trusler knyttet til annet enn terrorisme, blant annet fra grupper som føler seg støtt av kvinner, etniske og seksuelle minoriteter og andre som ytrer seg, og som har et hat mot folk som tør å ytre seg. Vi har startet opp med mye fra regjeringens side rundt dette, men vi kan fortsatt gjøre mer.

VG har bedt om å få konkretisert hva slags tiltak som vil iverksettes. Regjeringen trekker blant annet frem at Kripos har nedsatt en gruppe som skal se på hatytringer og hatkriminalitet på nett, samt at politiet i Oslo har opprettet en egen hatkrim-gruppe. (For en utfyllende liste, se i bunnen av saken.)

Solberg oppfordrer alle som mottar trusler om å anmelde det.

– Da får politiet bedre oversikt over hvem som utsettes for dette, også kan man kanskje stoppe noe av det.

– Utilstrekkelig beskyttelse

Amal Aden har gitt ut bøker på Aschehoug-forlag. Forlagets konsernsjef mener regjeringen må sørge for å ivareta sikkerheten til Aden.

– Dette ansvaret ligger hos regjeringen. Min oppfordring er krystallklar: Gi Amal Aden og andre personer i samme situasjon den beskyttelsen de trenger, sier Mads Nygaard.

Eksempler på regeringens tiltak mot hatytringer og hatkriminalitet.


* Kripos har nedsatt en gruppe som skal se på hatytringer/hatkriminalitet på nett.

* Oslo politiet har opprettet en egen hatkrim-gruppe.

* Bevilget midler til Skeiv ungdom i 2014 som organiserer «Stopp hatpratkampanjen».  Hensikten er å skape en ungdomsbevegelse mot hatprat og for menneskerettigheter på nett.

* Oppsummering fra Regjeringens rundebordskonferanse om hatytringer i november 2014 og Likestillingsombudets rapport om hatytringer og hatkriminalitet vil danne grunnlag for videre oppfølging av bekjempelse av hatefulle ytringe.

* Diskuterer anbefaling fra LDO om nasjonal handlingsplan mot hatytringer/hatkriminalitet.

* Konferanse om etnisk diskriminering første halvår 2015.

* Barne-, ungdoms- og inkluderingsdirektoratet organiserer et forum om etnisk diskriminering for sentrale statlige aktører.


Han karakteriserer det som «dramatisk» hvis den situasjonen Aden opplever fører til at hun slutter å opptre offentlig.

– Det er uholdbart. Det er viktig at hun, som er en av våre viktigste stemmer, får ytre seg.

– Det har lenge vært slik at Amal Aden har vært truet og det har lenge vært slik at den beskyttelsen hun får fra politiet er utilstrekkelig. Hun får beskyttelse, men den er utilstrekkelig, sier konsernsjefen, som mener at dette eksempelet viser at det er forskjell på folk.

– Hvis politikere eller fremstående personer i samfunnet trues er politiet der umiddelbart med tiltak, sier Nygaard som mener det er en selvfølge at Aden bør få samme beskyttelse og at hun ikke møtes med argumentet om at politiet ikke har ressurser. 

– Uakseptabelt

Mads Nygaards forgjenger i Aschehoug og far William Nygaard ble i 1993 skutt utenfor sitt hjem i Oslo. Gjerningsmannen er aldri tatt, men det antas at attentatforsøket hadde sammenheng med at forlaget utga Salman Rushdies Sataniske vers.

På spørsmål om han noen gang har blitt bedt om å dempe seg av politiet, svarer han kontant «nei».

– Det hadde jeg heller aldri etterfulgt, sier William Nygaard som nå er leder i Norsk PEN.

Han mener det er «helt uakseptabelt» at Amal Aden ikke føler at hun får den beskyttelsen hun trenger.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks