Hovedinnhold

NHO advarer mot høy oljepengebruk: – Ikke bærekraftig

<p>KRITISK: NHO-direktør Svein Oppegaard sier det er mange positive elementer i Statsbudsjettet, men er kritisk til oljepengebruken.</p>

KRITISK: NHO-direktør Svein Oppegaard sier det er mange positive elementer i Statsbudsjettet, men er kritisk til oljepengebruken.

Foto: Roger Neumann, VG
NHO advarer mot at oljepengebruken i regjeringens budsjettforslag bidrar til økt oljeavhengighet.

Denne saken handler om:

Torsdag legger regjeringen frem sitt siste statsbudsjett for perioden. Siv Jensen henter 225,6 milliarder fra Oljefondet for å få statsbudsjettet til å gå opp i 2017. Det betyr at 17,2 prosent av budsjettets utgifter på hele 1.301 milliarder skal dekkes av oljepenger.

– Ikke bærekraft

Det bekymrer NHO.

– Regjeringen demper veksten i oljepengebruken noe, men sett i forhold til veksten i fastlandsøkonomien øker oljepengebruken fortsatt. Det betyr at oljeavhengigheten i økonomien øker: Dette er ikke bærekraftig på sikt. Allerede i 2018-budsjettet bør veksten reduseres ytterligere, sier NHO-direktør Svein Oppegaard.

– Rammer bedriftene

Blant de første reaksjonene på budsjettet var en svært skuffet Venstre-leder som mener regjeringen ikke leverer på det grønne skiftet. Heller ikke Oppegaard er fornøyd på dette punktet: 

– De økte drivstoffavgiftene rammer våre medlemsbedrifter uten å gi de store effektene på klimagassutslippene. Vi er glad for at regjeringen har en positiv holdning til næringslivets forslag om et CO2-fond, som skal fremme overgangen til en mer klimavennlig transport. Dersom de følger opp en slik løsning, vil det garantert gi lavere utslipp.

Vil ha tempo i skattereformen

Oppegaard er glad for at regjeringen leverer på samferdsel, forskning og målrettede tiltak for sysselsetting, men etterlyser høyere tempo på innføringen av skattereformen:

– De går i riktig retning, men vi skulle gjerne sett at de gjorde mer nå, for å stimulere til fortsatt omstilling og ny vekst. Det er viktig at offentlig etterspørsel ikke fortrenger omstilling i privat sektor og at rentenivå og kronekurs ikke settes over styr, når pilene nå ser ut til å snu i positiv retning, mener han.

Fornøyd med tiltak

NHO-direktøren er fornøyd med tiltakene mot ledigheten.

– Selv om våre medlemmer melder om bedre tider, er det fortsatt vanskelig i noen regioner. Tiltakene i budsjettet rettet mot Sør- og Vestlandet vil bidra til at flere kommer i arbeid. Vi har vært opptatt av å styrke arbeidslinjen. Dette budsjettet bidrar til det, blant annet med å utvide ordningen med lønnstilskudd, satsing på unge ledige og få flyktninger raskere i jobb.

– Forskning og innovasjon er viktig for å skape nytt næringsliv. Her opplever vi at regjeringen følger opp en god satsing gjennom hele perioden, blant annet styrking av næringsrettet forskning, samt industrielle innovasjonssentre.

– Innenfor det rimelige

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities sier han forstår bekymringen til NHO, men at oljepengebruken er innenfor det økonomien tåler.

– Ledigheten ville vært vesentlig høyere hvis ikke politikerne hadde brukt såpass mye oljepenger. Jeg vil si at oljepengebruken er innenfor det rimelige, sier Andreassen.

– Når økonomien er svak, er det fornuftig med en oljepengebruk på rundt tre prosent. Når økonomien bedres, er det naturlig at den reduseres og kommer ned mot to prosent i gode tider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks