Hovedinnhold

Solheim slår tilbake mot Høybråten:

«Vi er best på bistand i verden - det er ingen over, ingen ved siden»

SLÅR TILBAKE: Erik Solheim er uenig i at regjeringens forslag til statsbudsjett for 2011 er kaldt. Foto: Jan Petter Lynau.
SLÅR TILBAKE: Erik Solheim er uenig i at regjeringens forslag til statsbudsjett for 2011 er kaldt. Foto: Jan Petter Lynau.
(VG Nett) KrF-leder Dagfinn Høybråten kritiserer regjeringen og mener de burde skamme seg. Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim lader kanonen og smeller tilbake.

Denne saken handler om:

- Dagfinn Høybråten burde skamme seg, for alt han sier er feil. Vi gir ikke en krone mindre, men derimot ti milliarder mer, til bistand enn da Dagfinn satt i regjering, sier Solheim til VG Nett.

Høybråten og KrF kom med til dels krass kritikk av regjeringens forslag til statsbudsjett tirsdag. Krf-lederen kalte statsbudsjettet for kaldt, og ga selv klart uttrykk for at han ikke var fornøyd med forslaget til bistand for neste år:

- Jeg er veldig overrasket over at de kutter i innsatsen for de fattigste, både i Norge og internasjonalt. Det er første gang i dette århundret at man reduserer bistandsprosenten. Det skjer samtidig som statsministeren og utenriksministeren har skrytt av Norges innsats for verdens fattige. Jeg synes vi skulle skjemmes, sa Høybråten til VG Nett.

VGTV:Høybråten: - Jeg synes vi skulle skjemmes

Til NTB utdyper KrF-lederen, og sier at man ikke kommer nærmere et varmere samfunn med dette budsjettet.

- Internasjonalt står vi for kampen mot fattigdom, men regjeringen klarer blant annet nå å kutte bistanden, sier han.

Les også:Dette mener opposisjonen om statsbudsjettet

Solheim påpeker at bistanden til verdens fattige er nøyaktig som i fjor, og sier det eneste kuttet er på asylsøkerutgifter i Norge.

Saken fortsetter under bildet...

KRITISK: Dagfinn Høybråten kritiserte regjeringens forslag til statsbudsjett for 2011 tirsdag. Foto: Kristian Helgesen, VG.
KRITISK: Dagfinn Høybråten kritiserte regjeringens forslag til statsbudsjett for 2011 tirsdag. Foto: Kristian Helgesen, VG.


- Vi gir ikke én krone mindre enn i fjor. Det er 200 millioner mindre til én post i Afrika, men det er overført til andre i Afrika. Høybråten skal være forsiktig med å bruke så sterke uttrykk når han tar feil, sier Solheim.

Les alt om statsbudsjettet 2011 på VG Netts samlesider!

- KrF kaller budsjettet for kaldt, og kritiserer størrelsen på bistandsposten. Hva synes du om det?

- Hvis budsjettet er kaldt nå, med ti milliarder kroner mer i bistand enn da KrF satt i regjering, tør jeg ikke tenke på hvor mye istid og hutrefrost det var da. Jeg synes det er litt flaut å bruke så sterke uttrykk på noe som er så mye bedre. Vi er best på bistand i verden, det er ingen over, ingen ved siden. Og hvis Norge er kaldt, hvilken forfrossen verden lever vi i da? spør miljø- og utviklingsministeren.

- Budsjettposten har heller ikke økt. Er du selv fornøyd?

- Jeg er kjempefornøyd. Det har vært en knallhard kamp å være et av de få landene som har opprettholdt bistanden i finanskrisen. Det er vanskelig å skamme seg over et sånt budsjett, svarer Solheim.

Her er oversikten over regjeringens satsningsområder:

Grafikk: Tom Byermoen.
Grafikk: Tom Byermoen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks