Hovedinnhold

Statsbudsjettet 2010:

- 58 millioner for å hindre frafall er en spøk

SLAKTES: Bård Vegar Solhjell får ikke skryt for skolesatsingen sin fra elevenes interesseorganisasjon. Foto: Cornelius Poppe
SLAKTES: Bård Vegar Solhjell får ikke skryt for skolesatsingen sin fra elevenes interesseorganisasjon. Foto: Cornelius Poppe
(VG Nett) Elevorganisasjonen mener 750 kroner per elev som i dag faller fra er alt for lite, og at pengene brukes på feil ting.

Denne saken handler om:

Regjeringen vil bruke 58 millioner på å hindre frafall i videregående skole. Blant tiltakene regjeringen vil innføre, er et eget arbeidslivsfag på ungdomsskolen. Det skal forhåpentlig få flere av de 76000 elevene som i dag dropper ut av videregående skole til å bli.

- Vi mener at satsingen gjøres på helt feil sted. Vi mener rådgivningstjenester burde blitt prioritert, for på det området har vi ikke sett store resultater de siste fire årene, sier leder i Elevorganisasjonen Ingrid Husby Liland til VG Nett.

Hun mener det er blank løgn når regjeringen kaller bevilgningene en satsing, og hevder skolene ikke får nok penger til at det vil forebygge frafall. 58 millioner tilsvarer 750 kroner per elev som i dag faller fra.

- IKKE NOK: Leder Ingrid Liland i Elevorganisasjonen mener regjeringen satser alt for lite på forebygging av frafall i skolen. Foto: Nils Bjåland
- IKKE NOK: Leder Ingrid Liland i Elevorganisasjonen mener regjeringen satser alt for lite på forebygging av frafall i skolen. Foto: Nils Bjåland

- Vi mener at tiltakene må være mye mer helhetlige, for at alle skal føle seg møtt i skolen, sier Liland.

VG DEBATT:Bløffer regjeringen, eller får elevene nok penger? Diskutér saken her!

- Fine tiltak

Elev-lederen presiserer at hun er glad for at det i det hele tatt kommer penger, og at hun syns det er positivt at regjeringen vil satse på blant annet mer praktisk undervisning.
- Selvsagt er det fine tiltak og en flott bevilgning, men det blir en spøk å kalle det en satsing på frafall, fastslår hun.

- Vi tror de viktigste tiltakene er å sikre én rådgiver per 200 elever i ungdoms- og videregående skole, og lovfestet rett til lærlingplass. Vi vet at mye av frafallet skjer på yrkesfag, og særlig etter to år i skole. Man må gjøre det attraktivt å ta inn lærlinger, men det koster mye, sier Liland.

- En god start

FORNØYD: Helga Hjetland, leder i Utdanningsforbundet, er glad for satsingen, men sier det trengs mer penger. Foto: Sara Johannessen/Scanpix
FORNØYD: Helga Hjetland, leder i Utdanningsforbundet, er glad for satsingen, men sier det trengs mer penger. Foto: Sara Johannessen/Scanpix

Leder i Utdanningsforbundet Helga Hjetland innrømmer at hun gjerne skulle ønsket seg mer penger til tiltak mot frafall blant elever i videregående skole, men karakteriserer regjeringens satsing for «en god start».

- Det som ligger i statsbudsjettet er selvsagt ikke nok, men vi er fornøyd med signalene fra regjeringen. Det er historisk at vi får et slikt øremerket tilskudd for å få flere til å fullføre videregående opplæring, sier Hjetland til VG Nett.

Lærer-lederen understreker at tiltak mot frafall har vært et av de viktigste kravene fra Utdanningsforbundet til statsbudsjettet. I tillegg har forbundet etterlyst tilbud til voksne om etter- og videreutdanning for å være rustet til omstillinger.

- Meningsløst

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell mener Elevorganisasjonen bommer grovt med sin kritikk av regjeringens satsing.

- Deres regnestykke er meningsløst. Hele budsjettet er innrettet mot å begrense frafallet i skolen. I tillegg bevilger vi nesten 60 millioner til målrettede tiltak. Det er en betydelig satsing, fastslår Solhjell.

Han viser til at flere og bedre lærere, og mer praktisk rettet undervisning er viktige tiltak for å hindre at elever slutter på skolen.

- Vi har lagt frem en melding som varsler en lang rekke tiltak over flere år. Noe av dette koster penger, mens noe handler om struktur, og hvordan vi organiserer undervisningen, påpeker han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks