Hovedinnhold

Statsadvokaten dropper sak mot amerikaner etter at han nesten drepte direktør

<p>FRI MANN: Neil er nettopp sluppet fri fra Oslo fengsel. – Jeg kan ikke takke forsvareren min nok, sier Neil om advokat Øyvind Bratlien. Statsadvokaten mener det er sterke holdepunkter for at Neil handlet i nødverge da han knivstakk direktøren, og har henlagt saken.</p>

FRI MANN: Neil er nettopp sluppet fri fra Oslo fengsel. – Jeg kan ikke takke forsvareren min nok, sier Neil om advokat Øyvind Bratlien. Statsadvokaten mener det er sterke holdepunkter for at Neil handlet i nødverge da han knivstakk direktøren, og har henlagt saken.

Foto: Trond Solberg, VG
Amerikanske Neil (25) og hans kone Eryka (26) skulle avslutte sin Europa-ferie med to dager i Oslo. Det endte med at Neil nesten drepte en direktør som de bodde hos.

For snart ni måneder siden fant politiet Neil og kona Eryka liggende på bakken utenfor direktørens villa i Oslo. Ektefellene holdt rundt hverandre og begge var tilsølt av mye blod.

Neil ble siktet for drapsforsøk etter at han hadde knivstukket direktøren åtte ganger, ett av stikkene var livstruende.

I dag ble Neil en fri mann etter snart ni måneder i varetekt.

– Det er fantastisk å trekke inn frisk luft og kjenne vinden blåse i ansiktet, sier Neil og smiler bredt.

Statsadvokaten henla saken etter bevisets stilling fordi det foreligger sterke holdepunkter for at Neil handlet i nødverge da han knivstakk direktøren med en lommekniv han hadde på seg.

VG møtte Neil da han kom ut fra Oslo fengsel som har vært hans hjem siden 19. august i fjor.

– Jeg er et godt menneske

– Jeg er så lykkelig nå. Nå kan jeg si til hele verden at jeg er et godt menneske og en god person. Jeg valgte ikke å gjøre det som skjedde. Jeg ble presset til å gjøre det, og hadde ikke noe annet valg, sier Neil.

<p>20 MINUTTER: Hver mandag morgen sto Neil klar til å ringe sin kone Eryka i California. – Jeg fikk 20 minutter i uken i ringetid, den brukte jeg hver mandag, sier han.</p><p><br/></p>

20 MINUTTER: Hver mandag morgen sto Neil klar til å ringe sin kone Eryka i California. – Jeg fikk 20 minutter i uken i ringetid, den brukte jeg hver mandag, sier han.


Foto: Privat

Den amerikanske psykologistudenten står i dag frem for første gang og forteller sin historie med fornavn.

– Jeg har ventet tålmodig på denne dagen, men det har vært mange tunge dager. Jeg fikk bare snakke med Eryka 20 minutter på telefon i uken, sier Neil.

Nyheten om henleggelsen fikk han av sin forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, som reiste til fengselet for å gi ham beskjeden ansikt til ansikt.

– Jeg er så takknemlig for det Bratlien har gjort, sier Neil.

Fortalte om voldtektsdømt svoger

Det unge ekteparet fra California ble kjent med den norske direktøren i 40-årene høsten 2013 på en oktober-fest i Tyskland i 2013.

– Vi kom til Oslo 18. august i fjor, og var invitert til å bo hjemme hos direktøren, forteller Neil.

Den andre kvelden spiste de tre sushi og drakk vin sammen. Det som skulle være en hyggelig kveld fikk en brå vending da Neil fortalte at hans svoger var dømt for voldtekt hjemme i USA, heter det i avgjørelsen til statsadvokaten.

<p>LETTET: Neil fortellerat han har hatt tunge dager bak betongmurene i Oslo fengsel. Men nå gleder han seg bare til å møte sin kone Eryka i California.<br/></p>

LETTET: Neil fortellerat han har hatt tunge dager bak betongmurene i Oslo fengsel. Men nå gleder han seg bare til å møte sin kone Eryka i California.

Foto: Trond Solberg, VG

Ifølge direktøren resulterte denne samtalen i at Neil truet med å drepe ham og han ringte politiets nødnummer. Siste samtale han hadde med politiet var klokken 0210 og varte i 13 minutter. I denne samtalen skjelte direktøren ut operatøren gjentatte ganger. I tillegg gjentok han flere ganger at Neil og Eryka var seriemordere.

Omfattende bloddrypp

Ifølge det amerikanske ekteparet, endret direktøren adferd da Neil fortalte om sin voldtektsdømte svoger. Han ble ifølge de to innesluttet og gikk ut. Ekteparet fulgte etter ham for å snakke med ham ute. Noe senere gikk Eryka og direktøren inn i villaen igjen.

Statsadvokaten legger videre til grunn at direktøren deretter angrep Eryka inne på et gjesterom i villaen på et tidspunkt hvor Neil var låst ute fra den luksuriøse villaen. Direktøren skal ha brukket nesen til Eryka og deretter skal han ha sparket henne, mener politiet. Selv nekter direktøren for dette.

Bilder fra direktørens bolig viste omfattende bloddrypp fra Eryka på gulvet rett ved inngangen til gjesterommet, skriver statsadvokaten i sin avgjørelse.

Neil forsøkte å knuse en glassdør

Naboen, en kjent og suksessrik gründer, hørte ville skrik innefra huset på dette tidspunktet. Neil forsøkte på et tidspunkt å knuse en glassdør inn til villaen, men lyktes ikke, ifølge statsadvokaten.

Kort tid etter kom Eryka løpende gjennom hoveddøra. Hun løp mot naboen og hylte om hjelp, ifølge statsadvokaten. Etterhvert kom Neil og de begge skrek på naboene og fremsto som desperate etter å komme inn til dem.

Etter hvert gikk ekteparet inn i inngangspartiet til naboen. Så kom direktøren løpende ut av villaen sin rett mot Neil og Eryka som sto inne i inngangspartiet, ifølge statsadvokaten. Naboen hørte ville hyl fra inngangspartiet.

To minutter senere så naboen og hans kone Eryka og Neil komme krypende eller krabbende ut fra inngangspartiet begge svært tilsølte av blod før de kort tid etter ble tatt hånd om av politiet, ifølge statsadvokaten.

– Ikke overskridelse av nødvergeretten

Statsadvokaten legger til grunn at samtlige av de åtte knivstikkene ble påført direktøren utenfor inngangen til naboen til direktøren.

I politiavhør hevdet direktøren at han ble påført flere knivstikk i sin bolig. Det mener statsadvokaten at det ikke er noen holdepunkter for.

Statsadvokaten mener spørsmålet i saken er om ektemannen gikk lenger i sin forsvarshandling enn nødvendig da han brukte kniv mot direktøren.

– Ut fra bevissituasjonen i saken fremstår ikke ektemannens bruk av kniven i den situasjonen som oppsto, som en overskridelse av nødvergeretten, konkluderer statsadvokaten.

Klager til Riksadvokaten

Mette Yvonne Larsen bistår direktøren. Hun har ikke besvart VGs henvendelser om saken, men til TV2 har hun opplyst at hun klager avgjørelsen til Riksadvokaten.

Den siktede direktøren har i avhør nektet for å ha gjort noe straffbart.

<p>BISTANDSADVOKAT: Advokat Mette Yvonne Larsen bistår direktøren.<br/></p>

BISTANDSADVOKAT: Advokat Mette Yvonne Larsen bistår direktøren.

Foto: GEIR OLSEN

Mens Neil har sittet i varetekt har han undervist sine medfanger i engelsk.

– Jeg vil gjerne takke de ansatte i kriminalomsorgen for deres innsats for de innsatte, sier Neil.

Han skulle etter planen ha tatt eksamen denne måneden, men må utsette et år av studiene på grunn av saken. Det første han gjorde etter at han ble en fri mann, var å kjøpe flybillett hjem til California.

– Jeg ser frem til å møte min kone igjen, sier Neil.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks