Hovedinnhold

Stenger tre trebroer etter brokollaps i Sjoa

<p>STENGES: Sundbyveien bro på fylkesveg 507 vil bli stengt i kveld.</p>

STENGES: Sundbyveien bro på fylkesveg 507 vil bli stengt i kveld.

Foto: STATENS VEGVESEN
Statens vegvesen stenger midlertidig tre trebroer i Akershus i kjølvannet av brokollapsen i Sjoa.

Denne saken handler om:

Nå skal broene sjekkes.

– Vi har satt i gang et omfattende arbeid for å kontrollere andre trebroer i regionen. Vi har gjennom dialog med konsulentfirmaet Sweco Norge AS blitt kjent med at de har oppdaget en feil i beregningsgrunnlaget for Sundbyveien bro på fylkesvei 507 i Eidsvoll i Akershus, sier avdelingsdirektør Nils Audun Karbø i Statens vegvesen.

Husker du? Brokollapsen ved Sjoa: Alle overså den grove regnefeilen

– Vi holder på med skilting og fysiske tiltak. Broen på Sundbyveien blir stengt i løpet av kvelden, sier Karbø til VG.

– Det er ennå for tidlig å si nøyaktig hva feilen i beregningsgrunnlaget for Sundbyveien har å si for bæreevnen for broen. Inntil vi har mer fakta på bordet, velger vi å stenge broen midlertidig, sier Karbø.

To andre broer i Akershus, Fjell-Leet og Blakkesru, som begge står på privat vei, vil også bli stengt av hensyn til føre var prinsippet.

– Det er veldig lite trafikk på disse private veiene og broene vil stengt i kveld, sier Karbø.

– Er det ingen som kan regne?

– Jo da, men feil kan oppstå og det er svært beklagelig når det skjer. Det er gjort en feil i selve prosjekteringen av broen på Sundbyveien, og det er selvfølgelig alvorlig, sier Karbø.

Broen som kollapset over nye E6 ved Sjoa på onsdag var ikke prosjektert riktig, ifølge Statens vegvesen. Trebroen skulle ha tålt 65 tonn, men regnefeilen gjorde at den kun tålte omkring 20 tonn.

Lastebilsjåføren Arild Magne Båtberget (62) fikk en kraftig skade i ryggen da tømmerbilen han kjørte falt syv-åtte meter ned i bakken der broen knakk i to.

Sjekker ytterligere syv broer

Statens vegvesen vegvesen har bestemt seg for å undersøke ytterligere syv trebroer på Østlandet. De er også fagverksbroer i tre, men har en annen teknisk løsning enn broen ved Sjoa.

– Det er disse trebroene som er av denne konstruksjonstypen og som finnes i region øst der vi har ansvaret. Andre regioner har ikke jeg helt oversikt over, sier Karbø til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks