Hovedinnhold

Stangeland skylder på Stortingets rådgivning

LESER TILTALEN: Mangus Stangeland ble i går ettermiddag gjort kjent med innholdet i tiltalen mot ham på kontoret til sin advokat. Foto: HALLGEIR VÅGENES
LESER TILTALEN: Mangus Stangeland ble i går ettermiddag gjort kjent med innholdet i tiltalen mot ham på kontoret til sin advokat. Foto: HALLGEIR VÅGENES
BERGEN/OSLO (VG) Magnus Stangeland (Sp) mener tiltalen som han her leser gjennom, er et resultat av dårlig rådgiving fra Stortingets administrasjon.

Pensjonsbråket

  • Tidligere stortingsrepresentant Anders Talleraas (H) ble i går tiltalt for grovt uaktsomt bedrageri av stortingspensjoner for 2 696 870 kroner.
  • Tidligere stortingsrepresentant Magnus Stangeland (Sp) ble tiltalt for grovt uaktsomt bedrageri av pensjoner for 536 195 kroner.

Sammen med Anders Talleraas (H) avviser han at de har gjort noe ulovlig.

I går ble de to tidligere stortingsrepresentantene likevel tiltalt for uaktsomt bedrageri av til sammen mer enn tre millioner kroner. Det har en strafferamme på to års fengsel.

- Anders Talleraas har handlet i god tro, og han har kun fulgt det han har oppfattet var i tråd med regelverket på Stortinget. Han har også handlet i tråd med det han oppfatter har vært praksisen andre representanter har fulgt, sier Talleraas sin advokat Bjørn Stordrange.

- Så han har ikke gjort noe annet enn Kjell Magne Bondevik og Gro Harlem Brundtland?

- Etter vår oppfatning, nei, svarer Stordrange.

- Feigt

- Jeg synes det er feigt at jeg sitter igjen som svarteper når 40 andre stortingspensjonister, deriblant to statsministere, har gjort det samme, sier Magnus Stangeland til VG.

Etter det VG erfarer vil Bondevik og Brundtland trolig bli innkalt som vitner av de tiltalte når saken starter i Oslo tingrett.

Les også:- Jeg har ikke gjort noe galt

OGSÅ TILTALT: Anders Talleraas. Foto: HEIKO JUNGE, SCANPIX
OGSÅ TILTALT: Anders Talleraas. Foto: HEIKO JUNGE, SCANPIX

Stordrange mener Stortingets administrasjon og pensjonsstyre må ta ansvaret for pensjonsutbetalingene Talleraas fikk:

- Kvaliteten på regelverket og rådene fra Stortinget vil selvfølgelig bli et sentralt tema i saken, sier han.

- Hvem vil dere innkalle som vitner?

- Det er en selvfølge at det er aktuelt å innkalle ansatte i Stortingets administrasjon og pensjonsstyre, sier Stordrange.

Fikk råd

Ifølge tiltalen mottok Stangeland fra 2004 til 2006 pensjon fra Stortinget, samtidig som han fikk både fast lønn, styrehonorarer og fri bil. Nå vil Stangeland innkalle som vitne de han rådførte seg med om saken.

- De ga meg beskjed om at mine styrehonorarer måtte regnes som sporadisk inntekt og at jeg dermed hadde rett på pensjon, sier Stangeland.

- Hvordan ser du på det nå i ettertid?

- Jeg angrer som en hund på at jeg aldri fikk dette skriftlig. Jeg hadde tillit til Stortingets administrasjon. Men i denne saken mener jeg det er administrasjonen som har gjort en feil, mer enn enkeltpersoner, sier Stangeland.

Hverken Kjell Magne Bondevik eller Gro Harlem Brundtland ønsker å kommentere saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks