Hovedinnhold

Dette er SSB-saken

Konflikten mellom Statistisk sentralbyrås (SSB) sjef Christine Meyer og finansminister Siv Jensen har pågått i over to uker. Søndag ble det endelig klart at Meyer er ferdig i SSB.

Denne saken handler om:

Søndag ble Christine Meyer og Finansdepartementet enig om en sluttpakke, og Meyer er ikke lenger sjef i SSB etter flere uker med enorm medieoppmerksomhet og flere oppvaskmøter. Den kontroversielle omleggingen av forskningsavdelingen som kostet henne jobben er satt på vent. 

Både Meyer og finansminister Siv Jensen sa de var fornøyde med å ha kommet frem til en løsning søndag. 

Siden torsdag har Meyer og hennes advokat Dag Steinfeld forhandlet med departementet om en løsning. 

Konflikten mellom Meyer og Jensen toppet seg likevel på dagen etter. Først ble et planlagt møte mellom SSB-sjef Christine Meyer og finansminister Siv Jensen avlyst. Årsaken var at Finansdepartementet ikke tillot at Meyer fikk ha med seg advokat inn i møtet. 

Se utdrag fra pressekonferansen med Meye på fredag:

Maktkamp for åpent galleri

Allerede torsdag fikk Meyer beskjed om at hun ikke lenger hadde Jensens tillit. 

Dette er SSB-saken

 • SSBs omorganisering har i de siste ukene fått stor oppmerksomhet i mediene og administrerende direktør Christine Meyer har vært på flere oppvaskmøter hos finansminister Siv Jensen. 
 • Omorganiseringen har pågått lenge, men 21. oktober ble det kjent at 25 forskere, inkludert Erling Holmøy, skal flyttes fra forskningsavdelingen. 
 • Holmøy har forsket på prislappen innvandring har for Norge. 
 • Tidligere finansministere, toppolitikere og SSB-ansatte har alle uttrykt bekymring om konsekvensene for omleggingen. 
 • Fredag 8. oktober ble saken en åpen konflikt mellom SSB-sjef Christine Meyer og finansminister Siv Jensen. Meyer nektet å møte Jensen uten advokat og sa hun var utsatt for politisk press, mens Jensen sa hun ikke hadde tillit til Meyer.
 • Siden torsdag har Meyer og Finansdepartementet forhandlet om en sluttpakke. Søndag ble de enige, og hun gikk av som sjef ved midnatt.

– Det mener jeg hun må vurdere nøye, sa Jensen på en pressekonferanse fredag. 

Meyer svarte at hun ikke kom til å gå av som sjef og fortalte om bekymring for SSBs politiske uavhengighet.

Hun anklaget Jensen for å utøve politisk press på innvandringsfeltet, noe finansministeren benektet. 

– Vår bekymring har handlet om byråets evne til å levere i en situasjon hvor man ønsket å gjennomføre en omorganisering, sa Jensen fredag.

På denne pressekonferansen går Siv Jensen hardt ut mot SSB-sjefen. Under fortsetter saken om bakgrunnen for konflikten i byrået:

Forskningsstrid

Bakgrunnen for det pågående kaoset rundt og konfliktene innad i SSB, er en svært kontroversiell omorganisering av SSBs forskningsavdeling: 

Meyers advokat ut mot NRK:

  Personlige konflikter

  Konfliktene er til en viss grad også personlige, ikke minst fordi forskningsavdelingen krympes kraftig:

  • At Erling Holmøy, som har forsket mye på kostnadene ved innvandring, er blant dem som omplasseres i omorganiseringen, har vært bakgrunn for mye av kritikken mot Meyer.
  • Erling Holmøy og Birger Strøm som sto bak den kontroversielle rapporten med beregninger av prislappen for innvandring til Norge. Holmøy mente godkjenningen av rapporten ble trenert av SSBs ledelse. Den ble til slutt frigitt. Her kan du lese hva rapporten inneholdt.
  • Det er også rettet kritikk mot Meyer og hennes objektivitet. Dagen før hun tiltrådte som sjef, sa hun i et intervju at hun er villig å gå i demonstrasjonstog for å sikre fortsatt innvandring til Norge.
  • Flere ansatte i SSB har beskrevet prosessen som en tung belastning. 
  • Holmøy selv tror ikke det nødvendigvis blir stille i SSB på grunn av Meyers avgang.

  Omorganiseringen av forskningsavdelingen settes på hold inntil statistikklovutvalget har lagt fram sin innstilling og forslagene har vært på høring. Utvalget får samtidig utsatt frist til 15. mars 2018, skriver Finansdepartementet i pressemelding.

  Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

  Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

  VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
  Klikk for å se kommentarene

  Siste saker fra Innenriks

  Se neste 5 fra Innenriks