Hovedinnhold

SSB vil ikke lage krimstatistikk om innvandrere

<p>Harald Tom Nesvik (Frp) fikk nei fra SSB.</p>

Harald Tom Nesvik (Frp) fikk nei fra SSB.

Foto: Berit Roald, NTB scanpix
Frp fikk nei fra Statistisk sentralbyrå da de ba om kriminalstatistikk brutt ned på de kriminelles opprinnelsesland.

For ti år siden utmerket innvandrere fra enkelte land seg uheldig på kriminalstatistikken.

Personer med bakgrunn fra Irak, Iran, Afghanistan og Somalia var mer kriminelle enn innfødte nordmenn, mens personer fra land i Europa, samt Filippinene, Kina og Thailand var mindre kriminelle enn den innfødte befolkningen. Overrepresentasjonen var fortsatt til stede når tallene ble justert for alder, ifølge tall SSB publiserte i 2011.

<p>Christine Meyer , administrerende direktør i SSB.</p>

Christine Meyer , administrerende direktør i SSB.

Foto: Terje Bringedal, VG

Fremskrittspartiet ønsket seg oppdaterte tall og spurte SSB om å få siste tilgjengelige statistikk. Men SSB sa nei og gjorde det klart at de ikke har planer om å utvide kriminalstatistikken til også å omfatte landbakgrunnen til kriminelle.

– Vi ønsket en oversikt over kriminalstatistikken basert både på innvandrerbakgrunn og landstatistikk for å få best mulig oversikt over situasjonen, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik til NRK.

Årsaken til avslaget fra SSB er at byrået ikke har kapasitet til å utforme slik statistikk, opplyser administrerende direktør Christine Meyer.

– Vi publiserer bare tall for statsborgerskap. Å oppdatere den gamle statistikken med nye tall vil kreve et stort arbeid fra vår side, sier Meyer.

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund mener avslaget fra SSB er uheldig.

– Det vil være veldig uheldig om det blir skapt et inntrykk av at offentlige miljøer ikke ønsker at informasjon skal komme ut, sier Stavrum.

Etter NRK-saken la SSB onsdag ut en kommentar, hvor de viser til at de lager flere statistikker, analyser og forskning på innvandring og kriminalitet.

Deriblant i 2011 da de leverte en omfattende rapport om kriminalitet blant innvandrere.

Les hele svaret på hjemmesidene til SSB.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks