Hovedinnhold

SSB: 1,1 million nordmenn har «innvandrerbakgrunn»

IKKE «HELNORSK»: Fordi Haakon og Märtha Louise har besteforeldre som er født utenfor Norge blir de ikke katalogisert som «helnorsk». Her sammen med pappa Harald. Foto: Bjørn Aslaksen/VG
IKKE «HELNORSK»: Fordi Haakon og Märtha Louise har besteforeldre som er født utenfor Norge blir de ikke katalogisert som «helnorsk». Her sammen med pappa Harald. Foto: Bjørn Aslaksen/VG
Blant Norges «ikke helnorske» finner vi kong Harald (75), kronprins Haakon (39) og prinsesse Märtha Louise (41). Årsak: De har innvandrerbakgrunn.

Rekordøkning

  • I første halvår i år var innflyttingsoverskuddet fra utlandet 22 900, som var 72 prosent av befolkningsøkningen.
  • Folketallet økte med 14 600 2. kvartal i år.
  • 1. juli bodde det 5 017 500 personer i Norge.
  • Det er den fjerde største befolkningsveksten noen gang i 2. kvartal.
  • Oslo og Rogaland hadde størst fødselsoverskudd i 2. kvartal, mens Akershus og Østfold hadde størst innenlandsk flyttegevinst.
  • Det flyttet 2 400 polakker og 1 600 litauere til Norge i 2. kvartal.
    Kilde: SSB

På bestilling fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe har Statistisk sentralbyrå (SSB) utarbeidet tall som viser at svært mange innbyggere her i landet havner i kategorien «med innvandrerbakgrunn» og dermed ikke «ekte norske».

Ifølge byrået har du «innvandrerbakgrunn» hvis du ikke har to foreldre og fire besteforeldre som alle er norskfødte.

Ved årsskiftet besto denne gruppen av 3.880.978 personer.

Kong Harald, kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise er således ikke i denne kategorien, ettersom deres foreldre og besteforeldre er født i utlandet.

Overrasket

Avdøde kong Olav ble nemlig født i Storbritannia, og hans kone, kronprinsesse Märtha, i Sverige.

Kongereporter Kjell Arne Totland er overrasket over SSBs oversikt. Han har derimot ingen planer om å omtale kongefamilien som noe annet enn norske i tiden fremover.

- Kongefamilien blir på mange måter selve personifiseringen av vår nasjonale identitet - uansett hvor deres forfedre og formødre har sine røtter.

- Det blir likevel litt tankevekkende å merke seg at det ifølge SSBs definisjon kun er kongefamiliens to inngiftede kvinner, dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit, som er «helnorske». Samt naturligvis de to kronprinsbarna, sier han til VG.

SSBs tall viser at innvandrere er den gruppen som har økt mest de siste årene, fra 289.000 til 547.000 - en økning på nesten 90 prosent.

Av Norges totale befolkning, som 1. juli var 5.017.500, er det nå 1,1 millioner som har innvandrerbakgrunn ved at de selv, en eller to foreldre eller en eller flere besteforeldre er født i utlandet.

SSB: Norge får én million innvandrere i 2025

Kan diskuteres

- Vi ba om grunnlagsmaterialet fordi vi ønsket å vite mer om hvordan befolkningen utvikler seg i Norge, sier Morten Ørsal Johansen, som er innvandrings- og integreringspolitisk talsmann i Frp.

Han er overrasket over hva tallene forteller og at det han karakteriserer som «etniske nordmenn» har gått ned.

Forsker Helge Brunborg i SSB sier at de ikke opererer med slike begreper, men gir partiet ros for at de har tatt seg tid til å sette tallene sammen, da de er kompliserte.

- Tolkningene kan nok diskuteres. Men hovedårsaken til at antall norskfødte med norskfødte foreldre og besteforeldre har holdt seg på stedet hvil siden 2004 er at samfunnet har blitt mer globalisert og at innbyggerne i større grad enn tidligere har fått ektefeller fra andre land, sier Brunborg.

Komplisert

En annen grunn er at fruktbarheten i denne gruppen har ligget under det som trengs for å ha befolkningsvekst på lang sikt.

Et eksempel på hvor komplisert det kan være å sette personer i kategorier er vårt eget kongehus: Kronprinsen har to utenlandskfødte besteforeldre og tilhører derfor ikke den «helnorske» gruppen på 3,9 millioner personer.

- Ved siden av innvandrere og deres norskfødte barn, er andre grupper med utenlandsk bakgrunn adoptivbarn og misjonærbarn; personer som er født i utlandet, men som har to norskfødte foreldre og fire norskfødte besteforeldre. Det holder altså med én besteforelder fra Danmark eller Sverige for ikke å havne i den største gruppen, sier Brunborg.

Historisk endring

Morten Ørsal Johansen mener at de som kommer til Norge, eller blir født her, selvsagt skal integreres i samfunnet.

- Men det har ikke alltid vært like lett da mange velger å leve i mer lukkede samfunn og miljøer. Uansett er det historiene bak tallene som er interessante og viser en historisk endring som tåler en åpen, ærlig og faktabasert debatt om landets fremtid, sier han.

Ørsal Johansen mener det er viktig at Stortinget får så korrekte tall som mulig som grunnlag for bevilgningene til kommunene, ikke minst for å unngå underbudsjettering.

- Det trenger ikke å være negativt at befolkningsveksten er større enn hittil antatt, men når grupper ikke så lett lar seg integrere skaper det store utfordringer. Kommunene blir underfinansiert og makter derfor ikke å produsere gode tjenester på alle områder.

Frp-eren drar frem Oslo som eksempel på en by som burde fått mer i overføringer enn tilfelle har vært.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks