Hovedinnhold

Solheim: - Kan ha hilst på mulig ny tamilleder

VET IKKE: Utviklingsminister Erik Solheim vet ikke om han har hilst på mulig ny tamilleder. - Det er helt umulig for meg å vite om han er i ferd med å bli en av lederne i LTTE, sier Solheim. Foto: Scanpix
VET IKKE: Utviklingsminister Erik Solheim vet ikke om han har hilst på mulig ny tamilleder. - Det er helt umulig for meg å vite om han er i ferd med å bli en av lederne i LTTE, sier Solheim. Foto: Scanpix
Utviklingsminister Erik Solheim (SV) utelukker ikke at han kan ha snakket med mannen som er bosatt på Vestland og som skal være en av de nye, militante lederne av den srilankiske separatistbevegelsen LTTE.

Denne saken handler om:

- Jeg kjenner til ryktene om denne mannen, de har versert i media og på nettsteder de siste ukene. Det er helt umulig for meg å vite om det er riktig at han er i ferd med å bli en av lederne i LTTE. Det har jeg ingen forutsetninger for å vite, sier Solheim til NTB.

Solheim arbeidet med fredsprosessen mellom partene på øya i mange før den væpnede konflikten gjenoppsto i vinter. Han sier det er ikke er noen støtte for en ny væpnet politisk kamp på Sri Lanka nå.

- Denne norske tamilen som det er snakk om her kan jeg ikke huske å ha møtt noen gang, selv om jeg ikke skal utelukke det. Gjennom årene har jeg hilst på tusenvis av tamiler, sier Solheim.

Les også:- Norsktamil skal lede tamiltigrene

Militant

Mannen, som er bosatt på Vestlandet, pekes ut av flere kilder som en sannsynlig arvtaker etter LTTE-lederen Velupillai Prabhakaran, som ble drept i mai, melder Aftenposten.no.

Den norske tamilen, som er født i 1976 og har bodd i Norge siden 2005, skal være en lederskikkelse i den militante fløyen av organisasjonen. Nå kan han rykke til topps i systemet fordi mannen som overtok ledelsen i LTTE etter Prabhakaran, den moderate og ikkevoldelige Kumaran Pathmanathan, nylig ble tatt til fange og er i regjeringsstyrkenes hender.

Solheim vil ikke gi noen vurdering av sikkerheten, verken i Norge eller Sri Lanka, etter nyheten om at en mulig ny LTTE-leder skal være bosatt i Norge.

- Politiets sikkerhetstjeneste eller andre tjenester som Norge har må ta seg av og vurdere om dette utgjør en trussel mot sikkerheten i Norge eller andre steder, sier Solheim.

Saken fortsetter under bildet

DREPT: Lederen av LTTE, Velupillai Prabhakaran, ble drept av srilankiske myndigheter i mai. Dette bildet er tatt etter at liket ble fraktet bort av srilankiske styrker. Nå skal en norsk-tamil være Prabhakarans arvtaker. Foto: AFP
DREPT: Lederen av LTTE, Velupillai Prabhakaran, ble drept av srilankiske myndigheter i mai. Dette bildet er tatt etter at liket ble fraktet bort av srilankiske styrker. Nå skal en norsk-tamil være Prabhakarans arvtaker. Foto: AFP


Maktspill

Etter at regjeringsstyrkene på Sri Lanka fikk tak i Kumaran Pathmanathan, også kjent som KP, har det oppstått et maktvakuum som kan åpne vei for nye ledere i LTTE.

Den norske tamilen skal være en innbitt motstander av KPs ikkevoldslinje. Han måtte ta til takke med en nummer-to-posisjon bak sin rival, ifølge flere uavhengige kilder Aftenposten har vært i kontakt med. Men det gjør ham svært aktuell som ny toppsjef.

Skudd i foten?

En annen sentral kilde i norske myndigheter sier at Sri Lankas myndigheter kan ha skutt seg selv i foten da de arresterte KP for en uke siden.

Etter det også NTB har fått opplyst, er det nå større vilje blant eksiltamiler til å fortsette en væpnet konflikt mot myndighetene på Sri Lanka, enn det er blant tamilene som bor i hjemlandet. Etter måneder med væpnet kamp mot regjeringsstyrkene er den tamilske minoriteten utmattet og medtatt. Prosessen med å starte en dialog med myndighetene for å unngå en apartheidlignende stat med tamilene nederst på den sosiale rangstigen, er viktigere for dem.

- KP sto for en moderat ikkevoldslinje. Nå vet vi ikke hvilken retning LTTE kommer til å ta, sier kilden Aftenposten har snakket med.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks