Hovedinnhold

Ekspert: – Dette er verdens enkleste språk

kart.jpg Foto: Shutterstock
En isolert folkegruppe i Amazonas-jungelen klarer seg uten ord for både farger, tall og mamma. Men det enkleste språket i verden snakkes i Asia, ifølge språkprofessor Rolf Theil.

Denne saken handler om:

– Jeg er vel en av dem som koser meg med grammatikk på sengen – mye heller enn en kriminalroman, sier Rolf Theil (70).

Etter å ha jobbet med språk i 41 år på Universitetet i Oslo, gikk han av med pensjon ved nyttår. Men språkinteressen lever i beste velgående. På hjemmekontoret på Jevnaker deler han sine beste tips – og utrolige fakta.

Verdens rareste språk

Da Theil kåret pirahã til verdens rareste språk i en video på Forskning.no, nådde nyheten helt til Brasil. Pirahã blir snakket av rundt 400 mennesker dypt inne i regnskogen.

Språket er minimalistisk på flere områder: Det har bare tre vokaler, og seks til åtte konsonanter. I tillegg er det ikke noe skille mellom entall og flertall, forteller Theil.

Verdens enkleste språk

Mange vil kanskje bli overrasket over at forskeren anser det kinesiske språket mandarin som verdens enkleste språk. Å lære seg skriften er imidlertid en «stor ekstrabelastning», vedgår Theil.

Men for nordmenn finnes det ett europeisk språk som er ekstra lett å lære, hvis man ser bort fra svensk og dansk:

Les også: Obama om nordiske språk: – Høres ut som «Game of Thrones»

Verdens rareste språklyder

I det sørlige Afrika finner vi flere språk som kan høres svært eksotiske ut for oss nordmenn. Men de spesielle lydene blir også brukt på norsk, bare i andre sammenhenger.

Les også: Lær deg et nytt språk - få en bedre hjerne

Tips for å lære seg et nytt språk

Rolf Theil vil ikke tallfeste hvor mange språk han snakker, men den teoretiske kunnskapen dekker flere titalls språk. Professoren i allmenn og afrikansk lingvistikk har lært seg både indianerspråk, samisk og nærmere 2000 kinesiske tegn.

Det finnes ingen snarveier for å lære seg et språk godt, mener Theil. Likevel har han funnet noen lure triks for å komme fort i gang et nytt språk. Deretter gjelder det å snakke, lese og skrive det så mye som mulig.

Hvor vanskelig er norsk?

Theil mener grønlandsk er ett av de aller vanskeligste språkene i verden. Men selv det er det mulig å lære seg, mener forskeren.

– Små unger kan lære å snakke hvilket som helst språk på kloden. Språkene har en slik struktur at de lar seg lære av mennesker, så ingen er håpløst vanskelige i og for seg. Men de varierer absolutt i vanskelighetsgrad.

Hvor ligger da norsk på skalaen?

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks