Hovedinnhold

Spår rush av kvinnelige toppledere

Norges rikeste kvinne, Mille-Marie Treschow (49), tror Norge vil få en rekke kvinnelige toppsjefer i tiden som kommer.


Et tragisk dødsfall i familien førte Mille-Marie Treschow til topps i det meget tradisjonsrike familieselskapet Treschow-Fritzøe AS.

I dag, 18 år etter at hun fikk kontrollen over selskapet, leder hun en suksessbedrift. Hun eier samtlige aksjer i selskapet og karakteriserer seg selv som en aktiv eier.

Virksomheten i Treschow-Fritzøe AS er hovedsakelig knyttet til eiendomsutvikling, skogsdrift, steinindustri og byggevarer.

Berømmer sin far

Hun eier også Fritzøe Skoger, en av Norges største privateide skogeiendommer.

Opprinnelig var det Mille-Maries bror, Fritz, som skulle ta over familieselskapet. Men etter at han døde i en skyteulykke bare 20 år gammel, var det Mille-Marie som måtte forberede seg på å ta over.

Mille-Marie berømmer sin far for hvordan han stilte opp for henne i tiden etter at hun overtok familieselskapet.

- Jeg tror han syntes det var litt spennende å ha en kvinnelig eier, å være i front på det området. Jeg følte at jeg hadde hans fulle støtte hele tiden, sier Mille-Marie Treschow.

- Men han satte som krav at jeg kvalifiserte meg før jeg fikk overta, sier hun til VG.

Hun forteller at hun oppdrar sin sønn og sin datter slik at de skal få de samme muligheter.

Mille-Marie Treschow er forlovet med Stein Erik Hagen. Paret skal gifte seg i Larvik kirke 12. juni.

I dag feirer Mille-Marie Treschow 50-årsdag - noen dager på forskudd. Dagen skal markeres med middag på Fritzøehus.

Historisk betinget

I går presenterte VG en oversikt som viser at det er kun to kvinnelige toppsjefer i de 180 selskapene som er notert på Oslo Børs.

Treschow er ikke veldig overrasket over fraværet av kvinnelige ledere. Men hun tror det vil bedre seg kraftig på sikt.

- Jeg mener det lave tallet kvinnelige ledere er historisk betinget. Det vil fremdeles ta litt tid før jentene kommer, sier hun.

- Mener du det er mulig å kombinere en lederstilling med det å være mor?

- Ja, hvis man er veldig godt organisert. Men i mange tilfeller velger kvinner barn fremfor en lederjobb. Jeg snakker her også av egen erfaring.

- Tror du mange jenter føler at barn er viktigere enn karriere?

- Ja, i alle fall har jeg følt det slik. Det er jo også slik at barna ofte vil at mamma skal være hjemme dersom de for eksempel er syke.

Treschow er usikker på om man kan måle betydningen av kvinnelige ledere i næringslivet.

- Det er det nok litt for tidlig å si noe sikkert om. Vi har jo ikke sett så mange kvinnelige toppledere foreløpig. Uansett er det jo kvalifikasjonene til lederen som er avgjørende.

- Tror du det finnes mange kvalifiserte kvinner som er oversett?

- Kanskje noen. Jeg tror diskusjonen den siste tiden om kvinnelige ledere og styremedlemmer bidrar til at kvalifiserte kvinner blir lett etter. Det er positivt.

I 1982 begynte Mille-Marie Treschow å arbeide aktivt i firmaet. Hun hadde da allerede noen år eid skogseiendommene.

Mille-Marie Treschow har en internasjonal utdannelse. Hun har gått på pikeskole i England, tatt «kokekurs» i Frankrike, artium i Norge, og tatt siviløkonomstudier i Sveits og USA.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks