Hovedinnhold

Spår ekteskapslovens død

UHELDIG: Høyreveteran Inge Lønning mener undersøkelsen viser at folk kobler moral og forbilder, og trekker fram pensjonssaken som uheldig i så måte. Foto: SCANPIX
UHELDIG: Høyreveteran Inge Lønning mener undersøkelsen viser at folk kobler moral og forbilder, og trekker fram pensjonssaken som uheldig i så måte. Foto: SCANPIX
(VG Nett) Inge Lønning (H) tror at den nye ekteskapsloven kommer til å bli blant de mest kortvarige lovene i norgeshistorien.

Dette omfatter loven

  • Homofile skal ha samme rett til å inngå ekteskap som heterofile.
  • Homofile ektepar vil få mulighet til å bli vurdert som adoptivforeldre på linje med heterofile.
  • Lesbiske par skal ha samme mulighet til å bli vurdert for assistert befruktning på samme måte som heterofile.
  • Kirken skal ha rett, men ikke plikt til å vie homofile par.
  • De som ønsker det, kan få omgjort partnerskap til ekteskap. De som ikke ønsker det, får beholde sin status som registrerte partnere. Det vil ikke være mulig å inngå partnerskap etter at loven trer i kraft.

Publikum på galleriet jublet høylydt da Stortinget i dag vedtok en ny ekteskapslov. Loven åpner blant annet for homofilt ekteskap og at lesbiske par kan få assistert befruktning.

Den profilerte Høyre-politikeren - og motstanderen av loven - Inge Lønning tror jubelen vil bli kortvarig.

- Jeg tror at denne loven kommer til å bli en de med korteste varighet i norgeshistorien. Den er så pakkende full av selvmotsigelser, sier han til VG Nett.

- Flytter bare diskrimineringen

Inge Lønnings bror, Per Lønning, tok tidligere i dag et harmdirrende farvel til Høyre - som han representerte på Stortinget fra 1958 til 1965. Begrunnelsen var partiets ja til ekteskapsloven.

Hva mener du?Diskutér ekteskapsloven her!

- Jeg kommenterer av prinsipp ikke familiespørsmål. Men han kan trygt fortsette å stemme på meg, repliserer lillebror Inge.

VGTV:- Loven fratar barn retten til en far

Han sitter i Lagtinget i Stortinget, og kunne derfor ikke argumentere mot den nye loven da Odelstinget i dag vedtok den. Men han lover å ta igjen når Lagtinget behandler saken neste uke.

Da vil han ta tak i det han mener er store inkonsekvenser i loven.

Den i Lønnings øyne aller største inkonsekvensen, er det at lesbiske heretter kan få assistert befruktning gjennom sæddonor.

- Dette gjelder bare likekjønnede par der begge er kvinner. Dermed er det ikke noe samsvar mellom retorikken og realitetene. I debattene har de jo argumentert for at all forskjellsbehandling er diskriminering. Men i praksis flytter de bare diskrimineringen et lite stykke. Den nye loven skaper bare en ny diskriminering: Mellom likekjønnede par av hun- og hankjønn, sier han.

Les også:Tårer da ekteskapsloven ble vedtatt

Borgerlig vigsel

Inge Lønning mener også at en tvers gjennom konsekvent lov måtte ha krevd obligatorisk borgerlig vigsel.

FARVEL HØYRE: Per Lønning tok i dag farvel til Høyre på grunn av den nye ekteskapsloven. Foto: SCANPIX
FARVEL HØYRE: Per Lønning tok i dag farvel til Høyre på grunn av den nye ekteskapsloven. Foto: SCANPIX

Som i dag får nemlig kirken og andre religiøse samfunn rett, men ikke plikt, til å vie homofile og lesbiske.

- Dette viser hvor opportunistisk dette forslaget er. Regjeringen vet at det ville være upopulært å ta vekk kirkens vigsel, og har derfor veket tilbake fra det eneste som ville ha vært konsekvent. De vet at det ikke ville ha noe særlig backing i opinionen, sier han.

Les også:Blogg-kjendis hyller norsk ekteskapslov

Fristilte representanter

RØRT: André Oktay Dahl (H) felte flere tårer under avstemmingen om ny ekteskapslov. Foto: SCANPIX
RØRT: André Oktay Dahl (H) felte flere tårer under avstemmingen om ny ekteskapslov. Foto: SCANPIX

Høyres stortingsgruppe har fristilt sine representanter i saken om den nye ekteskapsloven. Lønnings partifelle André Oktay Dahl var blant dem som stemte for.

Samtidig roser den homofile stortingspolitikeren Inge Lønning.

- Jeg har stor respekt for Inge Lønning og det at han stemmer mot den nye loven. De som trakasserer homofile og lesbiske, skal ikke ta ham til inntekt for deres syn. Han er mer raus og respektfull enn noen av dem noen gang kommer til å bli, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks