Hovedinnhold

Valgkomiteen i SV står fast ved innstillingen

GÅR AV: Lysbakken går av som statsråd, men stiller fremdeles til valg som SV-leder. Foto: Heiko Junge/SCANPIX
GÅR AV: Lysbakken går av som statsråd, men stiller fremdeles til valg som SV-leder. Foto: Heiko Junge/SCANPIX
SVs valgkomité står fast ved innstillingen av Audun Lysbakken til vervet som partileder, opplyser komitéleder Tora Aasland til NTB.

Denne saken handler om:

Valgkomiteen hadde egentlig fullført sitt arbeid, men hadde samtaler på telefon mandag kveld, etter at Lysbakken tidligere på dagen kunngjorde sin avgang som statsråd som følge av den såkalte selvforsvarssaken.
- Valgkomiteen har hatt samtaler på telefon etter det som har skjedd. Det vi er enige om, er at innstillingen ligger fast, sier Aasland til NTB.

Lysbakken kunngjorde tidligere mandag at han går av som statsråd, men fortsatt vil stille til valg som leder i SV. Selv sa han at det var en viktig beslutning som han kan stå for.

Nåværende SV-leder Kristin Halvorsen sa kort tid etter at hun vil be partiet velge Lysbakken som ny leder, og at hun hadde full støtte.

- Jeg kommer rett fra et sentralstyremøte som har uttrykt full støtte til Lysbakken, sa hun på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

KOMMENTAR: God nok for SV-men ikke for Jens

- Det er viktig at partiet nå får mulighet til å drøfte den situasjonen som har oppstått, men mitt råd til landsmøtet er at de velger Audun til leder, sa Halvorsen.

SV-statsråden har vært under sterkt press etter at det ble avslørt at Lysbakkens departement hadde bevilget 154.000 kroner til organisasjonen Jenteforsvaret, som da var en undergruppe av Sosialistisk Ungdom.

- Ikke uproblematisk

Et av medlemmene i valgkomiteeen sa til VG Nett mandag at hun mener det er problematisk at SVs nye leder potensielt ikke vil sitte i regjeringen.

- Jeg er ikke av dem som mener det er uproblematisk. Tvert imot, sa Kjersti Markusson til VG Nett.

Statsminister Jens Stoltenberg mener det er fullt mulig å fortsette det rødgrønne samarbeidet uten at SV-lederen sitter i regjeringen.

- Jeg er helt trygg på at vi skal kunne samarbeide godt selv om den ene partilederen ikke deltar i det daglige arbeidet i regjeringen, sa Stoltenberg da han møtte pressen etter det ekstraordinære statsrådet på Slottet mandag ettermiddag.

To av VGs kommentatorer trakk mandag frem Inga Marte Thorkildsen som mulig ny favoritt til å ta over for Lysbakken. Thorkildsen, som er innstilt som ny nestleder i partiet, sier til VG Nett mandag kveld at hun ikke vil kommentere det.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks