Hovedinnhold

SV vil ha tidlig ultralyd for alle

VIL HA ULTRALYD: SV-representantene Bård Vegar Solhjell, gina Barstad og Geir Ketil Hansen vil at alle gravide skal få ultralydundersøkelse i uke 12. Foto: Jan Petter Lynau
VIL HA ULTRALYD: SV-representantene Bård Vegar Solhjell, gina Barstad og Geir Ketil Hansen vil at alle gravide skal få ultralydundersøkelse i uke 12. Foto: Jan Petter Lynau
Nå har det siste regjeringspartiet bestemt seg: SV sier ja til tidlig ultralyd, og avgjør trolig saken.

Denne saken handler om:

SVs landsstyre skal behandle saken på et telefonmøte i løpet av et par uker, men ledelsen i stortingsgruppa har allerede bestemt seg.

De velger Aps side i den betente ultralydstriden: Alle som vil skal få tidlig ultralyd mellom 11. og 13. svangerskapsuke.

Kjøper undersøkelser

- Når man er gravid, er man utrolig opptatt av egen kropp og av barnets helse. Da er en tidlig ultralyd et veldig forståelig ønske, sier SV-nestleder Bård Vegar Solhjell.

I dag innkalles alle kvinner over 38 år til tidlig ultralyd. Men i tillegg kjøper 50 prosent av gravide norske kvinner en ekstra ultralydundersøkelse på private klinikker. I Oslo er andelen hele 80 prosent.

Derfor må det offentlige helsevesenet møte foreldrenes usikkerhet, mener SV-toppene.

- Muligheten finnes og mange benytter seg av den. Kvinner bør få informasjon uavhengig av hvor de bor og om de har råd til det, mener kvinnepolitisk talsperson i SV Gina Barstad.

Senterpartiets stortingsgruppe landet derimot på et nei da de behandlet saken på onsdag. Sps helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe frykter et sorteringssamfunn der fostre med downs syndrom blir sortert vekk.

- Dette er en verdisak for oss, og den er ikke lett å forhandle vekk. Jeg oppfatter at dette er en viktig sak for partiledelsen. Det er heller ikke en del av regjeringsplattformen, så vi er ikke bundet til dette på forhånd, sier Toppe til VG.

SV-erne presiserer at de ikke vil at dette skal være en statlig screening av befolkningen. Derfor skal kvinnene selv måtte be om denne undersøkelsen.

God løsning

- Men alle kvinner skal få likt tilbud, uten å måtte gå til private tilbydere, sier Solhjell.

Han forteller at bioteknologisaker alltid skaper skarpe debatter i SV, men at standpunktet de nå har kommet fram til har svært stor oppslutning i stortingsgruppa.

- Dette er en god løsning som hele regjeringen bør kunne samle seg om, mener SVs helsepolitiker Geir Ketil Hansen.

Aps helsepolitiker Thomas Breen er enig.

- Når halvparten av norske kvinner velger å bruke tid å penger på å ta en ekstra ultralydundersøkelse, viser det et følt behov. Vi anerkjenner behovet for å vite om barnet lever og er friskt. Dette er ikke et skrubbsår - det er den største omveltningen i livet, sier Breen, som er veldig glad for at SV nå har landet på samme standpunkt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks