Hovedinnhold

SV-nestleder vil fjerne børsen

Vil også ta makten fra Røkke og Spetalen

Nyvalgt nestleder i SV, Audun Lysbakken, vil fjerne Børsen og ta makten fra Kjell Inge Røkke og Øystein Stray Spetalen - for å sikre menneskehetens overlevelse.

Denne saken handler om:

REVOLUSJONÆR: På utestedet Internasjonalen i Oslo drømmer påtroppende nestleder i SV, Audun Lysbakken, om et samfunn uten kapitalisme. Foto: Bjørn Thunæs
REVOLUSJONÆR: På utestedet Internasjonalen i Oslo drømmer påtroppende nestleder i SV, Audun Lysbakken, om et samfunn uten kapitalisme. Foto: Bjørn Thunæs

Det er en selverklært revolusjonær og marxist som nå blir nestleder i regjeringspartiet SV.

Audun Lysbakken (28), som snart vil bli partileder Kristin Halvorsens venstre hånd, vil gjennomføre radikale omveltninger for å avskaffe kapitalismen.

- Jeg er revolusjonær i den forstand at jeg mener vi trenger et mer demokratisk samfunn enn kapitalismen. Mitt personlige grunnsyn er at jeg er sosialist og marxist. Jeg mener at kapitalismen som system står ansvarlig for fryktelige overgrep på menneskene i verden gjennom den ulikheten og fattigdommen den skaper, og den driver oss mot økologisk katastrofe, sier Lysbakken til VG.

Kraftig

Etterfølgeren til Øystein Djupedal i nestlederstolen mener at det må kraftige virkemidler til for å stoppe konsekvensene av kapitalismen.

- Nøkkelen er å gjøre noe med den eiendomsretten som noen få mennesker i dag har til penger, verdier og teknologi. Makten er samlet hos en liten norsk og global overklasse som sitter på enorm makt. Røkke, Stray Spetalen og de andre må få mindre makt, og så må mer makt underlegges demokratisk kontroll. Sånn kan vi få et samfunn som er i stand til å løse de utfordringene vi står overfor, som er avgjørende for menneskehetens overlevelse, sier Lysbakken.

Som nestleder i Sosialistisk Ungdom (SU), var Lysbakken en av de sentrale arkitektene bak SUs revolusjonære prinsipprogram i 2000.

- Er det fortsatt et mål for deg å avskaffe den private eiendomretten?

- Jeg mener at det langsiktige målet er et samfunn som ikke har behov for en børs der arbeidsplasser spekuleres vekk. Hvis eiendomsretten står i veien for demokratiet, er det demokratiet som skal gå foran. Det betyr at vi skal ha demokrati på mange områder hvor demokratiet ikke gjelder i dag, sier Lysbakken til VG.

Lysbakken vil ikke gi noen oppskrift på hvordan en skal komme frem til et samfunn der det ikke er noen børs.

- Er det en ting som historien har lært oss på venstresiden, så er det at å sitte med ferdige samfunnsmodeller og kart for hvordan noen få på toppen skal bygge et nytt samfunn, det er forferdelig farlig. Ikke særlig realistisk heller, sier Lysbakken.

Men han mener at det er en god start å styrke offentlig eierskap og jobbe for å innføre demokratiske selskaper som et alternativ til aksjeselskaper, der de ansatte eier bedriftene sine selv.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks