Hovedinnhold

SV-landsmøtet opprørt over Birkedal-saken

...men ingen tør å kommentere saken

TAUS: SU-leder Olav Magnus Linge innrømmer at Frp-saken har gjort inntrykk. - Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken. Det håper jeg du forstår, sier Linge til VG. Foto: Krister Sørbø/ VG
TAUS: SU-leder Olav Magnus Linge innrømmer at Frp-saken har gjort inntrykk. - Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken. Det håper jeg du forstår, sier Linge til VG. Foto: Krister Sørbø/ VG
LILLESTRØM (VG Nett) Alle snakker om det, men ingen på SVs landsmøte vil uttale seg om Frp-skandalen.

Det stormer kraftig rundt Frp-ledelsen i forbindelse med overgrepsanklagene mot den tidligere Frp-toppen Trond Birkedal.
Ti minutter utenfor Oslo-gryta og de hektiske krisemøtene som de siste dagene er blitt holdt i Frps lokaler, er det rolig og langt på vei konfliktfri stemning på SVs landsmøte i Lillestrøm.

De fleste saker blir debattert uten den helt store uenigheten. Selv ikke SV-ledelsens krystallklare støtte til Norges deltagelse i Libya har resultert i de helt store diskusjonene i fredspartiet SV.
Lørdag kveld ble SVs uttalelse om Libya like godt utsatt til søndag.
I pausene er det i stor grad et parti i den andre enden av den politiske fargeskalaen som blir diskutert: Frp.

Mange uttrykker sjokk og overraskelse over det de mener er en uansvarlig håndtering av Frp-ledelsen.
Ingen av dem VG Nett har snakket med ønsker derimot å uttale seg i media.

LES OGSÅ: Geir Mo avhørt av politiet

TAUS: Partisekretær Silje Schei Tveitdal vil ikke kommentere Birkedal-saken. Hun varsler like fullt en gjennomgang av SVs egne rutiner og retningslinjer. Foto: Krister Sørbø
TAUS: Partisekretær Silje Schei Tveitdal vil ikke kommentere Birkedal-saken. Hun varsler like fullt en gjennomgang av SVs egne rutiner og retningslinjer. Foto: Krister Sørbø

- Vil ikke uttale oss

Gjennom statssekretær Roger Sandum får VG Nett opplyst at SV-leder Kristin Halvorsen ikke under noen omstendigheter ønsker å kommentere det som skjer i Frp.

- Hun kommer ikke til å kommentere spørsmål om Frp-saken. Spørsmål om våre retningslinjer i slike saker er det partisekretæren vår som svarer på, sier Sandum.

Statsråd Audun Lysbakken blir stille da VG Nett spør om hva han tenker rundt Frp-saken og om SVs egne retningslinjer er gode nok til å håndtere lignende saker.

- Vi er blitt enige om at det er partisekretæren vår som eventuelt skal uttale seg om dette, sier Lysbakken.

Men heller ikke partisekretæren ønsker å si noe.

- Vi ønsker ikke å gå inn på Frp-saken. På generelt grunnlag kan jeg si at jeg tror alle blir opprørte når de hører om slike saker, sier partisekretær Silje Schei Tveitdal.

Vil gjennomgå retningslinjene sine

SV har, i likhet med Frp, sine retningslinjer for hvordan man skal håndtere saker hvor det blir meldt fra om overgrep eller ubehageligheter. I kjølvannet av Frp-saken vil SV gå gjennom retningslinjene sine for å se på om det er behov for å endre på disse.

- Vi kan alltid bli bedre til å håndtere denne type saker. Jeg kjenner ikke retningslinjene i detalj og kan ikke svare detaljert på spørsmål om disse her og nå, men jeg vil gjennomgå dem når landsmøtet er over og se på om de er gode nok, sier Scheit Tveitdal.

- Ikke kjent med lignende saker i SV

Lederen for SVs ungdomsorganisasjon SU, Olav Magnus Linge, er like forsiktig med å uttale seg om anklagene om overgrep og snikfilming hjemme hos den tidligere ordførerkandidaten Birkedal. SVs egne retningslinjer for håndtering av slike saker er han derimot mer villig til å snakke om.

- SV er et feministparti. Vi har et sterkt fokus på å skape trygge arenaer for ungdommen vår. Før hvert eneste møte og arrangement vi har i SU har vi formøter hvor vi opplyser om grensesetting, hersketeknikker og trakassering. Vi oppgir også en kontaktperson som man skal si ifra til dersom man opplever noe ubehagelig, sier Linge.

Han sier videre at SU har en stram kommandolinje oppover i SV-ledelsen. Ubehageligheter skal rapporteres til sentralstyret.

- Men jeg har aldri vært borti noen sak lik den som blir rullet opp i Frp nå, understreker Linge.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks