Hovedinnhold

SV avviser amnesti etter Lier-opprøret

Flere kan bli siktet for mordbrann

- UAKSEPTABELT: Hekki Holmås (SV) fordømmer opprøret på Lier ventemottak. 23 personer er pågrepet, og kan bli siktet for mordbrann. Foto: Roger Neumann/Helge Mikalsen
- UAKSEPTABELT: Hekki Holmås (SV) fordømmer opprøret på Lier ventemottak. 23 personer er pågrepet, og kan bli siktet for mordbrann. Foto: Roger Neumann/Helge Mikalsen
(VG) Etter brannene de siste nettene avviser Heikki Holmås (SV) blankt noen form for amnesti for dem som har sittet lenge i ventemottak.

Denne saken handler om:

AvPer Asle Rustad,Sindre Øgar,Alf Bjarne JohnsenogIngrid Hvidsten

Selv om ventemottakene var et SV-forslag, er Holmås krystallklar i sin fordømmelse av opprøret på Lier ventemottak.

- Det er fullstendig uakseptabelt å ty til vold, hærverk og ildspåsettelse. Man kan ha sympati med at folk føler seg låst i en håpløs situasjon, men det er absolutt ingen sympati å hente hos oss for disse aksjonene, sier han.

Les også:- Ventemottakene er destruktive

Tre bygninger ble totalskadet i det politiet mistenker var en påtent brann natt til onsdag. 23 personer er pågrepet og siktet for grovt skadeverk, og foreløpig er ingen av dem løslatt. Om flere av disse blir tiltalt og havner i rettssak, kan de bli dømt. Da må de trolig sone straffen i Norge.

Foreslår fengsling

Holmås er SVs talsmann i asylpolitikken, og leder Stortingets kommunalkomité. Han fastslår at debatten om automatisk opphold for ureturnerbare flyktninger er «stein død» etter de siste dagenes hendelser, men mener tilbudet bør forbedres.

Les også:Kan ta ett år å sende ut opprørerne

Justisminister Knut Storberget (Ap) foreslår at politiet skal kunne fengsle asylsøkere som har fått endelig avslag eller som begår alvorlig kriminalitet.

Justisministeren sendte i går ut et forslag om å utvide hjemler for bruk av frihetsberøvelse og andre tvangsmidler når personer oppgir falsk identitet, unndrar seg utsendelse etter avslag eller når asylsøkere og utlendinger med ulovlig opphold begår kriminalitet.

(Saken fortsetter under bildet)

BRANT NED: Sovebrakkene på Lier ventemottak brant helt ned til grunnen. Foto: ROGER NEUMANN
BRANT NED: Sovebrakkene på Lier ventemottak brant helt ned til grunnen. Foto: ROGER NEUMANN


Kan bli mordbrann-siktet

Politiet bestemte onsdag kveld at de 23 personene som er pågrepet alle skulle bli sittende i arresten over natten. En del blir løslatt torsdag, mens flere vil bli fremstilt for varetektsfengsling fredag.

Politimester Christine Fossen i Søndre Buskerud politidistrikt bekrefter overfor VG at siktelsene kan bli endret til forsøk på mordbrann for noen. Strafferammen er lovens strengeste straff.

Tirsdag kveld leverte beboerne på Lier ventemottak et brev, underskrevet av 70 personer, der de krevde å få en buss til å kjøre dem til et transittmottak innen midnatt. Hvis kravet ikke ble innvilget, ville de få alvorlige konsekvenser.

- En av beboerne oppførte seg på en måte som førte til pågripelse. Bare minutter senere brant det i bygningene. Dette må ha vært en godt planlagt brann, sier politimester Fossen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks