Hovedinnhold

Sp og SV krever kanoner og muskler i nordområdene

KREVER KANONER: Johan J. Jakobsen krever bedre håndheving av norsk suverenitet i nordhavet. Foto: Trond Solberg
KREVER KANONER: Johan J. Jakobsen krever bedre håndheving av norsk suverenitet i nordhavet. Foto: Trond Solberg
De to tidligere topp-politikerne Johan J. Jakobsen (Sp) og Stein Ørnhøi (SV) krever at regjeringen viser militære muskler i nordområdene.

Denne saken handler om:

Dramaet rundt den russiske tråleren «Elektron», med to norske inspektører om bord, har fått Jakobsen og Ørnhøi til å kreve tøffere tak. De to politikerne forventer at regjeringen tar i bruk mer militær makt i området rundt Svalbard.

- Du skremmer ikke noen med en gummibåt. Vi må ha sjøgående kapasitet, kanoner og materielle ressurser. Dette handler om å håndtere suverenitet, sier Ørnhøi til Dagsavisen.

Ørnhøi satt i den offentlige forsvarskommisjonen og har vært sentral i utformingen av den rødgrønne forsvarspolitikken, mens Jakobsen har vært medlem av regjeringens nedrustningsutvalg.

Norge bør ikke gi etter for russisk press om å forvalte Svalbard-sonen annerledes, mener Jakobsen.

- Da er vi ute på ei sklie som kan svekke Norges rettigheter som ressursforvalter. Med mer militærmakt i nordområdene, viser vi at dette er et viktig område for Norge, sier Jakobsen.

Ørnhøi viser til at trålerdramaet bare er ett i rekken av konflikter med russiske fartøyer i området rundt Svalbard.

- Dette er en synliggjøring av tusen slike små episoder vi kan risikere i årene framover, mener Ørnhøi.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks