Hovedinnhold

Trues og sjikaneres på nett

DISKUTERER: På Facebookgruppen snakker medlemmene blant annet om noe de kan gjøre for å skade den drapssiktede Håvard Nyfløt. Foto: Skjermbilde
DISKUTERER: På Facebookgruppen snakker medlemmene blant annet om noe de kan gjøre for å skade den drapssiktede Håvard Nyfløt. Foto: Skjermbilde
(VG Nett) Drapsdømte Viggo Kristiansen og drapssiktede Håvard Nyfløt er blant dem som blir truet og sjikanert på internett. Hvert år kommer det flere og flere lignende saker inn til Konfliktrådet.

Denne saken handler om:

HER ER REGLENE

Straffelovens §227 og §390 a er de mest relevante paragrafene.
    • § 227. Med Bøder eller med Fængsel indtil 3 Aar straffes den, som i Ord eller Handling truer med et strafbart Foretagende, der kan medføre høiere Straf end 1 Aars Hefte eller 6 Maaneders Fængsel, under saadanne Omstændigheder, at Truselen er skikket til at fremkalde alvorlig Frygt, eller som medvirker til saadan Trusel. Under særdeles skjerpende omstendigheter, jf. § 232 tredje punktum, kan fengsel inntil 6 år idømmes.
    • § 390a Den som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd krenker en annens fred eller som medvirker hertil straffes med bøter eller fengsel inntil 2 år. Offentlig påtale finner bare sted når det begjæres av fornærmede og finnes påkrevet av almene hensyn.
    Kilde: Lovdata

- Hadde jeg møtt på Viggo Kristiansen så hadde jeg blitt drapsmann. Med god samvittighet.

- Du kan få æren av å helle bensin over ham (Håvard Nyfløt journ.anm) og sette fyr på ham? Jeg er med.

Dette er bare noen av de grove truslene og sjikanen som kommer frem på forskjellige grupper på Facebook.

Fædrelandsvennen skrev fredag at Viggo Kristiansen ble drapstruet på Facebook, etter at TV 2 meldte om at advokaten hans ville prøve å få ham prøveløslatt.

Også Håvard Nyfløt, som er siktet for å ha drept Faiza Ashraf, trues og sjikaneres også i grupper på det populære nettsamfunnet Facebook.

Et raskt søk på nettsamfunnet viser at flere andre mennesker som er knyttet til kriminalitet blir utsatt for sjikane der.

LES OGSÅ:Nett-trusler mot norske politikere

- Alvorlig

Å sjikanere og true andre er ulovlig, selv om det gjøres på Facebook. VG Nett har vært i kontakt med både Nyfløts forsvarer Peder Morset, og Kristiansens forsvarer Sigurd Klomsæt. Begge understreker at det å true noen er alvorlig, selv om den
personen er anklaget eller dømt i en alvorlig sak.

- Trusler er straffbart og man skal ikke true noen uansett. Det gjelder også en som er anklaget i en alvorlig sak. De som truer andre gjør seg også skyldig i en alvorlig handling, derfor bør de selv tenke over hva de gjør, sier Morset til VG Nett.

Han hadde ikke hørt om truslene da VG Nett kontaktet ham.

Ulovlig å true

Internett kan kanskje virke som et lovløst univers, men samme regler gjelder der som i «den virkelige verden». Ifølge straffeloven er det ikke lov til å true med å begå en straffbar handling, uavhengig av om du gjør det på gaten eller på

TRUES: Drapsdømte Viggo Kristiansen blir truet og sjikanert på en gruppe på Facebook. Foto: FRIDTJOF NYGAARD
TRUES: Drapsdømte Viggo Kristiansen blir truet og sjikanert på en gruppe på Facebook. Foto: FRIDTJOF NYGAARD

Facebook og Twitter.

- Ifølge § 227 er det ikke lov til å true med å begå en straffbar handling av et visst alvor. Det vil si at det ikke er lov til for eksempel å true med å drepe noen, sier Anne Grøstad, førstestatsadvokat hos riksadvokaten.

Hva kan vi gjøre for å få bukt med sjikanen og truslene på internett?Diskuter her!

Det du sier eller skriver på Facebook kan imidlertid også være ulovlig selv om det ikke er direkte trusler.

- Alminnelig sjikane, altså skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs adferd vil falle inn under straffelovens § 390 a, sier Grøstad.

Hun trekker frem det å si at noen ikke har livets rett som eksempel.

LES OGSÅ:Grov sexmobbing av lærere på internett

- Det kan fort være ulovlig sjikane, men vil ikke uten videre være en trussel, sier hun.

Dersom du truer noen er strafferammen bøter eller fengsel i inntil tre år, og for skremmende/plagsom adferd er strafferammen bøter eller fengsel i inntil to år.

Fjerner kommentarene

Det er imidlertid ikke alle som lar slike kommentarer ligge på nettet. Frank Ruud startet og er nå administrator for en minnegruppe for avdøde Christoffer Kihle Gjerstad på Facebook. Ruud velger å ta vekk alle truende og sjikanerende kommentarer.

LES OGSÅ:Hadia Tajik sjikanert i anonym løpeseddel-kampanje

- Kommentarer som «det skulle vært dødsstraff i Norge», de lar jeg ligge. Men direkte trusler, trusler mot noen av de involverte og forsøk på å navngi noen av dem tas så fort jeg oppdager det, sier han til VG Nett.

Christoffer Kihle Gjerstads stefar ble i april i fjor dømt til åtte års fengsel for å ha mishandlet stesønnen til døde.

Gruppen har nesten 72.000 medlemmer og Ruud anslår at han redigerer vekk fem-seks kommentarer i uken. Han synes andre grupper bør gjøre det samme og tror det kan skade saken dersom kommentarene blir liggende.

LES OGSÅ:TV 2 anmelder nettsted

- Det er jo et klart brudd på straffeloven i tillegg til at Viggo Kristiansens advokat nå kanskje bruker kommentarene på Facebookgruppene for å få ham løslatt eller for å få saken gjenopptatt, sier Ruud.

Øker for hvert år

VG Nett har vært i kontakt med flere politidistrikter, Kripos og politidirektoratet, men ingen har statistikk over hvor mange som er straffet etter å ha sjikanert eller truet andre på internett.

Mange av disse sakene havner imidlertid hos Konfliktrådet. Der ser de at det blir flere og flere av dem for hvert år.

LES OGSÅ:Internett-mobbing: - Politiet finner deg

- 12 prosent av de sakene vi behandler omhandler mobbing, ærekrenkelser og trusler. Antall saker øker hvert år og det er spesielt innenfor digitale medier at det øker, sier Gro Jørgensen, informasjonssjef for konfliktrådene i Norge.

Mens de behandlet 1014 slike saker i 2008, behandlet de 1142 tilsvarende saker i 2009. Og det er trusler og sjikane på internett som står for økningen.

LES OGSÅ:- Jeg blir grovt sjikanert

- Uheldig

STERKE FØLELSER: - Det er mange sterke følelser i sving når noen blir drept, sier Atle Dyregrov ved senter for krisepsykologi i Bergen. Han tror det kan være de sterke følelsene som står bak når blant annet Viggo Kristiansen trues på nett. Foto: Senter for krisepsykologi
STERKE FØLELSER: - Det er mange sterke følelser i sving når noen blir drept, sier Atle Dyregrov ved senter for krisepsykologi i Bergen. Han tror det kan være de sterke følelsene som står bak når blant annet Viggo Kristiansen trues på nett. Foto: Senter for krisepsykologi

- Det er noe med det at på nettet ser det ut til å være mindre kontroll enn i resten av samfunnet og det er uheldig, sier Atle Dyregrov, som er leder for senter for krispsykologi i Bergen.

Han har ikke hørt om disse truslene og sjikanen mot Viggo Kristiansen og Håvard Nyfløt på nettet før, men tror at det å uttrykke sin sorg på nettet har kommet for å bli.

- Men i det øyeblikk man begynner å krenke andre mennesker så begynner man å gå ut over hva som er akseptabelt. Jeg kan være forbannet på folk, men jeg kan ikke gå ut på nettet og henge dem ut for det, sier han.

LES OGSÅ:Sexsjikanerte lærer

Dyregrov mener vi må være bevisste på at den måten vi kommuniserer på i dag kan få konsekvenser for andre.

- Dette er nye fenomener som gjør at vi selvfølgelig må tenke på hvordan internett brukes og hvor raskt det kan spre seg. Når du snakker med vennene dine kan du få uttrykke deg så sterkt du vil, men når du er ute på den offentlige arene får det konsekvenser for andre enn deg. Det kan også hende at den nærmeste familien ikke vil være enige i den måten å gå frem på, sier han.

- Glemmer seg

Det er vanskelig å si nøyaktig hvorfor folk skriver grove kommentarer på nett, ifølge Petter Bae Brandtzæg forsker på sosiale medier ved SINTEF.

Han tror mye av grunnen kan være at folk glemmer at internett er et offentlig rom, hvor «alle» kan lese det som skrives.

LES OGSÅ:- Samler inn penger til leiemord på mulla Krekar

- De glemmer også det faktum at man faktisk identifiseres på Facebook, i og med at man står frem med navn og bilde. Det å slenge med leppa i saker var ikke uvanlig da folk var anonyme på internett for da var det ikke så lett å identifisere vedkommende, sier han til VG Nett.

Han tror imidlertid ikke det kommer til å bli mer av slike trusler i årene som kommer.

- Folk blir mer og mer bevisste på at dette er en offentlig sfære hvor man må tråkke litt varsomt. I de intervjuene jeg gjør merker man at bevissthetsnivået øker blant brukerne, sier han.

LES OGSÅ:- Ta vare på mobbebevis fra nettsamfunn

Bae Brandtzæg tror at meldinger på nettsamfunn lett kan bli misforstått og oppfordrer derfor folk til å være forsiktige.

- Det er en sånn kommunikasjonsform som fort kan misforstås. Folk slenger fra seg halvfleipete meldinger på Facebook og når det står der kan det kanskje virke mer alvorlig enn det var ment fra avsender. Derfor bør man være forsiktig med å sende ut meldinger i det hele tatt på Facebook, og i hvert fall når man gjør det i grupper.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks