Hovedinnhold

Nettby-innholdet kan bli reddet

**VG får støtte fra kulturministeren

ENGASJERT: Loven åpner for at informasjonen på Nettby kan bevares, mener Anniken Huitfeldt. Foto: Frode Hansen/VG
ENGASJERT: Loven åpner for at informasjonen på Nettby kan bevares, mener Anniken Huitfeldt. Foto: Frode Hansen/VG
Innholdet på Nettby kan likevel bli reddet fra å bli slettet. Etter at kulturministeren engasjerte seg, anker VG Datatilsynets pålegg.

Denne saken handler om:

Inntil i går var digitalredaktør Espen Egil Hansen i VG sikker på at han måtte slette hele Nettby. Men takket være kulturministerens engasjement, har han fattet nytt håp.

- Dersom Nettby skal bevares, må det skje innenfor eksisterende regelverk. Jeg mener personopplysningsloven åpner for at informasjon som dette kan bevares. Professor Dag Skartum sier også dette i Kulturnytt mandag. Datatilsynet forstår imidlertid denne bestemmelsen snevrere. VG kan påklage saken til Personvernnemnda, sier kulturminister Anniken Huitfeldt til VG.

VG har lenge kjempet mot Datatilsynet for å få lov til å overlevere innholdet fra det nedlagte nettsamfunnet Nettby til Nasjonalbiblioteket.

Men tilsynet har krevd at hele Nettby må slettes for godt. Nå griper regjeringen inn og varsler endring av pliktavleveringsloven.

ANKER: Espen Egil Hansen Foto: Magnar Kirknes
ANKER: Espen Egil Hansen Foto: Magnar Kirknes

- Jeg er glad for at kulturministeren engasjerer seg personlig. Jeg legger merke til at Kulturdepartementet har en annen tolkning enn Datatilsynet. Vi oppfatter dette som en moralsk støtte til å anke vedtaket og det kommer vi til å gjøre, sier Espen Egil Hansen.

Overfor VG understreker Huitfeldt at hun engasjerer seg på prinsipielt grunnlag, men at verken hun eller fornyingsministeren har mulighet til å instruere verken Personvernnemnda eller Datatilsynet.

- Jeg regner imidlertid med at de merker seg den debatten som foregår om saken, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.

- Vi har fått mye støtte for bevaring av Nettby etter gårsdagens medieomtale, sier Espen Egil Hansen.

Han understreker at VG ikke har noen egeninteresse i denne saken. Nasjonalbiblioteket har ønsket å overta Nettby med tanke på bevaring for ettertidens forskere. Men Datatilsynet har gitt Nasjonalbiblioteket klar beskjed om at det har man ikke lovhjemmel for.

- For to uker siden bestemte regjeringen å sette i gang arbeidet med å revidere pliktavleveringsloven. Arbeidet ble ikke igangsatt på grunn av Nettby, men saken illustrerer hvorfor dagens lov ikke er tilstrekkelig for å sikre vern av den digitale kulturarven. En ny lov har ikke tilbakevirkende kraft, sier kulturministeren.

KOMMENTAR: Digital dommedag

Pliktavleveringsloven

Pliktavleveringsloven skal sikre at allment tilgjengelig informasjon blir tatt vare på og sikret for ettertiden. Den digitale utviklingen de siste 20 årene har reist flere spørsmål rundt bevaring av digitalt skapt materiale, blant annet med hensyn til personvern. Kulturdepartementet opplyser til VG at målet med en revisjon av loven er bl.a. å sikre bevaringen av digitalt skapt informasjon som er av kulturhistorisk betydning.

Les også: Datatilsynet krever at VG sletter Nettby-kontoer

- Må slettes

- VG har ikke rettslig grunnlag for å bevare disse opplysningene, skriver direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, på tilsynets hjemmeside.

- De som er ansvarlige for et nettsamfunn har ikke anledning til å sitte på opplysningene lenger enn det som er nødvendig for å oppfylle formålet. Formålet med Nettby var å tilby medlemmene en deltagelse i et nettsamfunn. Det formålet har falt bort nå som nettsamfunnet er nedlagt, og dermed må opplysningene slettes.

E24: VG legger ned Nettby

Nettby

Gjennom fire år fra 2006 til 2010, var tjenesten det dominerende nettsamfunnet for ungdom i Norge, en digital by som på det meste hadde 840000 innbyggere. Syv av ti ungdommer i Norge var medlem.

Her delte ungdom tanker, erfaringer, egne nyheter, bilder, musikk, ja kort sagt alt. Resultatet er et unikt digitalt tidsbilde formidlet gjennom svimlende 600 millioner meldinger og bilder.

Høsten 2010 var festen over. Nettsamfunnet hadde tapt i konkurransen med Facebook og VG besluttet å legge ned Nettby fra 1.januar 2011.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks