Hovedinnhold

- Ikke behov for bloggplakat

TRENGER IKKE PLAKAT: Toppblogger Ida Wulff synes de fleste punktene i bloggplakaten er selvfølger og tror at de fleste bloggerne har punktene i bakhodet hele tiden - selv uten en bloggplakat. Foto: STIAN EISENTRÄGER
TRENGER IKKE PLAKAT: Toppblogger Ida Wulff synes de fleste punktene i bloggplakaten er selvfølger og tror at de fleste bloggerne har punktene i bakhodet hele tiden - selv uten en bloggplakat. Foto: STIAN EISENTRÄGER
(VG Nett) Trenger bloggerne en «Vær Varsom-plakat»? Bloggdronningene Ulrikke Lund og Ida Wulff tror ikke det.

Denne saken handler om:

BLOGGPLAKATENS RÅD TIL BLOGGLESERE

  • Du bør være klar over at innhold KAN være påvirket av tredjepart
  • Du bør være klar over at bloggere kan skrive om produkter de kan ha mottatt gratis og/eller har blitt betalt for å skrive om
  • Du bør stille deg kritisk til bloggers meninger dersom bloggeren har mottat produktet eller blitt betalt for å omtale det
Hele plakaten finner du på http://thomasmoen.com/oppdatert-versjon-av-bloggplakaten/

Debatten om bloggplakaten pågår for fullt på blogger og på Twitter. Spørsmålet er om det er behov for en bloggplakat - en såkalt «Vær Varsom»-plakat for bloggerne.

Det er iPublish.no-gründer Thomas Moen og Rafiq Charania, som er en av blogg.no-gründerne, som har utarbeidet et forslag til en plakat med retningslinjer for bloggere, blogglesere og bloggannonsører. Forslaget har imidlertid fått motstand fra flere bloggere, som selv vil bestemme hva de skal skrive og hvordan.

Hele forslaget finner du påThomas Moens blogg.

En av dem som synes bloggplakaten er unødvendig er Ida Wulff, som står bak en av Norges mest leste blogger.

Hva synes du? Trenger bloggerne, bloggleserne og annonsørene disse retningslinjene?Diskuter her!

- Jeg tror ikke det er noe behov for den, så lenge man har litt moral og klarer å følge Vær Varsom- plakaten, skriver hun i en epost til VG Nett.

Hun legger til at hun selv følger norsk lov og Vær Varsom-plakaten og derfor ikke ser noen grunn til å følge en bloggplakat.

LES OGSÅ:Slik får du bloggen din vist på VG Nett

Heller ikke medblogger Ulrikke Lund, som ligger som nummer to på blogglisten, tror bloggerne trenger en plakat med retningslinjer.

Følg debatten om bloggplakaten påTwitter!

- Jeg tror ikke det er behov for en slik plakat, men jeg leser ikke mye norske blogger så jeg vet ikke hvor mye reklame som er der ute og i hvilken form, skriver hun i en epost til VG Nett.

Hun legger til at hun egentlig er litt likegyldig til hele plakaten, men utelukker ikke at hun vil følge den.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LITT LIKEGYLDIG: Ulrikke Lund, som står bak en av Norges mest leste blogger, er litt likegyldig til en bloggplakat. Men det er en god sjanse for at hun vil følge den dersom den blir «vedtatt». Foto: Privat
LITT LIKEGYLDIG: Ulrikke Lund, som står bak en av Norges mest leste blogger, er litt likegyldig til en bloggplakat. Men det er en god sjanse for at hun vil følge den dersom den blir «vedtatt». Foto: Privat

LES OGSÅ:Erlend blogger om flyskrekk

- Jeg kan være villig til å følge en slik plakat om alle involverte følger den, blogger, lesere, annonsører, men også managere og alle de som tjener penger på bloggerne. Noe som ikke blir nevnt på bloggplakaten idag, sier hun, som vet at hun har stor påvirkningskraft på leserne sine.

Bloggplakaten skal spesielt være rettet mot bloggere som tjener penger på bloggen sin. Mange av toppbloggerne får tilsendt produkter og det kan være vanskelig for leserne å vite om de egentlig mener produktene er bra eller om de bare sier at produktene er bra fordi de har fått betalt i penger eller produkter. Den norske bloggeren Elise Gabrielsen gikk ut i VG Nett for litt over en måned siden og sa at hennes meninger ikke var til salgs.

- Kan ha negativ effekt

Lund sier hun ikke vet om Moen og Charania har den autoriteten som trengs for å lage en bloggplakat, når de selv er med på å styre industrien.

LES OGSÅ:Oops, dette skulle du ikke ha gjort Linni

- Jeg synes noen bloggere også skulle vært representert «in the making». Jeg tror det kan ha en negativ effekt på blogging som fenomen om kontrollen går for langt. Og hvem skal kontrollere de titusenvis av bloggerne som er der ute?

Artikkelen fortsetter under bildet.

- INGEN REGLER: - Bloggplakaten skal bare være retningslinjer, sier Bloggplakatens ene far, Thomas Moen. Foto: Bjørn Thunæs, VG
- INGEN REGLER: - Bloggplakaten skal bare være retningslinjer, sier Bloggplakatens ene far, Thomas Moen. Foto: Bjørn Thunæs, VG

Ingen regler

Det er det ingen som skal, hvis vi skal tro bloggplakatens ene far, iPublish.no-gründeren Thomas Moen. Selv om bloggplakaten har blitt sagt å være bloggverdenens svar på «Vær varsom-plakaten» er det ikke noe faglig utvalg som skal kontrollere at plakaten blir fulgt.

LES OGSÅ:14-årig bloggstjerne gjesteforeleser på høyskole

- Det er ikke noen regler og vi skal selvfølgelig ikke arrestere noen dersom de ikke følger plakaten, sier Moen til VG Nett.

Han legger til at plakaten kun er ment å være veiledende for bloggere, annonsører og blogglesere. Den skal hjelpe annonsører med å forholde seg til bloggerne, bloggerne med å forholde seg til annonsørene og bloggleserne med hvordan de skal forholde seg til det de leser på bloggene.

Plakaten er allerede lansert i to versjoner og i løpet av de neste dagene kommer det en ny, oppdatert versjon. Der har Moen tatt med innspill fra bloggerne selv og Forbrukerombudet.

LES OGSÅ:Skal TV-blogge om livet som ung mor

- Vi ønsker ikke å stå som eiere og avsendere for denne bloggplakaten, sier han og forteller at han har snakket med veldig mange som har kommet med innspill på hvordan de mener bloggplakaten bør se ut.

Bare retningslinjer

Imidlertid er det også en del bloggere som ikke mener det bør være en bloggplakat i det hele tatt.

- Det er en del mennesker som er fundamentalt imot fordi de mener bloggplakaten vil ødelegge deres ytringsfrihet. Men det er ikke det vi vil oppnå, dette er ikke noen universale retningslinjer eller regler for hvordan bloggere skal oppføre seg, det er bare råd og veiledning til de som har behov for dette, sier Moen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks