Hovedinnhold

Isabell (24) ble utpresset for nakenbilder på nett:

– Følte jeg ikke hadde noe valg

<p>VIKTIG MED ÅPENHET: Isabell Myrli (24) gikk flere år før hun turte å fortelle om overgrepene hun ble utsatt for. Hun ønsker at det blir større åpenhet rundt seksuell utpressing over internett.</p>

VIKTIG MED ÅPENHET: Isabell Myrli (24) gikk flere år før hun turte å fortelle om overgrepene hun ble utsatt for. Hun ønsker at det blir større åpenhet rundt seksuell utpressing over internett.

Foto: Therese Alice Sanne, VG
BRØNNØYSUND (VG) Isabell Myrli (24) trodde hun hadde fått en ny bestevenninne i «Maria» på 15 år. Etter å ha betrodd mange av sine innerste hemmeligheter til sin nye nettvenn, begynte et nærmere to år langt utpressingshelvete.

Denne saken handler om:

– Jeg skammet meg i så mange år, og jeg følte at alt var min skyld. Nå føles det mer vondt at noen så kynisk utnyttet det at jeg var så sårbar.

Den 24 år gamle jenta fra Vega drar på ordene. Nordlandsvinden river i håret hennes, og de krystallklare grønne øynene blir fylt med alvor idet hun forsøker å skjule nervøsiteten i en beskjeden latter.

På grunnskolen slet Isabell, hun ble mobbet og hadde få venner. En ettermiddag da hun var 15 år gammel dukket det opp en forespørsel på chattetjenesten MSN. «Maria» på 15 år ønsket å legge henne til. «Maria» var fra Oslo, bodde alene og var modell. I begynnelsen snakket de to tilsynelatende jevngamle jentene om hverdagslige ting som tenåringsjenter flest snakker om. De kunne snakke sammen hver eneste dag.

Bakgrunn: Ungdommer presses for nakenbilder på nett

– Hun ble en veldig god venninne som jeg betrodde meg til. Hun fortalte mye om seg selv også, så vi fikk tillit til hverandre.

Det gikk ikke mer enn et par måneder før nettvenninnen spurte om hun kunne sende nakenbilder, men Isabell nektet. Da startet truslene. Sendte ikke Isabell nakenbilder, ville «Maria» fortelle hele skolen om hemmelighetene Isabell hadde delt.

– Jeg ble ikke redd med en gang, men plutselig fortalte hun meg så mye personlig informasjon om meg selv, som jeg selv ikke hadde fortalt henne. Da ble jeg livredd, og jeg var så redd at jeg følte jeg ikke hadde noe valg.

Godt nettvett

For barn og unge

*Snakk med venner og andre voksne du stoler på om dine opplevelser og erfaringer relatert til nettbruk.

*Lær deg å blokkere mennesker du synes er ekle, og si ifra til en voksen du stoler på om du opplever noe ubehagelig.

*Avtaler du å møte noen, ikke møt hverandre hjemme. Møt hverandre på et offentlig sted med mennesker rundt.

*Om du blir utsatt for overgrep eller andre ubehagelige opplevelser, fortell det til en voksen du stoler på og få hjelp.

For foreldre

*Vis interesse for hvem barna dine har kontakt med på ulike nettsteder og apper.

*Lær barna å ta forholdsregler spesielt på apper som Tinder. Vurder om barnet er modent nok til å være på en sjekkearenasom er ment for voksne.

*Få barna til å forstå at folk ikke alltid er dem de utgir seg for å være.

*Gjør barnet trygt på at det kan komme til deg om det opplever noe ubehagelig. Støtt barnet selv om du selv mener det har gjort noe dumt, for mange barn er redde for å si ifra fordi frykter at foreldrene skal bli sinte.

Kilde: Redd Barna

Omfattende saker for politiet

Onsdag fortalte Oslo-politiet til VG hvordan stadig flere barn og unge først blir lurt til å gi fra seg intime bilder eller annen sensitiv informasjon, før dette blir brukt til å presse dem til verre ting, gjerne foran webkamera.

Barnepsykolog: – En situasjon der man lever i et angsthelvete

– Noen har tatt kontroll over livet ditt, og du er kanskje bare 12-13 år. Ofte vet ikke barna hvem overgriperen er, sa Kari-Janne Lid, som leder avsnittet for seksualforbrytelser i Oslo.

Ifølge landsdekkende tall fra politiet fra andre halvdel i 2015, har antall seksualforbrytelser økt i nærmest alle kategorier. Anmeldelsene for seksuell handling med barn under 16 år har økt med 66 prosent på ett år. Denne kategorien omfatter blant annet «den som forleder barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd». For eksempel overgrep over internett.

Kripos: – Én person kan forgripe seg på hundrevis

Disse sakene er i ferd med å ta strupetak på politiet, fordi de er så omfattende. Ofte innebærer de flere titalls ofre. Det krever enorme ressurser å gjennomgå alt materialet, og politiet mener selv de ikke er rigget for dette.

– Vi har flere saker vi ikke har kapasitet til å aksjonere i, og i mange saker blir beslaget liggende før vi har kapasitet til å gå gjennom dem. Det er ikke greit, sier Lid.

Dømt for overgrep mot 24 jenter

Saken til Isabell Myrli er et slikt eksempel. Gjerningsmannen, som er i slutten av 50-årene, ble i april i fjor dømt i Nedre Telemark tingrett til fem års fengsel og erstatningsutbetaling for overgrep mot 24 unge jenter over nettet. Blant annet lurte han flere av dem til å sende video av seg selv mens de onanerte. Han ble også dømt for å ha hatt samleie med en mindreårig jente. Ofrene i saken var fra flere ulike steder i landet. Totalt fant politiet rundt 3600 bilder og rundt 200 videosnutter på mannens pc-er.

<p>LEDER: Kari-Janne Lid leder avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.</p>

LEDER: Kari-Janne Lid leder avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Foto: Trond Solberg, VG

Les også: Skal ha vist sex-videoer fra mobilen i klasserommet

Telemarksmannen erkjente de fleste tiltalepunktene, men nektet for at han hadde møtt noen av jentene fysisk. Da han anket til lagmannsretten var det likevel bare straffeutmålingen som ble anket. Lagmannsretten opprettholdt dommen.

Isolerte seg fra omverdenen

Isabell visste ikke hvem «Maria» egentlig var. Var det en som bodde på Vega? Noen hun egentlig kjente? Ville hun gjøre alvor av truslene? Isabell trodde truslene ville stoppe med én gang det første bildet var sendt.

– Men da kom det bare flere trusler. Og da hadde hun, eller han da, også mer å true meg med.

Frykten for at bildene skulle bli spredt på skolen eller blant vennene hennes gjorde at Isabell isolerte seg. Hun ble deprimert og utviklet angst, hun var sykemeldt fra skolen i flere uker.

Samtidig fortsatte nettvenninnen å true til seg flere bilder og videoer, ofte fikk Isabell instrukser på hva hun skulle ta bilde av, hva hun skulle gjøre på filmer og hun kunne også få tidsfrister for når materialet måtte være sendt over. Truslene kunne komme daglig, og Isabell forteller at de vedvarte i nesten to år.

– Jeg hadde det helt jævlig. Jeg var usikker og hadde dårlig selvtillit fra før, og nå fikk jeg enda mer dårlig selvtillit.

Identifisert i annen sak

I 2010, da det hadde det vært stille fra «Maria» i noen få måneder, ble Isabell oppringt av lensmannen i Brønnøysund som ønsket at hun skulle komme til en samtale.

Politiet hadde identifisert Isabell på bilder de fant i beslaget de hadde gjort hos mannen i en annen overgrepssak. Isabell hadde aldri forestilt seg at det kunne være en middelaldrende mann som satt på andre siden av skjermen.

Slår alarm: – Økende antall voldtekter etter Tinder-møter

– Verdenen min raste sammen. Samtidig var det godt å tenke på at han var tatt, sier hun.

Da rettsaken ble berammet fire år senere, innså Isabell at hemmeligheten hun hadde båret på alene i nesten seks år holdt på å slå sprekker.

– Det var en lettelse å fortelle om det. Hadde jeg visst det jeg vet i dag den gang, ville jeg har fortalt det til noen mye tidligere.

Ønsker å hjelpe andre med åpenhet

I dag er Isabell åpen om det hun har opplevd. Hun jobber som assistent på grunnskolen på Vega, og har flere ganger fortalt om sin historie i håp om å kunne hjelpe andre til ikke å havne i samme situasjon.

– Sosiale medier burde være et eget fag på skolen. Man hører at overgrep kan skje, men føler ikke at det kan skje deg eller noen du er glad i. Men det kan det, og det er viktig å snakke om det, for mange blir skadet for resten av livet. Kanskje kan åpenheten gjøre at andre ikke opplever det samme.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks