Hovedinnhold

Soldat-levninger kan bli hentet hjem

BERGEN (VG) De 61 år gamle levningene etter et tyvetall norske soldater som er funnet i terrenget i Russland, kan bli forsøkt identifisert og hentet hjem.

Russlandsavdelingen i det norske Utenriksdepartementet er nå i ferd med å utrede saken, bekrefter informasjonsrådgiver Eirik Bergesen overfor VG.

En russisk samler av militæreffekter fant i fjor «de norske dødsmarkene» - ved den militære frontstillingen Kaprolat. Her, på krigsfronten mellom finsk-tyske og russiske styrker, omkom 141 unge norske soldater 24. og 25. juni 1944. Hodeskaller og hele skjeletter lå fortsatt åpent i terrenget da russeren Andrej Lisenko og vennene gjennomsøkte området i juni i fjor. VG omtalte saken i en større dokumentarartikkel forrige lørdag.
Bilder

- Vi har mottatt bilder fra en privatperson og en artikkel som ble presentert i VG, om saken. Vi kommer nå til å finne ut mer om forholdet. Hva UD så kommer til å bestemme seg for, blir opp til politikerne, i dette tilfellet statssekretæren, sier Bergesen.

Han påpeker at frontkjempernes manglende heltestatus i Norge kan bli et moment når UD behandler saken.

De fleste av disse var unge nordmenn som lot seg verve til krigen mot Stalins kommunistvelde, og dermed havnet på tysk side.

Det ble funnet i alt fem ID-brikker etter norske soldater, og pårørende, en søster og en sønn av to av disse, har varslet at de vil oppsøke stedet for de voldsomme krigshandlingene, og bringe levningene til en grav hjemme i Norge.

Nå kan det skje at norske myndigheter ønsker å bistå dem i dette:

UD vil samarbeide med andre instanser, som for eksempel Nye Kripos og historikere.

Sammenlignes

- Vår utredning kommer til å bli utført i løpet av kort tid, sier Bergesen.

Nestleder Svein Kjus ved ID-gruppen i Nye Kripos sier at det kan være mulig å identifisere så gamle levninger ved hjelp av DNA.

- Vi ser ikke på ID-brikker som sikker identifikasjon. Ofte lar det seg gjøre å finne DNA både i tenner og i ben i levninger.

Disse DNA-profilene vil i så fall måtte sammenlignes med DNA-profiler hos nær familie, som mor, søsken eller barn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks