Hovedinnhold

Store forventninger til grønnere oljefond

UTSETTER JUBEL: Ola Elvestuen (V) mener at Regjeringen må gjøre mer enn symbolske småinvesteringer for å gå i en mer miljøvennlig retning. Foto: KRISTER SØRBØ/VG
UTSETTER JUBEL: Ola Elvestuen (V) mener at Regjeringen må gjøre mer enn symbolske småinvesteringer for å gå i en mer miljøvennlig retning. Foto: KRISTER SØRBØ/VG
Regjeringen får skryt for beslutningen om å dreie oljefondets investeringer i mer miljøvennlig retning, men støttepartiet Venstre venter med applausen til alle detaljer er klare.

Denne saken handler om:

- Regjeringen må vise dette i reell politikk gjennom å legge føringer for hele fondet, og ikke symbolske småinvesteringer, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen, som også leder Stortingets energi- og miljøkomité.

BAKGRUNN:  Solberg vil grønnvaske oljefondet

Under regjeringens klimakonferanse i Oslo rådhus torsdag varslet statsminister Erna Solberg (H) at oljefondet skal investere mer i fornybar energi og bærekraftige bedrifter og prosjekter i fattige land.

- Norge må kutte her hjemme, men vi må også spille en rolle utenfor våre egne grenser, sa Solberg.

Detaljer venter

Høyre og Fremskrittspartiet lovet i regjeringsplattformen å opprette et slikt investeringsprogram.

- Vi vil følge opp dette med konkrete forslag til løsninger når finansministeren legger fram stortingsmelding om Statens pensjonsfond utland 4. april, sa Solberg.

Hun ville torsdag ikke gå i ytterligere detalj om hva de politiske signalene er verdt i kroner eller hva de innebærer av føringer for Norges Bank.

- Disse investeringene skal ha samme avkastningskrav som de øvrige investeringer. Det er viktig å huske på at oljefondet skal sikre framtidige inntekter og pensjoner i Norge, sier Solberg til NTB.

SKAL INVESTERE: Høyre og Fremskrittspartiet vil komme med konkrete forslag til løsninger når en stortingsmelding om Statens pensjonsfornd utland kommer ut fjerde april. Foto: Frode Hansen, VG
SKAL INVESTERE: Høyre og Fremskrittspartiet vil komme med konkrete forslag til løsninger når en stortingsmelding om Statens pensjonsfornd utland kommer ut fjerde april. Foto: Frode Hansen, VG

Finansminister Siv Jensen (Frp) jobber nå med innretningen på det hun beskriver som «fornuftige virkemidler». Hun frykter ikke for reaksjonene fra Stortinget og miljøorganisasjonene den dagen detaljene blir kjent.

- Vi må gjøre dette innenfor det som oppfattes som en ansvarlig investeringsstrategi for Statens pensjonsfond utland, sier hun til NTB.

LES OGSÅ:  Venstre mener oljefondet må ut av Formel 1  

FN-bønn

FNs klimasjef Christina Figueres ba tidligere i år om en kraftig økning av de internasjonale investeringene innen fornybar energi. Bellona mener regjeringen nå kommer FNs generalsekretær Ban Ki-moon til unnsetning.

- Dette kan være den håndsrekningen som Ban trenger for å lykkes under klimamøtet i New York i september. Regjeringen må i vårens stortingsmelding om oljefondet konkretisere hvordan fondet skal utvide fornybarsatsingen. Et viktig krav er å gradvis øke investeringene i fornybart til 5 prosent fram mot 2020, sier seniorrådgiver Svend Søyland i Bellona.

Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne har følgende utfordring til regjeringen:

- Det er bra at Erna Solberg nå vil åpne for at oljefondet kan investere i fornybar energi. Samtidig er det fortsatt svært uklart hva regjeringen vil foreslå i praksis. Hvis Erna vil gjøre noe som virkelig monner, bør hun bruke oljefondet til å investere minst 1 prosent av BNP til direkte investeringer i klimatiltak i utviklingsland, for eksempel gjennom FNs klimafond, sier han.

- Ut av fossil

Zero-sjef Marius Holm mener oljefondet kan bli et av de viktigste klimaverktøyene ved å kreve at 5 prosent av kapitalen investeres i produksjon og distribusjon av fornybar energi.

- Målet er at oljefondet må kunne investere i vannkraftverk og kraftlinjer for å bygge ut fornybar energi, sier han.

MÅ TREKKE SEG UT: Naturvernforbundet leder Lars Haltbrekken mener oljefondet i tillegg til fornybarsatsing må trekke seg helt ut av alle fossile investeringer. Foto: Trond Solberg, VG
MÅ TREKKE SEG UT: Naturvernforbundet leder Lars Haltbrekken mener oljefondet i tillegg til fornybarsatsing må trekke seg helt ut av alle fossile investeringer. Foto: Trond Solberg, VG

Naturvernforbundet leder Lars Haltbrekken mener oljefondet i tillegg til fornybarsatsing må trekke seg helt ut av alle fossile investeringer.

- Fondet har investert i halvparten av de 90 selskapene som er ansvarlige for to tredeler av klimaforurensningen fra 1750 og fram til i dag, sier han.

LES OGSÅ: Heftig miljøkamp på Stortinget om oljefondets kull-investeringer

Statsminister Erna Solberg kom selv inn på denne problemstillingen i sin tale, da hun viste til avtalen med Venstre og Kristelig Folkeparti om å utrede virkemidler for oljefondet når det gjelder kull- og petroleumsselskaper.

- Dette viser to ting. Vi tar klimatrusselen på største alvor, samtidig som vi bygger videre på tradisjonen for grundige faglige utredninger før vi tar beslutninger om forvaltningen av Statens pensjonsfond utland, framholdt hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks