Hovedinnhold

Statsbudsjettet 2015:

Regjeringen vil slippe til dyrere medisiner på blå resept

<p>PASIENTER VENTER: Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet, mener 14.000 pasienter med diabtes type 2 vil få en bedre hverdag med dyrere medisiner. Denne uken besøkte han helseminister Bent Høie (H) på hans kontor.<br/></p>

PASIENTER VENTER: Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet, mener 14.000 pasienter med diabtes type 2 vil få en bedre hverdag med dyrere medisiner. Denne uken besøkte han helseminister Bent Høie (H) på hans kontor.

Foto: Roger Neumann, VG
Flere diabetespasienter venter i to år på å få de nyeste medisinene. Nå vil regjeringen åpne markedet for legemidler med en prislapp opp mot 25 millioner kroner.

Denne saken handler om:

Bagatellgrensen for legemidler

Legemiddelverket kan i dag innvilge blåreseptrefusjon for et legemiddel uten at Helse- og omsorgsdepartementet eller Stortinget blir involvert. 


Overstiges den såkalte bagatellgrensen, det vil si at merutgiftene over trygden ved refusjon overstiger fem millioner kroner det femte refusjonsåret, er det imidlertid departementet som skal vurdere og prioritere.


Regjeringen foreslår å heve bagatellgrensen fra fem millioner til 25 millioner kroner.


Kilder: Helse- og omsorgsdepartementet, Dagens medisin

Helseminister Bent Høie (H) vil ha slutt på at Norge henger flere år etter nabolandene når det gjelder å slippe inn nye, godkjente legemidler.

Når Høyre/Frp-regjeringen legger frem statsbudsjettet for 2015 onsdag, er et av forslagene å heve bagatellgrensen for legemidler fra fem millioner til 25 millioner kroner. Det er beregnet at endringen vil koste staten rundt 20 millioner kroner i 2015.

– Det er ingen bagatell, men en stor sak, mener Høie.

Åtte nye legemidler

Siden 2003 har det vært slik at alle medisiner som koster mer enn fem millioner kroner årlig, må gjennom en søkeprosess i Helse- og omsorgsdepartementet og på Stortinget før den eventuelt kan selges i apotekene. Til enhver tid står det moderne legemidler i kø for å komme inn på markedet, som allerede er blitt godkjent hos Statens legemiddelverk.

Allerede i 2005 var Stortinget samstemte i spørsmålet om bagatellgrensen: Den skulle heves. Men ingenting skjedde.

Får Bent Høie får viljen sin, vil åtte nye legemidler lanseres i Norge i nær fremtid (le oversikt nederst i saken). Dette vil ifølge Høie komme nærmere 30.000 pasienter til gode.

– Dagens grense er for lav. Nye legemidler er ofte dyrere enn fem millioner kroner. Noen av dem er tilgjengelige, men de som vet at de kan søke eller som betaler selv, er gjerne de mest ressurssterke, sier Høie.

Godt nytt for diabetes 2-pasienter

Seks av medisinene er for behandling av diabetes type 2. Om lag 14.000 pasienter med diabetes venter på disse legemidlene, anslår departementet. De to andre medisinene er for høysnue og kronisk håndeksem.

Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet, er svært begeistret for regjeringens forslag.

– I Norge har vi hatt en tendens til å få siste nytt fra legemiddelfronten helt sist. Ordningen har vært byråkratisk og lite pasientvennlig, sier Allgot.

Han mener diabetespasientene det gjelder, vil oppleve en markant forskjell med de nye, kostbare medisinene. Blant annet vil de få færre symptomer ved lavt blodsukker, eller føling.

Disse medisinene kan komme på blå resept

** Seks legemidler til behandling av diabetes type 2: Januvia, Janumet, Vipidia, Vipdomet, Galvus og Eucreas. Dette gjelder cirka 14.000 pasienter. Legemidlene er et alternativ for pasienter som ikke får noen effekt av metformin og insulin alene.

** Dymista, et legemiddel til behandling av moderat til alvorlig rhinitt/høysnue. Dette gjelder ca. 13.000 pasienter. Nesesprayen vil være et alternativ for pasienter som ikke blir nok lindret av dagens standardbehandling.

** Toctino, et legemiddel til behandling av alvorlig kronisk håndeksem. Dette gjelder ca. 500 pasienter. Toctino er en kapsel for dem som ikke responderer på behandling med sterke steroidkremer. 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks