Hovedinnhold

Regjeringen trekker forslaget om tiggeforbud

Lovforslaget mister tilstrekkelig støtte i Stortinget

<p>FORTSATT LOVLIG: Bildet viser en tigger på Karl Johansgate i Oslo. Nå vil tigging fortsatt være tillatt i Norge, men kommunene kan vedta lokale forbud.<br/></p>

FORTSATT LOVLIG: Bildet viser en tigger på Karl Johansgate i Oslo. Nå vil tigging fortsatt være tillatt i Norge, men kommunene kan vedta lokale forbud.

Foto: Frode Hansen, VG
Etter at Senterpartiet trekker sin støtte, velger regjeringen å trekke hele lovforslaget om forbud mot tigging.

Denne saken handler om:

Regjeringens forslag om tiggeforbud blir det ingenting av, etter at Senterpartiet nå gjør kuvending i saken.

Fakta om forbud mot tigging

* Forbudet mot tigging i Norge ble opphevet i 2005.


* Den rødgrønne regjeringen avviste i 2013 å gjeninnføre et forbud. I stedet ble politiloven endret slik at kommunene i sine politivedtekter kan sette vilkår for pengeinnsamling og gi politiet myndighet til å pålegge meldeplikt og lage et register over pengeinnsamlere.


* I april 2014 fremmet Høyre/Frp-regjeringen et lovforslag som åpner for kommunale tiggeforbud. Det ble vedtatt med Senterpartiets støtte og innført 1. juli.


* Regjeringen sendte i januar forslag om et nasjonalt forbud mot organisert tigging, alternativt generell tigging, ut på høring. Høringsfristen var 15. februar, men forslaget ble trukket 5. februar.


(Kilder: NTB, Justisdepartementet)


VG har forsøkt å få justisminister Anders Anundsen i tale etter at flertallet for et nasjonalt tiggeforbud forsvant som følge av hans eget høringsforslag.

Anundsen har ikke ønsket å la seg intervjue av VG, men Justisdepartementet har sendt følgende skriftlige kommentarer fra statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp):

– Regjeringen trekker sitt høringsforslag om tigging som nå er ute på høring, skriver han, og legger til: 

– Vi registrerer at Senterpartiet har valgt å trekke sin støtte til et nasjonalt tiggerforbud, som tydeligvis var svært viktig for dem å få gjennomført da saken om lokalt tiggerforbud ble behandlet i Stortinget.

Uaktuelt å snu igjen

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen understreker at det ikke er aktuelt for Senterpartiet å gå inn for et nasjonalt tiggerforbud selv om forslaget endres.

– Nei, det er ikke aktuelt. Hovedproblemet med forslaget er rett og slett at det ikke skal være lov å hjelpe folk, det å tigge er bare et annet ord for å be om hjelp, sier han til VG.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad understreker at partiet holder på retten som kommunene har til å innføre lokale tiggeforbud.

Regjeringen svarer med å trekke forslaget om tiggeforbud, bekreftet statssekretær Vidar Brein-Karlsen (FrP) i Justis- og beredskapsdepartementet overfor VG.

Senterpartiets parlamentariske leder understreker at partiet holder på retten som kommunene har til å innføre lokale tiggeforbud.

– Et parti uten troverdighet og pålitelighet,

Stassekretær Brein-Karlsen legger all skyld på Senterpartiet for at regjeringens forslag nå faller.

– Alle vet at en debatt om tigging skaper debatt – at Senterpartiet ikke vil stå i dette, tar jeg til etterretning, skriver han i en epost til VG.

VG har spurt statssekretæren om han er fornøyd med hvordan høringsnotatet ble utformet. Dette svarer han ikke konkret på.

– Vi sendte et forslag på høring og ønsket innspill til dette. Nå får vi ikke vite hvordan et eventuelt forslag ville blitt og hvilken skjebne dette kunne fått i Stortinget, skriver Brein-Karlsen.

Medlem av justiskomiteen på Stortinget, Peter Christian Frølich, representerte Høyre i fjorårets forhandlinger med Senterpartiet om tiggeforbudet.

– Det oppsiktsvekkende i denne saken er at det er Senterpartiet som har pushet sterkest av alle partier på Stortinget for å få et nasjonalt tiggeforbud. I 2013 sa Sp at «velferdssamfunnet har feilet om vi ikke forbyr all tigging». Når de så gjør dette i dag blir dette en oppvisning i vingling. Dette er et politisk avtalebrudd som bekrefter Sps omdømme som et parti uten troverdighet og pålitelighet, sier han til VG.

Opposisjonen jubler

Opposisjonspartiene på Stortinget uttrykte torsdag glede over at regjeringen ble stående alene om å ville innføre et nasjonalt forbud mot tigging.

Kort tid etter kunne VG fortelle at regjeringen trekker hele lovforslaget.

– Sp har gjort en anstendig snuoperasjon når de nå trekker støtten til et nasjonalt tiggerforbud og heller ikke vil straffe medvirkning til tigging slik Justisdepartementet foreslår, sier Venstres justispolitiske talskvinne, Iselin Nybø.

<p>BLIR IKKE NOE AV: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP) har mistet tilstrekkelig støtte i Stortinget for tiggerforbudet og trekker nå forslaget.<br/></p>

BLIR IKKE NOE AV: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP) har mistet tilstrekkelig støtte i Stortinget for tiggerforbudet og trekker nå forslaget.

Foto: Fredrik Solstad, VG

– Man kan ikke forby fattigdom og man kan ikke straffe grunnleggende medmenneskelighet, tilføyer hun.

KrFs sosialpolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad mener Sps stortingsgruppe har utvist mot ved å bryte en politisk avtale og eget landsmøtevedtak.

– Det viser at politikere også lytter til innspill og evner å korrigere kursen når man innser at den er feil, sier han.

SV-leder Audun Lysbakken kommer også med ros til sin gamle regjeringspartner.

– SV er glade for at Senterpartiet ikke lenger støtter regjeringens forslag om å kriminalisere tigging og gode gjerninger. Det gir håp om et samfunn som viser raushet og toleranse for mennesker som lever vanskelige liv i nød og fattigdom, sier Lysbakken til NTB.

Internasjonal oppmerksomhet

Tiggeforslaget fra regjeringen har allerede høstet betydelig internasjonal oppmerksomhet.

Flere av artiklene i internasjonale medier er negativt vinklet og vektlegger at forslaget ikke hører hjemme i et såpass velberget land som Norge.

Huffington Post's artikkel, titulert «Et av verdens rikeste land ønsker å forby tigging», er delt over 18.000 ganger.

Svenske Aftonbladets kommentator Ehsan Fadakar reagerer kraftig på forslaget, og spekulerer på om Frps dårlige meningsmålingstall den siste tiden kan ha noe med saken å gjøre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks