Hovedinnhold

Overprøver Sylvi - gir bøndene 250 mill. mer

Bøndene får rundt 250 millioner kroner mer enn regjeringen og landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) først ville gi.

Denne saken handler om:

Prosessen med jordbruksoppgjøret

Jordbruksforhandlingene brøt sammen tirsdag 13. mai.

Landbruksminister sylvi Listhaug (Frp) sendte regjeringens forslag til stortingsbehandling fredag 23. mai.

Stortingets næringskomité holdt åpen høring om jordbruksoppgjøret tirsdag. Ingunn Foss fra Høyre er saksordfører.

23 høringsinstanser sa sin mening.

Næringskomiteen holder sitt siste møte denne vårsesjonen tirsdag 12. juni. det blir i praksis siste frist for å danne flertall for en innstilling.

Stortinget behandler innstillingen formelt tirsdag 17. juni.

Onsdag kveld fikk Venstre og KrF med seg regjeringspartiene på å øke det endelige tilbudet i jordbruksoppgjøret.

- Vi har styrka kornøkonomien, og vi har styrket velferdsordningene til bøndene. Vi i Krf har tatt ansvaret velgerne ga oss, vi har jobbet intenst en lang stund og styrka rammen for bøndene for neste år med 250 millioner kroner, sa Line Henriette Hjemdal i Krf på pressekonferansen.

- Nå har vi sittet lenge i forhandlinger. Venstre og Krf har vært tydelig på at vi må ha et nulloppgjør fordi vi trengte å gjøre noen strukturendringer. Vi trengte å styrke økonomien for melkebøndene, og øke lønnsomheten for sauebønner. Det var viktig fordi det overordna målet vårt er å øke matproduksjon, sier Hjemdal til VG.

- Men var det harde tak for å få ut disse 250 millionene ekstra?

- Ja, det er harde tak å sitte og forhandle, og det skal det være. Men det har vært en god tone, vi har gått fremover, vi har tatt hverandre på alvor også har vi sakte men sikkert kommet til en enighet om det overordna målet; Matproduksjonen skal øke, vi skal ha landbruk i hele landet, vi skal satse på rekrutering og vi skal ha et klimavennlig landbruk, sier Hjemdal til VG.

TOK EN HIGH FIVE: Line Hjemdal (KrF) og Pål Farstad (V) i Stortingets næringskomite klappet hendene sammen for at de økte regjeringens tilbud til bøndene. Bondelagets leder Nils T. Bjørke (i midten) er mer tilfreds nå enn da han fikk tilbudet fra Sylvi Listhaug og regjeringen. FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG
TOK EN HIGH FIVE: Line Hjemdal (KrF) og Pål Farstad (V) i Stortingets næringskomite klappet hendene sammen for at de økte regjeringens tilbud til bøndene. Bondelagets leder Nils T. Bjørke (i midten) er mer tilfreds nå enn da han fikk tilbudet fra Sylvi Listhaug og regjeringen. FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG

Også Pål Farstad i Venstre er fornøyd med avtalen.

- Vi har god grunn til å være fornøyd. Nå har vi klart å løse viktige landbruksutfordringer for åra som kommer. Det er viktig at vi fikk på plass denne avtalen, og jeg føler jo vi nå har fått en innretning som er veldig riktig for landbruket, sier Pål Farstad til VG.

- Selv om 250 millioner mer også er i minste laget, så er det interessant at regjeringen plutselig hadde mer penger. Det viser at regjeringen er vanskelig å forholde seg til, sier leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke til VG onsdag kveld.

Spylte melk og møkk i gatene

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) har de siste ukene fått bøndene til å demonstrere og spyle både melk og møkk i gatene i ren misnøye med statens tilbud.

Senest sist uke demonstrerte 3000 bønder foran Stortinget mot Listhaug og tilbudet.

Listhaug hadde i følge VGs opplysninger selv fullmakter til å øke tilbudet til bøndene med 100 millioner kroner - utover økningen på 150 millioner. Men dette ble aldri hentet frem fordi bondeorganisasjonene brøt forhandlingene tvert da de skjønte at de fikk bare en brøkdel av det de ønsket.

Mye avgjort mandag

Sist mandag møtte Venstre og KrF regjeringspartienes representanter på Stortinget. Møtet skal ha gitt resultater. I forhandlingene før helgen krevde KrF og Venstre 250 millioner kroner mer enn det landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) først kunne tilby bøndene.

Bondelagets leder Nils T. Bjørke har også hatt tett dialog med Venstre og Krf de siste dagene.

- Jeg forventer at det nye oppgjøret også innebærer en styrking av en fortsatt variert struktur i brukene, sier Bjørke som viser til at spesielt Krf har stresset dette i samtalene.

I møtene mandag ønsket KrF og Venstre en styrket miljøprofil og fortsatt varierte størrelser på norske bruk. Allerede da skal det ha blitt klart at et at Venstre og KrF får mer i totalpotten til bøndene.

BONDEOPPRØR: Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) møtte 3000 sinte bønder på Eidsvolls Plass foran Stortinget forrige tirsdag. Foto: TROND SOLBERG/VG
BONDEOPPRØR: Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) møtte 3000 sinte bønder på Eidsvolls Plass foran Stortinget forrige tirsdag. Foto: TROND SOLBERG/VG

Favorisering av store bruk

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) tilbød bøndene opprinnelig en økning på 150 millioner kroner fra i fjor, noe som var en tidel av bøndenes krav til en ny landbruksavtale.

Ifølge statens tilbud skulle også rene overføringer fra staten kuttes med 250 millioner kroner, mens prisene på landbruksprodukter skulle økes med 340 millioner kroner.

Tilbudet utgjorde ifølge Landbruksdepartementet en gjennomsnittlig lønnsøkning for bøndene på 3,5 prosent. Regjeringen gikk også i sitt opprinnelige tilbud inn for en betydelig økning i melkekvoten og fjerning av en rekke utjevningsordninger mellom små og store bruk.

Bøndene mente tilbudet ville favorisere noen store bruk på bekostning av småbøndene.
Etter bruddet i jordbruksoppgjøret 14. mai ble statens tilbud sendt til behandling i Stortinget.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks