Hovedinnhold

Nå skal Widvey låse opp butikkene på søndager

<p>HANDLEKLAR: Kulturminister Thorhild Widvey (H).</p><p/>

HANDLEKLAR: Kulturminister Thorhild Widvey (H).

Foto: Terje Bringedal, VG

Når Thorhild Widvey fredag presenterer forslaget til søndagsåpne butikker er Høyre allerede klare til å gjøre det til valgkampsak landet rundt.

Denne saken handler om:

Fredag møter Widvey partene i arbeidslivet for å informere om forslaget hennes til endringer i Lov om helligdager og helligdagsfred.

Også arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) og næringsminister Monica Mæland (H) deltar på møtet.

Butikkdør, lukk deg opp!

I forslaget foreslår kulturministeren å oppheve forbudet for faste utsalgssteder mot å holde åpent på søndager.

VG mener: Rydd opp i søndagsrotet

I dag er det kun de såkalte Brustad-buene som kan holde åpent søndager, forutsatt at de kun selger kiosk- eller dagligvarer og at lokalet er under 100 kvadratmeter stort.

Disse butikkene kan i dag også holde åpent på de rødeste dagene, som 1. jule-, nyttårs- og påskedag. 

Etter det VG kjenner til foreslår ikke Widvey å oppheve forbudet for vanlige butikker å holde åpent på rødeste dagene. Dermed vil fortsatt Brustad-buene kunne bestå.

Forskjellsbehandling

– Det er forskjellige grunner til at dette er viktig. Vi vil rydde opp i en del av regelverket som er i dag, hvor noen butikker får holde åpent og andre ikke får det på søndager. Der er det en forskjellbehandling som vi vil fjerne, sier Widvey til VG.

Hun var blant de mange tusen nordmenn som førjulshandlet på kjøpesentre og butikker. De tre søndagene i desember før julaften er det et unntak i loven som tillater at butikkene er søndagsåpne.

– Bare når det var søndagsåpent nå i desember så var det jo fullt av folk i butikkene. Folk benytter mulighetene de får, så for meg handler dette om å gi folk frihet og det er en modernisering.

Hun avviser kontant argumentene om at søndagen som hviledag bør vernes.

– Vi har alle behov for hviledager, men det er ikke slik at vi trenger å hvile på den samme dagen alle sammen. Hvorfor skal det offentlige bestemme når vi skal hvile oss?

Ikke mange som er for dette

Kulturministeren er forberedt på å møte kraftig motstand fra mange hold allerede før forslaget er lagt frem. En rekke meningsmålinger har vist solid flertall for å holde butikkene stengt på søndager.

– Det er ikke så veldig mange som er for dette. Jeg registrerer at mange er mot. Men vi vil fremme dette forslaget, så er det opp til Stortinget å behandle saken når den kommer. Men først blir det en tre måneder lang høring, sier Widvey.

Men Høyre/Frp-regjeringen har ikke flertall for endringene på Stortinget. Derfor må regjeringspartiene forhandle med samarbeidspartiet Venstre for å danne flertall.

Høyre klare for Venstre-løsning

<p>VIL ÅPNE: Venstre-politiker Sveinung Rotevatn.<br/></p>

VIL ÅPNE: Venstre-politiker Sveinung Rotevatn.

Foto: Roger Neumann, VG

Men Venstre vil at det skal være opp til hver enkelt av landets 428 kommuner å avgjøre om butikkene i sine kommuner skal få holde søndagsåpent.

– Det er riktig. Vi er innstilt på å sikre flertall for et forslag som åpner for å handle på søndager, men vi mener det den endelige avgjørelsen bør ligge lokalt, ved at det er hver enkelt kommune som avgjør, sier Venstres talsmann, Sveinung Rotevatn.

Før jul diskuterte Høyres stortingsgruppe hvordan de skal forholde seg til Venstres krav om lokale avgjørelser.

Høyre-ledelsen er etter det VG kjenner til klare til å inngå kompromiss med Venstre og flere sentrale Høyre-folk sier søndagsåpne butikker vil bli et hett valgkamp-tema, særlig i de store byene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks