Hovedinnhold

Langer ut mot de blåblås kvinneprofil

Skeptisk til reservasjonsrett og mindre fedrekvote

PROVOSERT: Likestillingsombud Sunniva Ørstavik anklager den blåblå regjeringen for å sette likestillingen i revers allerede med sin samarbeidserklæring som ble lagt frem denne uken. FOTO: Jon-Are Berg-Jacobsen/Likestillingsombudet.
PROVOSERT: Likestillingsombud Sunniva Ørstavik anklager den blåblå regjeringen for å sette likestillingen i revers allerede med sin samarbeidserklæring som ble lagt frem denne uken. FOTO: Jon-Are Berg-Jacobsen/Likestillingsombudet.
Likestillingen i Norge tar flere skritt tilbake med den nye regjeringens politikk, advarer Likestillingsombudet.

Denne saken handler om:

- Både reduksjon av fedrekvoten og åpning av reservasjonsrett for leger er klare tilbakeskritt for likestillingen. Den nye regjeringen må ikke sette likestillingsarbeidet i revers, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik til VG.

Mindre fedrekvote og ja til abortreservering

Mandag ble det klart at Høyre og Frp går i regjering sammen. Samme dag la de to partiene frem en politisk samarbeidsavtale med KrF og Venstre på Stortinget.

Les også: Slik blir Norges nye politikk.

To av punktene som er blitt kritisert, er reduseringen av fedrekvoten fra 14 til 10 uker - og fastlegers reservasjonsrett, noe som innebærer at leger skal få mulighet til å for eksempel nekte å henvise kvinner til abort.

Er bekymret

Ørstavik mener avtalen mellom partiene gir noen positive signaler, men er redd flere av punktene ødelegger fremtidens likestillings- og antidiskrimineringsarbeid.

Hun er svært kritisk til legers reservasjonsrett mot aborthenvisning.

- Det betyr at kvinnens rett til å bestemme over egen kropp kan svekkes. Det er bekymringsfullt, og jeg minner om at retten til likeverdige tjenester for pasienter består og at alternative tilbud for pasienten må finnes, sier Ørstavik.

Unntak for småbarnsfedre

Hun mener det vil være et tilbakeslag for likestillingen generelt hvis fedrekvoten reduseres med fire uker, og er bekymret for unntaksordningen den nye regjeringen har foreslått.

Ifølge samarbeidsavtalen sier denne at deler eller hele fedrekvoten kan overføres, hvis følgende kriterier oppfylles: Unntak knyttes til sykdom, fars arbeidsledighet under mors permisjonstid, fars arbeidsopphold i utlandet, selvstendige næringsdrivende og mors arbeidssituasjon.

- Reell fare

- Unntakene det åpnes for betyr en reell fare for å undergrave hele fedrekvoten. Jeg oppfordrer regjeringen til å utforme disse unntakene i samarbeid med arbeidslivets organisasjoner, som alle holder fedrekvoten som et viktig likestillingstiltak, mener likestillingsombudet

- Fedrekvoten er et eksempel på et viktig virkemiddel for mer likestilling, og jeg vil advare de som nå forhandler om regjeringsplattform mot å fjerne eller redusere virkemidler i likestillingsarbeidet, som vi vet bidrar til et mer likestilt samfunn, sier hun.

Erna Solberg: - Ingen ren kvinnesak

LIV OG DØD: Ifølge den kommenede statsministeren Erna Soberg handler spørsmålet om reservasjonsrett om liv og død, ikke bare kvinners rett. FOTO: MATTIS SANDBLAD/VG
LIV OG DØD: Ifølge den kommenede statsministeren Erna Soberg handler spørsmålet om reservasjonsrett om liv og død, ikke bare kvinners rett. FOTO: MATTIS SANDBLAD/VG

Under pressekonferansen på Sundvolden hotell klokken 15 tirsdag ble Høyre-leder Erna Solberg spurt om hun kunne si noen ord som kunne berolige reservasjonsrettskritikerne. Solberg ville ikke gå med på premisset om at hennes ferske politikk er et tilbakeskritt i kvinnesaken.

- Jeg synes det er spesielt å gjøre dette om til et spørsmål om bare kvinner og likestilling, for dette er et stort etisk-moralsk spørsmål, sa Erna Solberg.

Hun reagerer på at debatten etter hennes mening reduseres til et kvinnespørsmål, og mener henvisning til abort er en problemstilling som angår både kvinne og mann.

- Dette dreier seg om liv og død, og det er et moralsk spørsmål for disse legene. Vi har laget et kompromiss der Legeforeningens etiske veiledning er viktig med hensyn til hvordan modellen skal løses, samtidig er vi opptatt av å finne gode og praktiske løsninger for kvinnene og familiene som trenger hjelp, sa Solberg under pressekonferansen.

Mener Ørstavik bommer

Høyres familiepolitiske talsperson, Linda Hofstad Helleland, mener Sunniva Ørstavik bommer i sin kritikk. Høyre er opptatt av å ta de samme hensynene som likestillingombudet i praktiseringen av reservasjonsretten, understreker hun.

TILBAKEVISER KRITIKKEN: Linda Hofstad Helleland i Høyre mener Ørstavik tar feil. Her er hun fotografert under TV 2s «valgcamp» i sommer. FOTO: TERJE BRINGEDAL/VG
TILBAKEVISER KRITIKKEN: Linda Hofstad Helleland i Høyre mener Ørstavik tar feil. Her er hun fotografert under TV 2s «valgcamp» i sommer. FOTO: TERJE BRINGEDAL/VG

- Her bommer Ørstavik. Dette innebærer ingen endring i abortregelverket. Når hensynene til gravide kvinner skal ivaretas, må vi også se på hvordan vi skal respektere meningsmangfold og hensynet til legers samvittighet, sier Helleland.

- Opp til foreldrene, ikke Nav

Når det gjelder fedrekvoten, gjentar Helleland Høyres mantra om at det er til barnets beste at foreldrene kan fordele ukene seg i mellom.

- Hvis far ikke kan ta ut permisjon, er det barnet som taper på det. Avtalen sikrer at barnet ikke mister tid med far eller mor på grunn av rigide regler, sier Høyre-poltikeren.

Hun hevder at den borgerlige løsningen med ti og ikke 14 uker øremerket far, gir den enkelte familie mer valgfrihet - selv om det ikke var Høyres primære utgangspunkt, presiserer Helleland.
- Vi har blitt enige om en tillitsbasert unntaksordning med objektive kriterier for når kvoteukene kan overføres mellom foreldrene. Det skal bli opp til foreldrene, ikke Nav, å vurdere om de oppfyller disse kriteriene. Derfor blir dette både en ubyråkratisk og fleksibel løsning for familiene, mener Helleland.

Huitfeldt mener det kunne vært verre

Sittende arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) er enig med Ørstavik. Reduksjon i pappakvoten er skritt tilbake, etter hennes mening.

GLAD FEDREKVOTEN BESTOD: Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) er i det minste glad for at de blåblå ikke fjernet hele fedrekvoten. FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG.
GLAD FEDREKVOTEN BESTOD: Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) er i det minste glad for at de blåblå ikke fjernet hele fedrekvoten. FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG.

Likevel er ikke én måned mindre i øremerket pappatid så ille som det Høyre og FrP gikk til valg på, sier hun. Opprinnelig ønsket de blåblå å fjerne hele fedrekvoten.

Tror reservasjonslegene vil bli valgt bort

Arbeidsministeren krever full folkeopplysning rundt hvilke fastleger som ikke vil henvise til abort.

- Når legene nå får reservasjonsrett ved henvisning til abort, mener jeg vi trenger et system hvor det blir full åpenhet om hvilke leger som har reservert seg, slik at kvinner kan velge andre fastleger, sier Huitfeldt, og utdyper:

- Vi må unngå at unge kvinner føler seg sviktet av sin fastlege i en veldig sårbar livssituasjon. Jeg tror mange foreldre vil velge andre fastleger for sine døtre for å unngå at de havner i en slik situasjon hvis de søker abort som 17-åring.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks