Hovedinnhold

Krisemåling for Erna og Høyre

** Får rekordlave 21,4 prosent
** Sviktes av kvinner, unge og sine egne

<p>ALVOR: Grafen på denne plansjen peker en helt annen vei enn retningen for statsminister Erna Solberg parti Høyre. For finansminister Siv Jensen er tallene litt mindre katastrofale.</p>

ALVOR: Grafen på denne plansjen peker en helt annen vei enn retningen for statsminister Erna Solberg parti Høyre. For finansminister Siv Jensen er tallene litt mindre katastrofale.

Foto: Frode Hansen, VG
Velgerne rømmer fra Erna Solberg & co. Det som var en krisemåling i vår ville vært en ønskedrøm nå. Statsbudsjettet har blitt et mareritt for Høyre.

Denne saken handler om:

Det er ikke bare Venstre, KrF, økonomene, miljøorganisasjonene og de uføretrygdede som vender ryggen til Erna Solberg etter at hennes regjering la frem statsbudsjettet. På den ene året som har gått siden valget i fjor har hver femte velger forlatt Høyre, og Erna & co. er nå nede på 21,4 prosent.

Den blå blokken er også langt unna å ha flertall på Stortinget på denne målingen, de ville tapt 17 mandater, det samme som Ap vinner.

– For dårlig, innrømmer Høyre.

Også regjeringspartner Frp sliter på dette partibarometeret som er tatt opp av InFact for VG, de får bare 14,1 prosent. Det betyr at hver syvende velger har forlatt Frp siden valget.

Se alle tallene nederst i artikkelen!

Regjeringen har fått kritikk fra nesten alle hold etter at Siv Jensen la frem sitt første statsbudsjett. For mens regjeringspartiene før valget i fjor varslet at de ville effektivisere offentlig sektor, er det andre saker som prioriteres i dette budsjettet.

Mange uføretrygdede, arbeidsledige og andre mindre velstående grupper får mindre penger, mens landets rikeste kan cashe inn millioner og millioner av kroner i skattelette. Kritikken har haglet: Økonomene mener det er ufornuftig politikk, støttespillerne Venstre og KrF krever omfattende endringer.

Ungdommen svikter Erna

I fjor sommer lå Høyre an til å kunne blir Norges største parti. Men etter den massive velgerflukten etter at Høyre kom til makten er Ap og Jonas Gahr Støre nesten dobbelt så store som regjeringens drivkraft.

Og de dramatiske tallene stopper ikke der. Her er andre tall i målingen som viser hvordan Høyre nå taper skanse etter skanse til Ap:

** Blant velgerne som har kommet ned fra gjerdet siden sist har bare 10 prosent gått til Høyre, nesten 53 prosent har gått til Ap.

** De unge svikter Høyre totalt. Denne målingen viser at under 14 prosent av de under 30 år ville stemt på Erna & co. Nesten 43 prosent av de unge ville stemt Ap.

** Høyre står nå sterkest blant pensjonister.

** Blant landets kvinner stemmer nå bare 18,8 prosent på Høyre, mot 43 prosent som stemmer Ap.

** Siden valget i fjor har 15,5 prosent av Høyrevelgerne gått over til Ap. Bare 0,5 prosent av Ap-velgerne har gått til Høyre.

Ap en trussel

Statsminister Erna Solberg sitter fredag formiddag hos Kongen i statsråd, og henviser til parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland.

<p>HARDT: Høyre-topp Trond Helleland (H) sier de må jobbe hardere for å slå tilbake det «feilaktige inntrykket» av at regjeringen tar fra de fattige og gir til de rike.<br/></p>

HARDT: Høyre-topp Trond Helleland (H) sier de må jobbe hardere for å slå tilbake det «feilaktige inntrykket» av at regjeringen tar fra de fattige og gir til de rike.

Foto: Nils Bjåland, VG

– Dette er for dårlig, og viser at vi må jobbe hardere med å få fram de positive sakene fra statsbudsjettet. 99 prosent av budsjettet er jo saker som ikke er omstridte, sier Helleland til VG.

– Frykter du at dette er et resultat av kuttene i formuesskatten, og kuttene i barnetillegg for trygdede. At det er skapt et bilde av at dere tar fra de aller svakeste, og gir til de aller rikeste?

– Det er i så fall et helt feilaktig inntrykk som har fått feste seg. Vi legger fram den politikken vi står for, og nå skal vi i forhandlinger med Venstre og KrF om det endelige budsjettet.

Og de ønsker jo ikke at formuesskatten skal så mye ned. Hvor hardt vil dere stå på skatteendringene i forhandlingene?

– Jeg tar ikke forhandlingene gjennom VG. En ting er hva de sier i sine alternative budsjett, og noe annet er hva vi får til i forhandlinger.

Hvor stor er trusselen fra Ap?

– Dersom de stabiliserer seg på rundt 40 prosent, så er det klart at det er en trussel. Men det blir vår jobb å sørge for at det ikke skjer, sier Helleland.

13,4 til 35,2

Fagsjef Knut Weberg i InFact har heller ingen trøstende ord til Erna & co.:

– 21,4 har vi ikke målt på Høyre siden november 2009, da Høyre var i en motsatt, positiv trend, som fortsatte frem til toppmålingen i januar 2013 da de klokket inn på 35,2 prosent, sier Weberg.

Før oppgangen var det derimot en dyp bunn for det tradisjonelt største partiet på borgerlig side. Den virkeligheten skremmer nok Høyre-strategene:

– Det er interessant å registrere at bunnpunktet for Høyre forrige gang trenden snudde på bunnen, var 13,4 prosent i mars 2009, sier Weberg.

Parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, er ikke like skuffet som Helleland på eget partis vegne.

– For oss er jo dette litt opp fra en del andre målinger, der vi har vært nede på 12–13 prosent. Det tolker jeg som at de første reaksjonene til statsbudsjettet har lagt seg, og velgerne ser at vi faktisk har fått gjennom mange gode Frp-saker. Så har både våre statsråder og stortingsrepresentanter vært tydelige, sier Nesvik til VG.

Mener du saker der dere har vist til at det er Høyre som ønsket å senke formuesskatten?

– Nei, vi skyver ikke ansvaret over på andre. Det er litt trist for Høyre med dårlige målinger, men dette endrer ikke vårt samarbeid. det er klart at vi er to atskilte partier, som begge vil være størst. Men jeg er sikker på at det vil snu for oss begge.

– Når det gjelder at Ap gjør det så godt så tror jeg det skyldes at de fremstår som det eneste opposisjonspartiet, og at dere i pressen ikke har kommet med noe kritisk tilnærming etter lederskiftet. Man skulle tro at Støre som partileder var Jesu’ tilbakekomst, sier Nesvik.

– Godt fornøyd

<p>FRELSER? Ap-leder Jonas Gahr Støre behandles som Jesus i norske medier, er Frps forklaring på regjeringspartienes fall.</p>

FRELSER? Ap-leder Jonas Gahr Støre behandles som Jesus i norske medier, er Frps forklaring på regjeringspartienes fall.

Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Ap-leder Jonas Gahr Støre er naturlig nok godt fornøyd, selv om han påpeker at det er langt mellom meningsmålinger og valg.

– Høyre og Frp ba velgerne vente ett år til første statsbudsjett med å bedømme deres politikk i praksis og se hvordan de prioriteter. Denne målingen viser stemningen hos velgerne, og er den klareste tilbakemeldingen på regjeringens budsjett, sier Støre til VG.

– Vi merker oss at Ap er det foretrukne alternativet til regjeringen, og at velgerne ser mot våre løsninger og vår politikk, fortsetter han.

 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks