Hovedinnhold

KrF-Dagrun om kvinnedags-demo: Egoistisk og pinlig

Vil heller ha fokus på undertrykkelse av og vold mot kvinner

SKAL IKKE GÅ I TOG: Kristelig Folkepartis fungerende partileder Dagrun Eriksen. Her sammen med partiets egentlig leder, Knut Arild Hareide under en pressekonferanse i september i fjor. Hareide er for tiden i pappapermisjon. Foto: NTB scanpix
SKAL IKKE GÅ I TOG: Kristelig Folkepartis fungerende partileder Dagrun Eriksen. Her sammen med partiets egentlig leder, Knut Arild Hareide under en pressekonferanse i september i fjor. Hareide er for tiden i pappapermisjon. Foto: NTB scanpix
At hovedparolen på kvinnedagen er «Nei til reservasjonsrett» gjør KrFs fungerende leder Dagrun Eriksen oppgitt og skuffet.

Denne saken handler om:

Fakta: Reservasjonsrett

  • I dag har helsepersonell rett til å reservere seg mot å utføre eller assistere ved selve inngrepet av samvittighetsgrunner.
  • 30. september inngikk KrF, Høyre og Frp en avtale som sikrer at fastleger skal ha mulighet til å nekte å henvise kvinner til abort.

Til VG sier Eriksen at hun reagerer på at det hun mener er langt viktigere saker ikke får like stor oppmerksomhet som kampen mot reservasjonsrett for fastleger, og mener 8. mars-kvinnene bak parolen har misforstått.

Burde kvinnedagen handle om andre ting enn reservasjonsretten? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

- Når jeg ser designere, skuespillere og andre som nå plutselig engasjerer seg på kvinnedagen i en sak om legers rett til samvittighetsfrihet, samtidig som millioner av kvinner lever i slave-lignende tilstander, så blir jeg trist, jeg, sier Eriksen.

STOR VG-UNDERSØKELSE:  Disse kommunene sier nei til reservasjonsrett 

- Dette er personer som aldri har giddet å engasjere seg for kvinners menneskerettigheter. Men nå skal de engasjere seg. Nå, når det ikke er snakk om å frata noen rettigheter. Jeg synes det er trist og pinlig, sier hun.

Motstanden mot regjeringens forslag til å innføre en reservasjonsmulighet for fastleger har møtt kraftig motstand, og i en InFact-undersøkelse for VG svarte hele to av tre at de ikke ønsker en slik reservasjonsrett.

Egoisme

KrF-politikeren har lenge engasjert seg for kvinners rettigheter i utviklingsland, og sier prioriteringene til norske kvinnesaksforkjempere i 2014 fremstår navlebeskuende.

I forkant av lørdagens kvinnedag har mange varslet at de for første gang skal delta i demonstrasjonstogene for å kjempe mot reservasjonsrett for fastleger.

LEGENE FORTELLER: Derfor vil vi ikke henvise til abort 

- At mange ønsker å delta i tog på 8. mars og ha et engasjement er veldig bra uansett. Men at de gjør det for å kjempe mot legers samvittighetsfrihet. Jeg vil ikke kalle det misbruk, men det er nok snakk om egoisme. Blir vi oss selv litt nok? Glemmer vi de rundt oss? spør Eriksen.

Undertrykte kvinner

RESERVASJONS-BENT: Helseminister Bent Høie (H) foreslår å innføre reservasjonsrett. Foto: Jan Petter Lynau
RESERVASJONS-BENT: Helseminister Bent Høie (H) foreslår å innføre reservasjonsrett. Foto: Jan Petter Lynau

Hun skal ikke selv delta i noe 8. mars-tog. Til det føler hun seg ikke spesielt velkommen.

- Det er ikke slik at det henger et stort «velkommen»-skilt for alle som vil kjempe for kvinners rettigheter i møtene om 8. mars. Jeg har alltid feiret kvinnedagen. Det er en kjempeviktig dag. Men den eneretten venstresiden har tatt over denne dagen på er problematisk, sier hun.

Eriksen begrunner behovet for at norske kvinner kjemper for kvinners rettigheter i andre land med blant annet FNs tusenårsmål.

- Vi har igjen ett år til FNs tusenårsmål skal være nådd. Tusenårsmålene skulle løfte våre søstre og brødre ut av fattigdom. Men vi vet at det fortsatt er kvinner som bærer den tyngste børen i fattigdom. Det er kvinner som må stå over skolegang fordi de i stedet må gå milevis for å hente vann og ved. Det er det jeg skulle ønske at jeg nå så skuespillere og komikere reagere i harnisk på. Det er der jeg vil se engasjement. Ikke på dette. Ikke på reservasjonsmulighet i Norge, sier Dagrun Eriksen.

Viktigere saker

Men hun understreker også at hun ikke er noen prinsipiell motstander av å bruke 8. mars til å markere politiske meninger også om norske forhold.

- Hvis det faktisk var slik at abortloven nå skulle endres, så ville dette vært et engasjement jeg hadde hatt stor forståelse for. Jeg sier ikke at det ikke skal være lov å engasjere seg. Men hvis det er dette vi skal bruke kvinnedagen på, når vi har 27 millioner som er ofre for menneskehandel og 96 prosent av dem er kvinner, så er svaret mitt nei, sier Eriksen, og legger til:

- Det er de fattige kvinnene ute i verden som trenger vår hjelp, ikke misforståtte paroler i vår egen, lille andedam.

Ikke viktig sak

STATSRÅD: Solveig Horne (Frp). Foto: Trond Solberg
STATSRÅD: Solveig Horne (Frp). Foto: Trond Solberg

Likestillingsminister Solveig Horne (Frp) vil også sette andre temaer høyest på dagsorden på kvinnedagen.

- For meg er ikke kamp mot reservasjonsmuligheten en viktig sak. Jeg vil i stedet være med på å løfte frem andre saker, som vold mot kvinner. Det er et så grunnleggende brudd på menneskerettigheter og har et likestillingsperspektiv. Det er et arbeid som aldri må stoppe og som for meg er kanskje den største likestillingsutfordringen, sier Horne, og legger til:

- Det er en internasjonal kvinnedag. Da må vi ha det internasjonale perspektivet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks