Hovedinnhold

Hun gir mediene null moms

Her kan du lese en momsfri nyhet

NÅ KOMMER FRITAKET: Kulturminister Thorhild Widvey drar i dag til Bergen for å presentere nullmoms-forslaget for mediebransjen.
NÅ KOMMER FRITAKET: Kulturminister Thorhild Widvey drar i dag til Bergen for å presentere nullmoms-forslaget for mediebransjen. Foto: Trond Solberg, VG
Kulturminister Thorhild Widvey (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) gir mediene alt de har bedt om: Nyheter skal være fritatt moms, uavhengig av om de står i avisen eller på nett.

Denne saken handler om:

Onsdag ettermiddag skal Widvey presentere nyheten på Mediedagene i Bergen:

– Vi går nå til EØS-avtalens overvåkningsorgan ESA med et forslag om nullsats på moms på all brukerbetaling av nyheter og aktualitetsstoff, uavhengig av hvor de publiseres, sier Widvey til VG.

Siden 1970 har papiraviser vært skjermet for momsinnkreving. Men når mediene publiserer nyheter på nett, må de kreve inn 25 prosent moms av brukerbetalingen.

I mange år og overfor flere regjeringer har presseorganisasjonene bedt om at denne forskjellen fjernes. 

VG mener: Nullmoms på alle plattformer

Taper momsinntekter

Momsfritaket gjør at staten taper momsinntekter tilsvarende 1,5 milliarder kroner i året. Mediene har argumentert med at staten ikke vil tape ytterligere momsinntekter dersom også digitalt salg av nyheter blir momsfritt, fordi avisenes opplag faller i takt med økt nettbruk av nyheter.

– Mediene står midt oppe i tøff konkurranse fra utlandet, og regjeringen ønsker å hjelpe dem i denne omstillingen. De mediebedriftene som var tidlig ute, har klart omstillingen fra papir til digital nyhetsformidling bra. Nå legger vi til rette for at null moms blir hovedregelen for all nyhetsformidling, uavhengig av hvordan nyhetene publiseres – på nett, TV eller radio, sier kulturministeren.

VG-kommentar: Støtt pressen!

VG-kommentar: Skatt på det frie ord

Bra for journalistikken

Utgiverne jubler over løsningen:

Torry Pedersen, VGs ansvarlige redaktør, mener at dette er en svært god nyhet for norsk journalistikk:

– Dette legger godt til rette for journalistikken, uten hensyn til hvordan nyhetene publiseres. Det er en avgjørende endring i avgiftssystemet i en tid med store endringer i medielandskapet, sier Torry Pedersen.

Mest statsstøtte

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier at brevet til ESA vil bli sendt fra regjeringen om kort tid. Et nytt møte med ESA er allerede avtalt til slutten av mai.

– Null-løsningen er i tråd med det mediebedriftene har bedt om, og regjeringen har kommet til at det er den beste løsningen. Det er også den som krever mest statsstøtte, derfor har vi valgt å notifisere den først ut fra de råd vi har fått. Vi tror det er mulig å få den godkjent i ESA, sier Jensen til VG.

VG-debatt: Pressestøtte er gammeldags

Dersom ESA sier nei og mener at nullmoms er i strid med EUs statsstøtteregler, vil regjeringen teste sin opprinnelige modell i Brussel: Åtte prosent moms på brukerbetalingen, uansett om den kommer fra papir eller nett.

Denne løsningen har presseorganisasjonene argumentert sterkt imot:

– Nullsats på all formidling av nyheter, uansett hvilken plattform publikum vil lese den på, er helt i tråd med vårt ønske. Jeg har ikke sett noe dokumentasjon, men dette høres bra ut, sier Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks